NexusHaus: Η πρόταση για αυξημένη εξοικονόμηση νερού

Διαβάστηκε από 1316 αναγνώστες -

Το NexusHaus είναι μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και του Πολυτεχνείο του Μονάχου, για ένα βιώσιμο σπίτι που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και επικεντρώνεται στην ορθολογική χρήση του νερού.

 
Ο σχεδιασμός του NexusHaus είναι ακόμη σε εξέλιξη και μπορεί κάλλιστα να αλλάξει από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός US Solar Decathlon για τον οποίο και ετοιμάζεται ξεκινά επίσημα στις 8 Οκτωβρίου, στο Irvine της Καλιφόρνια. Περιλαμβάνει δύο ίδιων αναλογιών συνδεδεμένες μονάδες, οι οποίες συνδυάζονται για να προσφέρουν ένα χώρο περίπου 74 τ.μ., ο οποίος χωρίζεται σε κουζίνα και σαλόνι, ένα κανονικό μπάνιο και δύο υπνοδωμάτια. Ένας μικρός σκιασμένος υπαίθριος χώρος θα είναι επίσης διαθέσιμος.

Το πρωτογενές υλικό κατασκευής δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τοπικής προέλευσης ξύλο. Το σπίτι έχει επίσης σχεδιαστεί για να είναι εύκολα μεταφερόμενο με φορτηγό. Όπως συμβαίνει με όλες τις προτάσεις στο καταχωρήσεις US Solar Decathlon, το NexusHaus λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα αντλεί όλη του την ενέργεια από μια ηλιακή συστοιχία στη στέγη του. 

Αντανακλώντας το τοπικό κλίμα του Ώστιν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το μεγάλο χαρακτηριστικό στο οποίο επικεντρώθηκαν σε σχέση με το NexusHaus είναι η προγραμματισμένη απόδοση του νερού. Ένας θόλος χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως ένα μικρό σκίαστρο και ως σύστημα συγκέντρωσης του νερού της βροχής. Διοχετεύει το νερό της βροχής σε υδρορροές και στη συνέχεια το αποθηκεύει υπόγεια για χρήση μέσα από ένα ακτινοβόλο σύστημα ψύξης. Επίσης, θα εγκατασταθεί και ένα σύστημα κλιματισμού. Το NexusHaus θα περιλαμβάνει επίσης ένα ολοκληρωμένο σύστημα γκρι νερού που θα ανακυκλώνει το χρησιμοποιημένο σε οικιακή χρήση νερό για ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα άρδευσης που θα τροφοδοτεί τα λαχανικά και διάφορα βλάστηση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του NexusHaus, ο συνδυασμός όλων αυτών θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση νερού έως και 50%, σε σύγκριση με ένα κανονικό σπίτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ