WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Σουάνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - CUBE CONCEPT Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Σωτ. Ταβουλαρέα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - CUBE CONCEPT Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Σωτ. Ταβουλαρέα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

Ξύλο και στις σύγχρονες κατασκευές

Διαβάστηκε από 3156 αναγνώστες -

Τα σύγχρονα κτίρια υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας κατασκευάζονται πλέον με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση (ΚσΜΕΚ), βάσει προτύπων και κανονισμών GREEN BUILDING και PASSIVE HOUSE.

 
Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως των εκπομπών CO2, καθώς και η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας με το ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Γιατί να κατασκευάσετε με ξύλο;

Το ξύλο είναι η μόνη 100% ανανεώσιμη πηγή οικοδομικού υλικού. Χρησιμοποιώντας ξύλο αντί για μη ανανεώσιμα υλικά που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, μειώνονται σημαντικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις (το αποτύπωμα του άνθρακα). H επεξεργασία του ξύλου απαιτεί μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας σε σχέση με ότι απαιτούν άλλα δομικά υλικά, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα πλαστικά και το αλουμίνιο. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος ξύλου ή ενός κτιρίου, το διοξείδιο του άνθρακα αποθηκεύεται μόνιμα στο υλικό. Ένα καλοδιατηρημένο ξύλινο κτίριο μπορεί να διαρκέσει για αιώνες και στο τέλος του κύκλου ζωής του το ξύλο εξακολουθεί να είναι χρήσιμο ως ανακυκλώσιμο υλικό. Δεσμεύει 1 τόνο CO2 ανά 1m3 ξύλου, αλλάζοντας το σε υδατάνθρακες και απελευθερώνοντας οξυγόνο στον αέρα.
¶λλα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ξύλο ιδανικό για την κατασκευή κτιρίων είναι:

Έχει χαμηλό αποτύπωμα του CO2
Η δημοτικότητα των κατασκευών από ξύλο αυξάνεται έντονα, και προωθείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προώθηση και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αειφόρο Ανάπτυξη είναι υιοθετημένη και μέσα από τους κοινούς κεντρικούς άξονες όλων των κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης οι οποίοι είναι η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλον και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής με την προτροπή χρήσης υλικών με χαμηλό αποτύπωμα του CO2.
Έχει αντοχή σε σεισμό
Ένας από τους βασικότερους λόγους που κάνει το ξύλο το καταλληλότερο δομικό υλικό στη χώρα μας είναι η αντοχή του στους σεισμούς. Είναι αποδεδειγμένο ότι το ελάχιστο κόστος κατασκευής μίας οικίας, με αντοχή σε σεισμούς της τάξεως των 6 έως 9 ρίχτερ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιλογή του ξύλου ως δομικού υλικού. H μηχανική αντοχή του ξύλου, το χαμηλό ειδικό του βάρος (450kg/m3) σε σχέση με το σκυρόδεμα , το υψηλό όριο ελαστικότητας και θραύσης προσφέρουν στις κατασκευές με ξύλινο φέροντα οργανισμό άριστες αντισεισμικές ιδιότητες.
Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά την διάρκεια ενός σεισμού, διότι είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού.
Είναι υγροσκοπικό υλικό
Από τη φύση του το ξύλο είναι υγροσκοπικό υλικό. Δηλαδή απορροφά και αποβάλλει υγρασία αενάως επιστρέφοντας στο σημείο της ξήρανσης του. Ενώ πολλά υλικά ανθίστανται στην υγρασία και στο τέλος καταστρέφονται από αυτή, το ξύλο συνεργάζεται με την υγρασία, απορροφώντας ή αποβάλλοντάς την από και προς το περιβάλλον. Έτσι σε ένα δωμάτιο με ξύλινη τοιχοποιία, το ξύλο γίνεται ρυθμιστής της υγρασίας του χώρου και τη διατηρεί σε επίπεδα που εξασφαλίζουν υγιεινή και άνετη διαβίωση, διατηρώντας τους χώρους δροσερούς το καλοκαίρι και ζεστούς το χειμώνα.
Είναι ιδανικό για το ελληνικό κλίμα
Το ελληνικό κλίμα συμβάλλει στην ξήρανση του ξύλου και είναι καταλληλότερο από τα κλίματα των βόρειων χωρών. Επίσης το ξύλο συμπεριφέρεται άριστα κοντά στην θάλασσα διότι δεν επηρεάζεται από τα άλατα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κλασική ξύλινη καρέκλα με την ψάθα και το ξύλινο τραπεζάκι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ελληνικά παραθαλάσσια μαγαζιά.
Πέρα από τις ακτές μας, τα ελληνικά πέτρινα κτίσματα ειδικά στην βόρειο Ελλάδα, γίνονταν με ξυλοδεσιές, δηλαδή σταυρωτά ξύλα στις γωνίες, όπως και με ξύλα πάνω από τις πόρτες και παράθυρα.
Με άλλα λόγια, στη χώρα μας έχουμε ξύλινες κατασκευές αρκετών αιώνων και ξύλινα κτίρια τα οποία ακόμα χρησιμοποιούνται. Συνεπώς το σωστά κατεργασμένο και αποξηραμένο ξύλο ενδείκνυται και ταιριάζει απόλυτα στις κλιματολογικές μας συνθήκες.



Πλεονεκτήματα
Η αντισεισμικότητα
Η αυξημένη πυρασφάλεια
Η άριστη θερμομόνωση
Η εξοικονόμηση ενέργειας
Η υγιεινή διαβίωση
Η άριστη ηχομόνωση
Η τέλεια ακουστική
Η οικολογική κατασκευή
Η μεγάλη διάρκεια ζωής
Το χαμηλό κόστος συντήρησης
Το ξεκάθαρο κοστολόγιο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια
Η ταχύτητα κατασκευής με παράδοση σε 3-6 μήνες
Το μειωμένο κοστολόγιο στις εισφορές του ΙΚΑ
Το μειωμένο κόστος βάσεων
Το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα

Αντιμετωπίζοντας τις ενεργειακές προκλήσεις
Τα οικολογικά Boutique Hotels, Small Luxury Hotels και Eco-lodges είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τάση στον κόσμο του τουρισμού. Είναι μικρά σε μέγεθος, π.χ. 10 -30 δωμάτια, και προωθούνται περισσότερο ως «εμπειρία του πελάτη» παρά ως «προϊόν».
Οι επιχειρηματίες, οι επισκέπτες αλλά και το περιβάλλον ωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της οικολογικής δόμησης.

Υπέρ του επιχειρηματία:
Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Ενεργειακή Κατανάλωση (ΚσΜΕΚ)
100% Πράσινη δόμηση
¶ριστη θερμομόνωση
Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης λειτουργικών κόστους
Αντισεισμικότητα
Αυξημένη πυρασφάλεια Τ:60
Το χαμηλό κόστος συντήρησης
Το ξεκάθαρο κοστολόγιο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια
Η ταχύτητα κατασκευής
Ουσιαστική διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό
Ενδυνάμωση του εταιρικού σας profile
Αναγνώριση ως επιχείρηση με Εταιρική Ευθύνη


Υπέρ των επισκεπτών:
Απολαμβάνουν άριστες κλιματολογικές συνθήκες
Υψηλή αισθητική
Υγιεινή διαβίωση
Τέλεια ακουστική
¶ριστη ηχομόνωση
Ανακαλύπτει τη μαγεία του εναλλακτικού οικολογικού τουρισμού
Μία μοναδική εμπειρία διαβίωσης σε ένα φυσικό περιβάλλον


Υπέρ του περιβάλλοντος
Αειφόρα ανάπτυξη
Το ξύλο είναι το μοναδικό 100% ανανεώσιμο δομικό υλικό
Το ξύλο μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί
Με την αγορά νόμιμης ξυλείας υποστηρίζουμε το δάσος και την αειφόρα διαχείριση δασών
Μειώνουμε του ρύπους
Το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα του CΟ2

Ηθικοί καταναλωτές

Σε ποσοστό 44% οι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που προέρχεται από μια επιχείρηση, η οποία δηλώνει ότι στοχεύει στο να έχει ένα θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο. Ποσοστό 55% των καταναλωτών παγκοσμίως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από εταιρείες κοινωνικά υπεύθυνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Nielsen για την εταιρική υπευθυνότητα, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011. Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για την εταιρική υπευθυνότητα έγινε από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2014 σε 60 διαφορετικές χώρες, όπου συμμετείχαν πάνω από 30.000 καταναλωτές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα