Βουτιά στην οικολογία με ένα πλωτό ηλιακό σπίτι!

Διαβάστηκε από 1817 αναγνώστες -

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Giancarlo Zema έχει σχεδιάσει ένα νέο φιλικό προς το περιβάλλον πλωτό σπίτι. Το WaterNest 100 είναι ένα κυκλικό κτίσμα που παρέχει 100 τ.μ. χώρου διαβίωσης

 
Έως και 98% της δομής του έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά και τροφοδοτείται από τη συστοιχία φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Αντίθετα με προηγούμενες δουλειές του Zema, το WaterNest 100 φαίνεται πρακτικό και μοιάζει με κάτι μέσα στο οποίο θα μπορούσες να ζήσεις μια μέρα.
«Η έμπνευση ήρθε παρατηρώντας τα νεροπούλια στις υδρόβιες φωλιές τους σε όλο τον κόσμο, όπου ζουν και κάνουν τα μωρά τους σε απόλυτη αρμονία με τη φύση», εξηγεί ο Zema. «Έτσι σκέφτηκα ότι ένας παρόμοιος σχεδιασμός μπορεί να μας βοηθήσει να αγκαλιάσουμε τη ζωή και να μας επιτρέψει να ζήσουμε μια πλωτή εμπειρία σε ένα φυσική κατοικία εξοικονόμησης ενέργειας».

Έχει σχεδιαστεί για να επιπλέει σε ποτάμια, λίμνες, κόλπους και και ήρεμες θάλασσες. Η πανέμορφη καμπυλωτή δομή του έχει 12 μέτρα διάμετρο και 4 μέτρα ύψος. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ 60 τ.μ. που είναι ενσωματωμένα στην οροφή της κατασκευής. Τα ηλιακά πάνελ που χρησιμοποιούνται, διαμορφώνονται έτσι ώστε να ταιριάζουν με την καμπύλη της οροφής του κτιρίου. Η EcoFloLife, η οποία έχει αναπτύξει το WaterNest 100 με βάση το σχεδιασμό του Zema, αναφέρει ότι η συστοιχία έχει μέγιστη ισχύ 4 kWp, αλλά το WaterNest 100 μπορεί να λειτουργήσει με περίπου 1 kWp.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ένα σύστημα μικρο-εξαερισμού, με τις γρίλιες στην οροφή και το δάπεδο να επιτρέπουν την εισαγωγή φρέσκου αέρα στο εσωτερικό. Η EcoFloLife τονίζει ότι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας εξασφαλίζει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ελάχιστη συντήρηση.

Το εσωτερικό του WaterNest 100 μπορεί να ρυθμιστεί διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες, κάθε διαθέτει έναν κεντρικό τετράγωνο χώρο όπου μπορεί να φιλοξενηθεί μέχρι και μια τετραμελής οικογένεια σε δύο υπνοδωμάτια. Εκτός όμως από κατοικία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γραφείο, lounge bar, εστιατόριο, κατάστημα ή εκθεσιακός χώρος.

Ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το φωτισμό, τις κουρτίνες, τα στόρια και το σύστημα ήχου. Ο προκαθορισμένος φωτισμός, κλιματισμός και ήχος μπορούν να ενεργοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας και τη θερμοκρασία. Η EcoFloLife προτείνει επίσης μια ποικιλία από φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές επίπλων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ