DGNB: Η γερμανική σχολή για πράσινες πιστοποιήσεις

Διαβάστηκε από 1426 αναγνώστες -

Τα κριτήρια πιστοποίησης των αειφόρων κτιρίων κατά DGNB απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες για ευελιξία, βιωσιμότητα, εξοικονόμηση και σταθερότητα.

 

Στις τρεις προηγούμενες εκδόσεις του περιοδικού που κρατάτε στα χέρια σας, αναφερθήκαμε εκτενώς στα αειφόρα κτίρια. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για το πώς αυτά συνδέονται με την υγεία των ενοίκων, αλλά και την αύξηση της επαγγελματικής τους απόδοσης. Καταστήσαμε σαφές ότι ένα αειφόρο κτίριο δεν έχει, κατ ανάγκη, μεγαλύτερο κόστος κατασκευής από ένα συμβατικό,  ενώ ακόμα και η απόσβεση του όποιου επιπλέον κόστους μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της εξοικονόμησης που πραγματοποιείται κατά τη χρήση του κτιρίου.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των πιστοποιήσεων στα αειφόρα κτίρια, επικεντρωνόμαστε στο σύστημα που αναπτύχθηκε και διευθύνεται από το Γερμανικό Συμβούλιο Αειφόρων κτιρίων, το DGNB, το οποίο καθορίζει την προσέγγιση του συστήματος DGNB στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη κατασκευών. Τα κριτήρια DGNB μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αποτελεσματικών, ανέξοδων βημάτων κατά τη φάση σχεδιασμού - με το πρόσθετο πλεονέκτημα της προ-πιστοποίησης.

 Τα κριτήρια αξιολόγησης

Τ  ο σύστημα DGNB αναπτύχθηκε αρχικά για νέα γραφεία και διοικητικά κτίρια. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν και άλλα συστήματα για εντελώς διαφορετικούς τύπους κτιρίων, όπως κατοικίες κτλ.. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ένα σύνολο κριτηρίων που περιλαμβάνουν έξι θέματα σχετιζόμενα με την αειφόρο κατασκευή. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές:

 Ποιότητα περιβάλλοντος

 Οικονομική ποιότητα

 Κοινωνική-πολιτισμική και λειτουργική ποιότητα

 Τεχνική ποιότητα

 Ποιότητα διαδικασιών

 Ποιότητα τόπου του έργου

Τα έξι θέματα σταθμίζονται ανάλογα με τη σημασία τους στην συνολική αξιολόγηση του κτιρίου και βαθμολογούνται όπως φαίνεται στο Σχέδιο 1.

Παρόλο που η βαρύτητα των θεματικών περιοχών είναι σταθερή σε όλες τις κατηγορίες του συστήματος πιστοποίησης DGNB, τα κριτήρια μπορεί να έχουν διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με τη χρήση ειδικών παραγόντων που σχετίζονται με τα κτίρια διαφορετικών χρήσεων. Κάθε τύπος κτιρίου, λοιπόν, έχει τα δικά του κριτήρια και το δικό του διορθωτικό συντελεστή που είναι άριστα προσαρμοσμένος στις ειδικές απαιτήσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αποκλειστικής χρήσης του.

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με το ύψος της βαθμολογίας των συνολικών δεικτών επιδόσεων (κριτήρια) απονέμεται ένα αποδεικτικό πιστοποιητικό με τις εξής κατηγορίες:

 στο 50%, απονέμεται ένα χάλκινο πιστοποιητικό,

 στο 65%, απονέμεται ένα ασήμι πιστοποιητικό,

 στο 80%, απονέμεται ένα χρυσό πιστοποιητικό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επίτευξη της καλύτερης δυνατής ισορροπίας μεταξύ συχνά αντικρουόμενων στόχων για τη βιωσιμότητα σε όλη την γκάμα θεμάτων είναι κεντρικής σημασίας για την προσέγγιση του DGNB. Για το λόγο αυτό, η απονομή ενός χάλκινου, ασημένιου ή χρυσού πιστοποιητικού αποτελεί επίσης αντικείμενο του κτιρίου, επιτυγχάνοντας μια ορισμένη ελάχιστη βαθμολογία σε όλες τις θεματικές περιοχές. Αυτή η ελάχιστη βαθμολογία καθορίζεται σε:

επίτευξη 35% σε όλα τα θέματα για ένα χάλκινο πιστοποιητικό,

επίτευξη 50% σε όλα τα θέματα για ασήμι πιστοποιητικό,

επίτευξη 65%, σε όλα θέματα για χρυσό πιστοποιητικό.

Με τον τρόπο αυτό, το DGNB προσφέρει το κατάλληλο πιστοποιητικό για κάθε τύπο κτιρίου και όλα τα κτίρια αξιολογούνται με την ίδια βάση, διευκολύνοντας τη συνεπή χρήση του συστήματος και παρέχοντας τη συγκρισιμότητα μεταξύ των διαφόρων τύπων κτιρίων και χρήσεων παγκοσμίως.

Προώθηση της βέλτιστης πρακτικής

Κάθε σύστημα αξιολόγησης πρέπει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της πολυπλοκότητας των αλληλένδετων χαρακτηριστικών του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός κτιρίου, ενώ παράλληλα να διευκολύνει μια ολοκληρωμένη και ολιστική συνολική αξιολόγηση.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι αν το σύστημα πρέπει να επικεντρωθεί στα δεδομένα που εισάγονται ή στα αποτελέσματα. Παρόλο που ένα σύστημα που καθορίζεται κυρίως από τα δεδομένα που εισάγονται, μπορεί να είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί, ενέχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε στερεότυπα και σε μη ορθές λύσεις. Το σύστημα DGNB συμφιλιώνει τα θέματα αυτά με τη δημιουργία ενός πλαισίου αναφοράς για τη συνολική απόδοση του κτιρίου και όχι συγκεκριμένων λύσεων σε επιμέρους ζητήματα.Αυτή η προσέγγιση προσφέρει στους κυρίους έργων και τους σχεδιαστές, τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία για εξεύρεση λύσεων ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της αριστείας, αντανακλώντας κατάλληλα συγκυριακούς παράγοντες και συγκεκριμένες προτεραιότητες. Έτσι, το σύστημα DGNB προάγει και ενθαρρύνει τις διαδικασίες με τις οποίες η καινοτομία και η τεχνική πρόοδος στον τομέα των κατασκευών γεννά νέες προσεγγίσεις και λύσεις. Στα επόμενα έτη μετά την έναρξή του το 2008, το σύστημα DGNB ενημερώνεται τακτικά και προσαρμόζεται ώστε να αντανακλά το μεταβαλλόμενο πλαίσιο όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές και τη νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, έχει παραμείνει πιστό σε μία από τις κεντρικές έννοιες στον τομέα της πιστοποίησης, δημιουργώντας κίνητρο με την επιπλέον ανταμοιβή στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτονται οι επιδόσεις από το νομικό κανονισμό και τα ελάχιστα πρότυπα της εκάστοτε χώρας. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι το κίνητρο της πιστοποίησης αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους ηγέτες της αγοράς και δημιουργεί ανεξέλεγκτη ανοδική τάση μέσω των βέλτιστων πρακτικών για την αριστεία.Η προσέγγιση DGNB αντανακλά την εξελισσόμενη έννοια της βιωσιμότητας του κατασκευαστικού κλάδου και την θωράκιση από μελλοντικούς κινδύνους. Σε συνδυασμό με την επιλογή για την προ - πιστοποίηση στη διάρκεια του σταδίου του σχεδιασμού, το σύστημα DGNB μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αποτελεσματικών, με χαμηλή επιβάρυνση βημάτων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σχεδιασμού - με το πρόσθετο πλεονέκτημα ώθησης μιας διαδικασίας για εξασφαλισμένης ποιότητας. 

Σταθερότητα και ασφάλεια

Η διαδικασία της πιστοποίησης προσφέρει επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν υπό τους τίτλους φράσεων όπως «επενδύσεις μειωμένου κινδύνου» και «σταθερότητα της αξίας». Ως εργαλείο με έμφαση στην ενεργητική εμπλοκή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σχεδιασμού, το DGNB αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη μείωση του κινδύνου του έργου. Από τις διαδικασίες της εφαρμογής των κριτηρίων κατά τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού δημιουργείται υψηλός βαθμός βεβαιότητας για την ολοκλήρωση της ποιότητας και της απόδοσης των στόχων του έργου. Η διαδικασία πιστοποίησης προωθεί την ολοκληρωμένη εξέταση όλων των πτυχών της αναπτυξιακής διαδικασίας από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση. Αυτό οδηγεί σε περισσότερο διαφανείς και καλύτερα καθορισμένες διαδικασίες και συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία. Ως αποτέλεσμα αυτών των πτυχών, το Πιστοποιητικό DGNB υποδηλώνει μεγαλύτερη ποιότητα και διαδικασία. Η έμφαση στην άνεση του χρήστη και η ευέλικτη και προσαρμόσιμη σχεδίαση συμβάλλουν στην αυξημένη ευχρηστία και στις βελτιωμένες τιμές ενοικίασης. Η πιστοποίηση επίσης χρησιμεύσει ως εργαλείο διαφήμισης (marketing). Η σύλληψη αυτών των ιδιοτήτων και η παροχή ενός ανεξάρτητα αναγνωρισμένου συμβόλου εξασφαλίζει και διαβεβαιώνει τεκμηριωμένα τους επενδυτές, ιδιοκτήτες και  χρήστες για την δέσμευση στην αειφορία της κατασκευής. Η πιστοποίηση καθιστά την υψηλή ποιότητα ενός κτιρίου απτή για τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες. Επιπλέον, σηματοδοτεί ένα περιβάλλον εργασίας που αυξάνει την απόδοση, καθώς και την υψηλή ικανοποίηση των χρηστών. Το πιστοποιητικό αυξάνει έτσι την τιμή πώλησης του κτιρίου και τις δυνατότητες ενοικίασης, καθώς παρουσιάζει την ολιστική αξιολόγηση της υψηλής ποιότητας για τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες, ενώ συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης και του κόστους ενέργειας κατά τη λειτουργία.

Η ευελιξία είναι το πλεονέκτημα του συστήματος

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του συστήματος DGNB είναι ο υψηλός βαθμός ευελιξίας, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για την προσαρμογή και  χρήση σε άλλες αγορές. Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί όχι μόνο ώστε να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες τεχνικές και κοινωνικές απαιτήσεις, αλλά και για να ταιριάζει με μεμονωμένες διαφορετικές εθνικές ή περιφερειακές ιδιαιτερότητες. Οι πτυχές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το κλίμα, τις διαρθρωτικές και νομικές απαιτήσεις, ή πολιτιστικούς παράγοντες. Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν την ταχύτατη παγκοσμιοποίηση του DGNB. Μέχρι σήμερα, περίπου 800 έργα έχουν αποκτήσει πιστοποιητικά και προ-πιστοποιητικά DGNB και προσαρμοσμένα στα εθνικά πρότυπα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από έργα πιστοποιημένα με το διεθνές σύστημα του DGNB, το οποίο βασίζεται σε τρέχοντα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με το εν λόγω σύστημα, είναι δυνατή η πιστοποίηση των κτιρίων και αστικών περιοχών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Όπου απαιτείται, ο εγκεκριμένος ελεγκτής DGNB εργάζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα και είναι σε επαφή με το DGNB ώστε να προσαρμόζει το σύστημα στις τοπικές απαιτήσεις με σαφώς καθορισμένα βήματα.

 Aρθρο του κ. Δημήτρη Μαναγούδη, Μηχανολόγου Μηχανικού της ICON GROUP.

Πιστοποιημένου επιθεωρητή Αειφόρων κτιρίων κατά DGNB.

Πηγές

DGNB- Dr. Christine Lemaitre CEO German Sustainable Building Council DGNB

Roland Berger Studied, "Nachhaltigkeit im Immobilienmanagement"; Henzel, Büchele, Engel, (2010), http://www.rolandberger.at/media/pdf/Roland_Berger_Nachhaltigkeit_im_Immobilienman agement_20100413.pdf

Barthauer, Ökologische Nachhaltigkeit von Büroimmobilien, Jones Lang LaSal- le, (2007), p.6

http://www.joneslanglasalle.eu/EMEA/EN-GB/Pages/offices-2020- sustainability.aspx

http://www.dgnb-system.de/en/projects/

Όλες οι φωτογραφίες είναι από πιστοποιημένα κατά DGNB κτίρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ