Ηλεκτρικά οχήματα: Μειώνουν τη χρήση κλιματιστικού στο σπίτι

Διαβάστηκε από 1160 αναγνώστες -

Εκείνοι που αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων συχνά επισημαίνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που τα τροφοδοτεί συνήθως προέρχεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

 
Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Michigan State University (MSU) και στο Hunan University στην Κίνα αποκάλυψε κάποια κρυφά οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανεξάρτητα από την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία κινούνται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν εντοπίσει την ομίχλη που δημιουργείται από τη θερμότητα πάνω από τη γραμμή κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο το καλοκαίρι. Τα οχήματα αυτά συμβάλλουν στην αστική θερμική νησίδα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους κατοίκους των πόλεων να ανεβάζουν το κλιματιστικό στο γραφείο και το σπίτι, το οποίο στη συνέχεια αυξάνει περαιτέρω την εξωτερική θερμότητα και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Canbing Li, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να μετριάσουν τα δύο αυτά τα προβλήματα. Με τα ηλεκτρικά οχήματα να εκπέμπουν μόνο το 20% της θερμότητας που παράγει ένα βενζινοκίνητο όχημα, η εναλλαγή τους με οχήματα φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία σε μια πόλη, μειώνοντας και τη χρήση κλιματιστικού.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το καλοκαίρι του 2012, η αλλαγή των οχημάτων από αέριο σε ηλεκτρισμό θα μπορούσε να μειώσει την ένταση της αστικής θερμικής νησίδας, κατά σχεδόν 1° C στο Πεκίνο, πράγμα το οποίο θα είχε εξοικονομήσει 14,4 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη, από τη μείωση της χρήση κλιματιστικών και θα είχε μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 11.779 τόνους ανά ημέρα.

«Είναι εύκολο να μην δίνουμε βάση σε θέματα όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά με μια ολιστική προσέγγιση, θα βρούμε αυτές τις αναπάντεχες σχέσεις», δήλωσε ένας εκ των συντακτών της μελέτης Jianguo "Jack" Liu, ο οποίος κατέχει τη Rachel Carson Chair στην αειφορία στο MSU. «Τα κύματα θερμότητας σκοτώνουν και από την πλευρά της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και ένας βαθμός μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Ωστόσο, οι συγγραφείς παραδέχονται ότι δεν εξετάστηκαν στη μελέτη όλοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επίδραση στην αστική θερμική νησίδας. Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις της μειωμένης σωματιδιακής ρύπανσης στην ένταση της Θερμικής Νησίδας υπόκεινται σε αντικρουόμενες εκθέσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ