Κ. Ξιφαράς: «Εγγύηση ο ΔΕΣΦΑ»

Διαβάστηκε από 1275 αναγνώστες -

Τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΔΕΣΦΑ παράλληλα με το σημαντικό επενδυτικό του έργο, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

 
Τις δηλώσεις αυτές πραγματοποίησε ο κ. Ξιφαράς κατά τη διάρκεια των εργασιών της 19ης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Ξιφαράς στην ομιλία του, επισήμανε τον «στρατηγικό» ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών και οδών προμήθειας φυσικού αερίου μέσα από την υλοποίηση σημαντικών διασυνοριακών υποδομών, ενώ χαρακτήρισε ως «καταλύτη» το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τη θωράκιση της ασφαλούς και ανταγωνιστικής ενεργειακής τροφοδοσίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι έργα όπως η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, και η εγκατάσταση αμφίδρομης ροής στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, επικουρούμενα από πρωτοβουλίες όπως η οριστικοποίηση της συμφωνίας διασύνδεσης με τον ανάντη διαχειριστή της Βουλγαρίας, την Bulgartransgaz, συνεισφέρουν στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου της αναβάθμισης της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ταχύτερη πραγμάτωση του «Νοτίου Διαδρόμου».

Ο κ. Ξιφαράς, ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της εκπόνησης μελέτης βασικού σχεδιασμού, για την υλοποίηση του πρώτου σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων με ΥΦΑ, για την μελλοντική μεταφορά ΥΦΑ σε καταναλωτές που βρίσκονται μακριά από υφιστάμενα δίκτυα διανομής αερίου, υπηρεσία για την οποία έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον βιομηχανικοί καταναλωτές. Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τη δημιουργία ενός κόμβου διαπραγμάτευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου (Gas Hub), έργο για το οποίο ήδη ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας σε συνεργασία με τον Βέλγo Διαχειριστή (Fluxys), και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "εύρυθμη και ανοιχτή αγορά, συνεπώς και ιδανική επιλογή για τη μελλοντική λειτουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Gas Hub".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ