Ο Γ. Τσιρώνης εθελοντής σε καθαρισμό του δάσους

Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης «Θα είμαι κι εγώ απλός εθελοντής, στον καθαρισμό του δάσους που οργανώνει ο Σύλλογος Ώρα για Δράση»

 
Μια ομάδα νέων από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής «Ώρα για Δράση» επισκέφθηκε σήμερα το γραφείο του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πανελλαδική εξόρμηση καθαρισμού των ελληνικών δασών που οργανώνει για τις 26 Απριλίου, αλλά και να του απευθύνει κάλεσμα εθελοντικής συμμετοχής.

Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και εξέφρασε την ελπίδα ο εθελοντισμός να αποκτήσει και πάλι την έννοια που είχε παραδοσιακά στην ελληνική κοινωνία. 

«Στις 26 Απριλίου ετοιμαζόμαστε να ενώσουμε όλη την Ελλάδα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ένας από τους μαθητές που επισκέφθηκαν τον Γιάννη Τσιρώνη. «Θα βγούμε όλοι από τα σπίτια μας: εθελοντές μεμονωμένοι, ομάδες, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, σχολεία και άλλοι φορείς, σε μια προσπάθεια να καθαρίσουμε και να ομορφύνουμε όλη την Ελλάδα σε μια μέρα.

Εμείς ξεκινήσαμε τον εθελοντισμό μας από το σχολείο. Είμαστε εθελοντές και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει εθελοντικά. Αυτή η δράση θέλουμε να γίνει θεσμός για τη χώρα μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε φιλοπεριβαλλοντικές νοοτροπίες και ουσιαστικά να επενδύσουμε σε μια αντίστοιχη κουλτούρα που πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο Υπ. Αν ΠΑΠΕΝ εξέφρασε την χαρά για την επίσκεψη των παιδιών από τον Σύλλογο «Ώρα για Δράση» και πρόσθεσε: «θα είμαι κι εγώ εκείνη τη μέρα ένας απλός εθελοντής, για να μαζέψουμε όλοι μαζί όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα μέσα από τα δάση». 

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Τσιρώνης «αυτή είναι μόνο μία από τις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε ως εθελοντές. Υπάρχουν δεκάδες άλλες και ελπίζουμε, στην Ελλάδα που ως κοινωνία έχουμε πολύ ψηλά την διάθεση συνεισφοράς, να αποκτήσει ο εθελοντισμός την αξία που είχε παραδοσιακά». 
 
O Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «Ώρα για Δράση» είναι ένας καινοτόμος περιβαλλοντικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού χαρακτήρα, στην Ελλάδα ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 από μία ομάδα νέων έχοντας ως απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η καινοτομία και η πρωτοτυπία του, σε σχέση με άλλους συλλόγους έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ιδρύθηκε από παιδιά ηλικίας μόλις 18 ετών που πήραν την απόφαση να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα για την σωτηρία της φύσης.

Oι δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνουν καθαρισμούς σε βουνά και παραλίες της Αττικής, οργάνωση και συμμετοχή σε αναδασώσεις, συμμετοχή σε πρόγραμμα δασοπροστασίας σε συνεργασία με άλλους περιβαλλοντικούς συλλόγους και φορείς, εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σχολεία και περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών, δράσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης και των εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και την οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων με κύριο στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τον τόπο μας.

Επιπλέον, κλιμάκιο εθελοντών του «Ώρα για Δράση» καταγράφει συνεχώς περιβαλλοντικά προβλήματα που εντοπίζονται σε περιοχές της Αττικής, ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και καταρτώντας προτάσεις για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και την υλοποίηση των στόχων του συλλόγου κατέχει η συνεργασία με άλλες εθελοντικές οργανώσεις και συλλόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση αυτού του σημαντικού διαβήματος. Ο αγώνας για την προστασία της φύσης είναι κοινός και θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά αν όλοι μαζί ενώσουμε τις δυνάμεις μας αφήνοντας τα έργα μας να πουν το «όχι» στην καταστροφή που συντελείται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ