Το φυσικό αέριο, λύση για τον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα

Διαβάστηκε από 2836 αναγνώστες -

Στην χρήση φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα προχωρούν αρμόδιοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς προκειμένου να αποφορτίσουν το περιβάλλον και να εξοικονομήσουν κόστη από τις μέχρι τώρα ενεργοβόρες λύσεις παλαιάς τεχνολογίας.

 
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια ενεργειακή δαπάνη κατά 25% και τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 450 χιλιάδες τόνους. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τοπικές αρχές προχωρούν στην υιοθέτηση «ανταγωνιστικών» λύσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με τις επιταγές της ΕΕ για επίτευξη του στόχου 20-20-20 αλλά και να μειώσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού ( τα κτίρια οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών, τα οποία φθάνουν τα 200.000).


Διευρύνεται η χρήση του πράσινου καυσίμου στην Αθήνα
Η σύνδεση του Πανεπιστημίου Αθηνών με το δίκτυο φυσικού αερίου, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Οκτώβριο και από το οποίο αναμένεται μείωση του κόστους θέρμανσης του ιδρύματος και αντιμετώπιση σε μόνιμη βάση των προβλημάτων που είχαν προκύψει στο παρελθόν στα παγωμένα αμφιθέατρά του, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του νέου πρύτανη του Ιδρύματος.

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος μέχρι τώρα τελούσε πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ιδρύματος, και πλέον θα αναλάβει τα καθήκοντά του εφόσον δημοσιευθεί η εκλογή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Δημόπουλος εξελέγη την περασμένη εβδομάδα με ποσοστό-ρεκόρ που έφτασε το 57% και από τον πρώτο γύρο στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές.


Μεγάλος αριθμός δημοσίων κτιρίων στην Βόρεια Ελλάδα εξυπηρετείται από το δίκτυο φυσικού αερίου

Έως σήμερα, μεγάλος αριθμός δημόσιων υπηρεσιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καταναλωτές που απολαμβάνουν τα οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου ή βρίσκονται σε κατάσταση σύνδεσης.


Ενδεικτικά αναφέρονται το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η Νομαρχία και τα Δημαρχεία της ευρύτερης περιοχής (Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευόσμου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πανοράματος, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου), η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και άλλα Αστυνομικά Τμήματα, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το Δικαστικό Μέγαρο και Διοικητικό Εφετείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλοι πυροσβεστικοί Σταθμοί, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, κτίρια οργανισμών ( Εργατικής Κατοικίας, Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, κλπ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Τράπεζα της Ελλάδος, υποκαταστήματα Εθνικής Τράπεζας, τα κτίρια του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», αθλητικές εγκαταστάσεις ( Καυτανζόγλειο Στάδιο, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο) κλπ.


Τα οφέλη του φυσικού αερίου για τα δημόσια κτίρια

Τα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού και κλιματισμού τόσο από οικονομική άποψη όσο και περιβαλλοντολογική, κατέστησαν την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πολιτειακή προτεραιότητα, καθώς:

• διευρύνονται οι πηγές προμήθειας πρωτογενών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας και την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο
• μειώνονται τα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό
• συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία, δεδομένων τόσο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και αυτών σε τοπικό επίπεδο ( όξινη βροχή, αιθαλομίχλη, κλπ)
• βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας

Η άποψη των τοπικών αρχών….


Αν.Βαρελάς, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων: «Η ανάγκη για χρήση φυσικού αερίου γίνεται επιτακτική»
«Σκοπός μας είναι στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και την υποδομή μέσω συνεργασιών για την μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου στον Δήμο της Αθήνας. Θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια και φυσικά ανάλογα και με τις έρευνες που γίνονται σε όλη την χώρα, η ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου θα είναι συνεχώς πιο επιτακτική και για οικονομικούς λόγους αλλά και κυρίως περιβαλλοντικούς . Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους ΟΤΑ σε αυτή την προσπάθεια.»

Αθ. Παπάς, Αντιδήμαχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Το φυσικό αέριο ελπιδοφόρα λύση
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αντικαταστήσει πάνω από 20% των συμβατικών καυσίμων κίνησης με εναλλακτικά καύσιμα μέχρι το 2020, με την Πράσινη Βίβλο της «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», που εκδόθηκε το 2000. Οι εναλλακτικές λύσεις που θεωρούνται πλέον ελπιδοφόρες από την Επιτροπή είναι: το φυσικό αέριο (10%), τα βιοκαύσιμα (8%) και το υδρογόνο (5%).»

Δ. Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, «Η επιδότηση εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου να επεκταθεί και στα δημόσια κτίρια».
«Η επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου εναρμονίζεται πλήρως με τον ευρωπαϊκό στόχο «20 – 20 – 20» για το περιβάλλον, που μάλιστα ήταν και πρωτοβουλία του τότε Έλληνα Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα. Η δε ενθάρρυνση και με απτό τρόπο, της χρήσης φυσικού αερίου από περισσότερες οικίες στη Θεσσαλία, αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και στην περιοχή μας. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, θα μπορούσε να συμπεριλάβει περισσότερες πτυχές. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε ένα επεκταθεί και στα δημόσια κτήρια, τα οποία, ως ενεργοβόρα και παλαιάς κατασκευής τα περισσότερα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου για τη θέρμανση. Ειδικά στα σχολεία ή σε κτήρια με συχνότατη προσέλευση πολιτών, το κόστος θέρμανσης εκτινάσσεται στα ύψη. Επομένως, η κοινή λογική, η συμμόρφωση με τον στόχο για καθαρότερο περιβάλλον, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τη χώρα μας, επιβάλλουν τη συμπλήρωση αυτής της εξαίρετης δράσης, με την επέκτασή της στα δημόσια και δημοτικά κτήρια.»

Κων. Παπαλός, Δήμαρχος Καρδίτσας: «Εξοικονόμηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος»
«Η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική μας Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό προωθήσαμε τη χρήση φυσικού αερίου σε δημοτικά κτήρια, προωθούμε επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ…θεωρώ τέλος ότι η «πράσινη» πολιτική προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου που υλοποιεί σταθερά ο Δήμος Καρδίτσας από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο τόσο στην πόλη, όσο και στους πολίτες της.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 • Αυτόνομη Θέρμανση με Φυσικό Αέριο

  Ο Condens 2300W χάρη στην υψηλή ποιότητα της Bosch επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας και αθόρυβη λειτουργία, για να απολαμβάνετε με άνεση τη ζεστασιά στο σπίτι σας.  Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.bosch-climate.gr/ τηλ: 210 5701360 Περισσότερα
 • Πάρετε την σωστή επιλογή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας!

  Η ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε. καθιερώνεται ως πρωτοπόρος στην αγορά των υδραυλικών ειδών - θέρμανσης - φυσικού αερίου και ειδών υγιεινής. Ενισχύεται η ηγετικής της θέση μέσω της αύξησης των μεριδίων της στην Ελληνική αγορά και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού. τηλ: +30 210 64 28 914 Περισσότερα
 • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

  Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
 • Κλιματιστικά υψηλής τεχνολογίας

  H Klimatherm παρουσιάζει το κλιματιστικό τοίχου FUJITSU ASYG24LFC 24000 BTU με άριστη ενεργειακή κλάση Α++, απόδοση ψύξης: 24.200 BTU/h και θέρμανσης: 27.600 BTU/h και το θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας του να κυμαίνεται στους -10 έως 46 °C για ψύξη και -15 έως 24 °C για θέρμανση. τηλ: 210 9406700 Περισσότερα
 • Τεχνολογίες που γλιτώνουν ενέργεια & χρήματα

  Η εταιρεία Βασίλειος Μπατάλας είναι μία μελετητική-εμπορική και κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος  στο Νομό Πιερίας των κορυφαίων εταιρειών : Vaillant, NIBE και Big Solar.  Επιπλέον, ασχολείται με δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ` Οίκον ΙΙ".  τηλ: 23510 29777 Περισσότερα
 • Επίτοιχοι λέβητες συμπύκνωσης BIASI

  H  Thermovent από το 1999 αντιπροσωπεύει τους επίτοιχους λέβητες συμπύκνωσης αερίου του ιταλικού οίκου Biasi που ανήκει στον όμιλο BSG. Η Biasi διαθέτει στην  ελληνική αγορά τρείς τύπους λεβήτων: Inovia Cond Plus στα 26 kW και 30 kW, Rin Nova Cond Plus στα 26 kW και 33,5 kW και Basica Cond στα 26 kW και 31,0 kW. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα