Οι κυκλοφορητές παίρνουν τη θέση που τους αξίζει

Διαβάστηκε από 6638 αναγνώστες -

Με την ενεργειακή οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού οι κυκλοφορητές, αποδεδειγμένα πλέον, συνιστούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη μείωση του κόστους θέρμανσης αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.

 
Σε όλες τις κατοικίες (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες και πολυκατοικίες) υπάρχουν εγκατεστημένοι κυκλοφορητές στα συστήματα θέρμανσης. Πολλοί από αυτούς είναι ηλικίας πάνω 20 ετών, δηλαδή είναι παλαιάς ξεπερασμένης τεχνολογίας, με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Διαβάζοντας παρακάτω, θα βρείτε απαντήσεις για το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε σε εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλή απόδοση αλλά και να προφυλαχθείτε από τον κίνδυνο αγοράς ακατάλληλου κυκλοφορητή.

Τι είναι ο κυκλοφορητής και γιατί είναι απαραίτητος
Σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης το νερό αφού θερμανθεί μέσα στον λέβητα μεταφέρεται στα θερμαντικά σώματα για την απόδοση της θερμότητας. Στην συνέχεια μεταφέρεται και πάλι στον λέβητα για να θερμανθεί ξανά. Στις σημερινές εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης χρησιμοποιείται η βεβιασμένη κυκλοφορία νερού, με την οποία αποφεύγεται η εφαρμογή μεγάλων διατομών σωληνώσεων και ειδικών κατασκευών. Για να λειτουργήσουν, όμως οι εγκαταστάσεις αυτές, απαιτείται η χρήση κυκλοφορητών. Ο κυκλοφορητής είναι μια αντλία φυγοκεντρικού τύπου που κινείται με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταφέρει το νερό από το λέβητα προς τα θερμαντικά σώματα και από αυτά ξανά πίσω στον λέβητα.

Τι είναι η οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού
Το 2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Οδηγία 2005/32/ΕΚ που περιείχε απαιτήσεις σχετικά με ένα σχεδιασμό φιλικό προς το περιβάλλον για τα προϊόντα που λειτουργούν με κατανάλωση ενέργειας. Η Οδηγία αυτή έγινε γνωστή ως Οδηγία EuP (Energy using Products), ή ως Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού. Αφορά όλα τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια (εκτός των μηχανοκίνητων οχημάτων και των δημόσιων μέσων μεταφοράς). 

Στις 20 Νοεμβρίου 2009, η οδηγία EuP αντικαταστάθηκε από τη νέα Οδηγία 2009/125/ΕΚ. Τη σημαντικότερη τροποποίηση αποτελεί η διεύρυνση του τομέα ισχύος της νέας Οδηγίας από τα «Προϊόντα που λειτουργούν με κατανάλωση ενέργειας-EuP» στα επονομαζόμενα «Προϊόντα σχετιζόμενα με την ενέργεια» («Energy related Products - ErP»). Οι υδρολίπαντοι κυκλοφορητές υπόκεινται επίσης στην Οδηγία ErP. 

Το 2009 η Επιτροπή της Ε.Ε. καθόρισε με κανονισμό τις ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης οι οποίες είναι αυστηρότερες από τις απαιτήσεις της τότε ισχύουσας κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης «A» για τους υδρολίπαντους κυκλοφορητές. Ο κανονισμός αυτός ήδη εφαρμόζεται στην πράξη και περιλαμβάνει 3 στάδια υλοποίησης.

Εξοικονόμηση έως και 80% με νέο κυκλοφορητή!
Ο κάθε κυκλοφορητής καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια στην κεντρική εγκατάσταση του σπιτιού. Εκατομμύρια παλαιών ενεργοβόρων συμβατικών κυκλοφορητών σταθερών στροφών λειτουργούν (μερικοί από αυτούς για δεκαετίες) χωρίς να γίνεται αντιληπτή η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. 

Με μέσο όρο λειτουργίας ενός κυκλοφορητή στις 2.000 ώρες ετησίως, με μέση κατανάλωση 400Watt και τιμή μονάδας (KWh) ηλεκτρικού ρεύματος στα 0,22¤/KWh, η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 176¤. Με την αντικατάσταση του με κυκλοφορητή inverter τελευταίας τεχνολογίας που πληροί την Ευρωπαϊκή οδηγία ErP, η κατανάλωση ενέργειας του κυκλοφορητή μπορεί να μειωθεί έως και 80%, δηλαδή στα 35¤ ετησίως.

Γιατί υπάρχουν οι ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης
Ο λόγος για την υιοθέτηση των νέων απαιτήσεων ελάχιστης απόδοσης για κυκλοφορητές, είναι η τεράστια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν οι συμβατικοί κυκλοφορητές σταθερών στροφών και η μεγάλη δυνατότητα εξοικονόμησης που συνεπάγεται η ευρεία χρήση κυκλοφορητών υψηλής απόδοσης. Οι τύποι των κυκλοφορητών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, καθορίζονται λαμβάνοντας ως βάση υπολογισμού το λεγόμενο Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης (EEI), όπως ορίζεται στους κανονισμούς (ΕΕ) 641/2009 και (ΕΕ) 622/2012 της οδηγίας ErP.

Κατάργηση της σήμανσης ενεργειακής κλάσης Α – G
Σ ύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ισχύει πλέον η παλαιά ενεργειακή σήμανση A-G για τους υδρολίπαντους κυκλοφορητές. Κατόπιν των νέων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, η κατηργημένη σήμανση A-G έχει καταστεί παράνομη και δεν είναι αποδεκτή πλέον από τον οργανισμό Europump. Κυκλοφορητής που φέρει την παλαιά σήμανση, σημαίνει ότι δεν πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας ErP.

Τα στάδια υλοποίησης της Οδηγίας ErP
Γ ια τους υδρολίπαντους κυκλοφορητές υπάρχουν τρία συγκεκριμένα στάδια μέσω των οποίων υλοποιείται η οδηγία ErP. Το πρώτο στάδιο είχε ως εξής: 

Από την 1/1/2013 για υδρολίπαντους κυκλοφορητές που είναι εγκατεστημένοι ανεξάρτητα από το σύστημα θέρμανσης (αυτόνομοι κυκλοφορητές), καθορίστηκε η οριακή τιμή ΕΕΙ - Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης 0,27. Οι έως τότε αναγραφόμενες κλάσεις (Α – G) ενεργειακής απόδοσης δεν ισχύουν πλέον. Η ενεργειακή απόδοση των αντλιών είναι κατά κανόνα καλύτερη από ότι οι ελάχιστες απαιτήσεις της προηγούμενης κλάσης Α. 

Για το λόγο αυτό η σήμανση των κλάσεων ενεργειακής απόδοσης αντικαταστάθηκε από τη σήμανση του Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕΙ) πάνω στην αντλία. 

Στη συνέχεια η διαδικασία προχωρά στο δεύτερο στάδιο, όπου από την 1/8/2015 η οριακή τιμή ΕΕΙ μειώνεται ακόμη μια φορά στο ΕΕΙ 0,23 και ισχύει από αυτήν την ημερομηνία και για υδρολίπαντους κυκλοφορητές, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι π.χ. σε καινούρια συστήματα θέρμανσης ή σε ηλιακά συστήματα (ενσωματωμένοι κυκλοφορητές). 

Στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής δηλαδή από την 1/1/2020, οι προδιαγραφές θα ισχύουν επίσης και για την αντικατάσταση ενσωματωμένων αντλιών σε ήδη υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης. Οι προδιαγραφές αφορούν όλους τους υδρολίπαντους κυκλοφορητές στους τομείς θέρμανσης και κλιματισμού. Οι προδιαγραφές αφορούν όλους τους υδρολίπαντους κυκλοφορητές με υδραυλική ισχύ μεταξύ 1W και 2.500W που χρησιμοποιούνται τόσο σε συστήματα θέρμανσης όσο και κλιματισμού.

Πως αναγνωρίζουμε τους κυκλοφορητές που πληρούν την Οδηγία ErP
Για να αναγνωρίσουμε τους κυκλοφορητές αυτούς που πληρούν την Οδηγία ErP, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αναλυτικά: 
  • Από την 1/1/2013, o υπολογισμένος Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης (EEI), πρέπει να αναγράφεται στο ταμπελάκι του κυκλοφορητή, στη συσκευασία του, καθώς και στα ανάλογα τεχνικά εγχειρίδια χρήσης με την μορφή EEI 0,xx. 
  • Θα πρέπει να αναφέρεται σε κάποιο σημείο (π.χ. εγχειρίδιο χρήσης), η ακόλουθη πρόταση: Η τιμή αναφοράς για τον αποδοτικότερο κυκλοφορητή είναι EEI 0,20. 
  • Ο κυκλοφορητής θα πρέπει απαραιτήτως να είναι inverter. l Η ημερομηνία κατασκευής θα πρέπει να είναι μετά την 1/1/2013.
  • Ο κυκλοφορητής θα πρέπει να φέρει απαραίτητα την ένδειξη CE και να υπάρχει και να δίδεται το πιστοποιητικό καταλληλότητας (Declaration of Conformity) για τον κάθε κυκλοφορητή. 
  • Δεν πρέπει να φέρει πλέον την ένδειξη «Ενεργειακή Κλάση A-G», η οποία έχει καταστεί παράνομη και δεν είναι αποδεκτή από τον οργανισμό «Europump». 

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται η τρέχουσα οδηγία ErP
Η οδηγία οικολογικού σχεδιασμού ErP εφαρμόζεται στις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Δανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Κροατία, Ελβετία, αυτόνομα εδάφη των κρατών μελών της ΕΕ (Νήσοι Φερόε, Jersey, Νήσος Μαν, Guernsey, της Γροιλανδίας), Ανδόρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο.

Αξίζει η αντικατάσταση ενός παλαιού κυκλοφορητή που ακόμα δουλεύει;
Αξίζει. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι οι ηλεκτρονικοί κυκλοφορητές έχουν καλύτερη απόδοση, με σαφώς μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (έως και 90% σε μερικές περιπτώσεις – ανάλογα με τη χρήση και τις συνθήκες φορτίου) σε σχέση με τον αντίστοιχης απόδοσης συμβατικό κυκλοφορητή.

Για ποιες εγκαταστάσεις είναι κατάλληλοι οι ηλεκτρονικοί κυκλοφορητές;
ΑΟι ηλεκτρονικοί κυκλοφορητές είναι κατάλληλοι για όλες τις εγκαταστάσεις θέρμανσης: παλαιά δισωλήνια συστήματα, μονοσωλήνια, αυτονομίες, κυκλώματα με θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα, ενδοδαπέδια κυκλώματα, κυκλώματα με ενεργειακά τζάκια, λέβητες pellet, λέβητες ξύλου, κυκλώματα με αντλίες θερμότητας. Αναζητήστε λοιπόν το σήμα ΅ErPReadyΆ και γίνετε σύμμαχος της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παράλληλα θα μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και θα συμβάλετε στην προστασία του «μπλε» πλανήτη μας.

¶ρθρο του κ. Ξενοφώντα Δαμιανού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, M.Sc. της WILO Hellas ΑΒΕΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ