Εκμεταλλεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια οι Περιφέρειες

Περιβαλλοντικές υποδομές 40 εκατ. στο Δήμο Αθήνας

Αυξάνονται οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι απορριμάτων στο Δήμο Κατερίνης

Κονδύλι 74,8 εκατ. για έργο βιολογικού καθαρισμού στο Κορωπί

Έργα υπέρ του περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα

Διαβάστηκε από 1060 αναγνώστες -

Η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και η παρεμπόδιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν μετατραπεί πλέον σε ζητήματα ζωτικής σημασίας και ως εκ τούτου, έχουν οδηγήσει και σε μία σειρά από πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση, παγκοσμίως.

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα, έχει δημιουργήσει πλήθος χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων σε όλες τις χώρες-μέλη της, γεγονός που έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στην Ελλάδα. Οι Περιφέρειες της χώρας, παρά τα όποια προβλήματα μέχρι τις τελικές εγκρίσεις, έχουν ξεκινήσει να αντλούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα νέα έργα υπέρ τους περιβάλλοντος, να πραγματοποιούνται πλέον σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.

Το «φαινόμενο» μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστεί με αντίστοιχους ρυθμούς και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, η οποία αρχικά «πάγωσε» μία σειρά από τέτοια έργα. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αντικατέστησε το ΥΠΕΚΑ, έβαλε στο… συρτάρι κάποια εκ των έργων που είχαν προωθηθεί πρόσφατα, ενώ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του και για την λειτουργία των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, όπου επίσης επέκειντο διάφορες εργασίες. Όμως, ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, έχει ήδη δηλώσει ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων και το ίδιο αναμένεται να πραγματοποιήσει και σε μία σειρά από άλλους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, αναμορφώνοντας πλήρως την περιβαλλοντική «εικόνα» της χώρας. Ήδη πάντως, στην Ελλάδα «τρέχουν» πλήθος περιβαλλοντικών έργων, όπως τα παρακάτω.

«Πράσινο φως» για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία
Πριν από λίγες ημέρες, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση για την κατασκευή και διαχείριση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πλέον, εντός του Μαρτίου, αναμένεται να υπογραφή και η σχετική σύμβαση με τον όμιλο Ελλάκτωρ για την έναρξη της κατασκευής του έργου, αξία 50 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότηση του έργου ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθώς και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, με συνολικά κεφάλαια περί τα 26 εκατ. ευρώ. 

Η έγκριση του έργου δε, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκτός από τη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες Περιφέρειες, έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι αντίστοιχων έργων (π.χ. η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ στην Ηλεία και η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat ΙΝΚΑΤ +2,74% – Envitec στην Ήπειρο), οι οποίες και αναμένουν πλέον την έγκριση και για τα δικά τους έργα, η συνολική αξία των συμβάσεων στα οποία, προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ.

Περιβαλλοντικές υποδομές 40 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αθήνας
Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ιδιαίτερα που αφορούν την περιβαλλοντική υποδομή της Αθήνας (Σταθερός και Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης – Ανανέωση Κάδων προσωρινής αποθήκευσης με προμήθεια 8,000 νέων – Υπογειοποίηση Συμπιεστών και συστοιχιών κάδων, Πράσινο Σημείο) με τη συνολική τους αξία να ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα, ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Καμίνης επισήμανε μάλιστα, ότι ο Δήμος έχει επεκτείνει και την ανακύκλωση στο σύνολο της πόλης αλλά και σε επιμέρους κατηγορίες υλικών (γυαλί, πλαστικό, κλπ), ενώ τόνισε και ότι «προσπαθούμε επίσης, να βρούμε λύση προκειμένου η Υπηρεσία Καθαριότητας να αποκτήσει την κατάλληλη και νόμιμη εγκατάσταση για την λειτουργία της».

Αντιπλημμυρικά έργα 3,5 εκατ. ευρώ στο Σπερχειό
Το Δεκέμβριο του 2014 υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη και η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό ποταμό και στους συμβάλλοντες χειμάρρους σε αυτόν», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού, διευθέτησης και αποκατάστασης της παροχετευτικότητας της κοίτης του Σπερχειού και των χειμάρρων που εκβάλουν σε αυτόν και γενικά όλες τις απαιτούμενες εργασίες για τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων της κοιλάδας του Σπερχειού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία στοχεύει στην αντιπλημμυρική θωράκιση των παραποτάμιων περιοχών της Φθιώτιδας.

Αυξάνονται οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων στον Δήμο Κατερίνης
Την εγκατάσταση 6 επιπλέον ημιβυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, οι οποίοι και θα προστεθούν στους δεκαέξι ήδη υπάρχοντες σε κεντρικά σημεία του Δήμου Κατερίνης, περιλαμβάνει η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου εγκατάστασης ημιβυθιζόμενων κάδων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος απορριμμάτων. Οι ημιβυθιζόμενοι κάδοι για την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων, χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και πλέον η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και στην Κατερίνη, με απόλυτη επιτυχία. Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά με σημαντικότερο όλων, τη διασφάλιση της καθαριότητας και της υγιεινής, ενώ δημιουργούνται και πολλά διακριτικά σημεία συλλογής απορριμμάτων, την ώρα που όλα γίνονται υπόγεια χωρίς οσμές και θόρυβο.

Συνεχίζονται τα έργα για την πρώτη «Πράσινη Γειτονιά»
Την πρώτη «πράσινη» πιλοτική αστική γειτονιά, είχαν αρχίσει από την περασμένη χρονιά, να δημιουργούν στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το υπουργείο ΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ μάλιστα, το έργο συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα, με τους υπεύθυνους να βρίσκονται πλέον σε συνεννόηση και με το νέο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΠΕΝ). Το έργο αξιοποιεί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και αφορά τη δημιουργία της πρώτης πράσινης γειτονιάς στην Αθήνα, ένα επιδεικτικό, καινοτόμο και κοινωνικό έργο, με τη στενή συνεργασία και του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ειδική διαμόρφωση ενός οικοδομικού τετραγώνου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, που κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, ώστε να μετατραπεί σε μία βιώσιμη οικιστική αστική ενότητα «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας». Το έργο προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του τετραγώνου, με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ψύξη και θέρμανση με χρήση γεωθερμίας), ώστε να παρουσιάζουν μειωμένη, εξορθολογισμένη, ενεργειακή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές αερίων, ενώ παράλληλα, το αστικό περιβάλλον της περιοχής αναβαθμίζεται, ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα, να αποφευχθεί η κλιματική επιβάρυνση των κτιρίων και να αναβαθμιστεί η θερμική και οπτική άνεση των πολιτών.

Κονδύλι 74,8 εκατ. ευρώ για έργο βιολογικού καθαρισμού στο Κορωπί
Έγκριση για χρηματοδότηση ύψους74,8 εκατ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), έχει λάβει το έργο της κατασκευής αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή του Κορωπίου. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 88 εκατ. ευρώ, το οποίο και αφορά την κατασκευή 98 χλμ. αγωγών στο Κορωπί και την Παιανία και του κεντρικού αγωγού προς τον βιολογικό καθαρισμό του Κορωπίου, η οποία και θα ωφελήσει περίπου 55.000 πολίτες, μετά την παράδοσή του στο τέλος του 2015.

37,5 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του Ασωπό
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού, άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών στο μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με προϋπολογισμό ύψους 37,5 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007- 2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014- 2020) και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ