Ένα εντυπωσιακό Case Study εξοικονόμησης Ενέργειας και Νερού

Διαβάστηκε από 1267 αναγνώστες -

Το παραδοσιακό ξενοδοχείο Carbonaki Ηotel στη Χώρα της Μυκόνου, ανέπτυξε και εφάρμοσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

 
Ο συνολικός σχεδιασμός ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα με την επιτυχή εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2004, που το καθιστά ως «πράσινο» και φιλικό προς το περιβάλλον, ξενοδοχείο.

Από το 2012 έως και σήμερα, η διοίκηση του Ξενοδοχείου διατηρεί αλλά και ενισχύει τις δράσεις αυτές προκειμένου να οδηγηθεί στο βέλτιστο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό όφελος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των δράσεων αυτών εστιάζονται στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και λαμπτήρων με αντίστοιχες χαμηλής κατανάλωσης, χρήση συστήματος key card, επεμβάσεις που αφορούν μονώσεις και κουφώματα, ανακύκλωση, ενώ σημαντική είναι η δράση που αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού και η ενημέρωση των επισκεπτών για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Το πρακτικό αποτέλεσμα του προγράμματος αποδείχθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Λαμβάνοντας υπόψη ως έτος αναφοράς το έτος 2009, πραγματοποιήθηκε συγκριτικός έλεγχος καταναλώσεων κατά την περίοδο που αφορά τον Ιούλιο 2013 έως τον Ιούνιο 1014.

Οι καταναλώσεις προκύπτουν από τα επίσημα τιμολόγια παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ύδατος, ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα αναγωγή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πληρότητας του Ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με τις ως άνω παραμέτρους, το Ξενοδοχείο πέτυχε την πραγματική εξοικονόμηση σε ενέργεια κατά 40,73%, ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση υδάτων ανέρχεται στο εντυπωσιακό 48,90%. Ανά διανυκτέρευση, κατά το έτος αναφοράς η κατανάλωση ενέργειας ήταν 11,73kWh, ενώ έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος η κατανάλωση περιορίστηκε στις 7,78kWh.
Αντίστοιχα σε ότι αφορά την κατανάλωση ύδατος, αυτή ήταν 0,40m3 και περιορίστηκε στα 0.21m3.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτων, αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ειδικά σε ένα Νησί των Κυκλάδων όπου αφενός η παραγωγή ενέργειας γίνεται τοπικά καθώς δεν είναι διασυνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, αφετέρου ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου είναι η μεγάλη ανάγκη σε υδάτινους πόρους.

Πέρα από τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σαφώς ενισχύεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σήμερα, πέρα από τη μοναδική θέση του, τον οικογενειακό και ζεστό περιβάλλον του, τα καλαίσθητα και πολυτελή Κυκλαδίτικα Δωμάτια του, το Carbonaki Ηotel αξίζει σήμερα την προτίμηση του επισκέπτη του και για το Περιβαλλοντικό του χαρακτήρα!

Την μελέτη και ανάπτυξη του συνόλου του προγράμματος Εξοικονόμησης Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001, ανέλαβε η εταιρεία PADEV ΜΕΠΕ για λογαριασμό της Διοίκησης του Ξενοδοχείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ