Speck: Παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα του σπιτιού

Διαβάστηκε από 1041 αναγνώστες -

Η παρακολούθηση του επιπέδου των σωματιδίων στον αέρα μέσα στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί σωτηρία για τα άτομα με προβλήματα υγείας.

 
Ένας νέος προσωπικός ελεγκτής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπόσχεται μια πιο εναλλακτική λύση που είναι πιο ακριβής και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων. Κατασκευασμένο στο Carnegie Mellon University Robotics Institute, το Speck παρουσιάστηκε στο Interactive Festival SXSW στο Ώστιν του Τέξας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου.

Το Speck, φέρεται να μπορεί να ανιχνεύσει τα ανθυγιεινά επίπεδα σωματιδίων με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με άλλα προϊόντα, χάρη στη χρήση των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Illah Nourbakhsh, τα προγράμματα αυτά μπορούν να αναγνωρίσουν παρεμβολές σε σήματα του αισθητήρα με χαμηλό κόστος. Με αυτό τον τρόπο, η συσκευή παρέχει ένα υψηλό επίπεδο δεδομένων σχετικά με την έκθεση του χρήστη σε μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να εγκατασταθούν στους πνεύμονες και να επιδεινώσουν καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις.

Εφοδιασμένο με Wi-Fi, επιτρέπει στα δεδομένα να φορτωθούν σε μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο χρήστης. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες συσκευές παρακολούθησης, όπως το Fitbit και το Jawbone.
Ένα ειδική δωρεάν ιστοσελίδα αποθηκεύει τα δεδομένα και παρέχει εργαλεία ανάλυσης, όπως η ικανότητα να διασταυρώνει τα στοιχεία του σπιτιού με μετρήσεις από ομοσπονδιακούς σταθμούς παρακολούθησης αέρα.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα για να αποκτήσει επίσημες πληροφορίες με τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του σχετικά με τις πιο πρόσφατες αλλά και τις ιστορικές μετρήσεις της ποιότητας του αέρα.
Μόλις ο χρήστης έχει πρόσβαση στις πληροφορίες, μπορεί να λάβει μέτρα για τη μείωση της έκθεσης, όπως το άνοιγμα ή το κλείσιμο των παραθύρων, αλλάζοντας τις δραστηριότητες και τη χρήση φίλτρων αέρα HEPA.

Το Speck χρησιμοποιείται ήδη στο Πίτσμπουργκ, όπου και κατασκευάζεται. Τριακόσιες μονάδες χρησιμοποιούνται ήδη στα σπίτια των ανθρώπων που υποφέρουν από άσθμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ