Ο δήμος Θεσσαλονίκης δρα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αφιερωμένες στην προστασία του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα και στην αρμονική σχέση ανθρώπου και άγριας ζωής είναι οι φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5η Ιουνίου).

 
Το πρόγραμμα των δράσεων που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υλοποιείται με τη σύμπραξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του «Αρκτούρου» και πολλών ακόμη φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι οι δράσεις:
  • 5ο Greenparty στον Κήπο των Εποχών - Νέα Παραλία στις 5 Ιουνίου
  • 4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, στο πάρκο Πεδίου του ¶ρεως, στις 6 και 7 Ιουνίου
  • 1ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, στις 7 Ιουνίου, στον Κήπο των Εποχών
  • Διαδικασία απομάκρυνσης των άγριων ζώων (δύο λύκοι και δύο αρκούδες) από τον Ζωολογικό Κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μεταφορά τους σε νέο χώρο διαβίωσης στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο της Φλώρινας

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το περιβάλλον, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε την ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους και της διαδημοτικής συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αποτελεσματική δράση όσον αφορά τόσο το θαλάσσιο μέτωπο όσο και το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. «Ένα από τα κύρια μελήματα αυτής της δημοτικής Αρχής είναι να βελτιώσουμε το περιβάλλον στο σύνολό του με δεδομένο ότι ζούμε σε μία μεγάλη και πυκνοκατοικημένη πόλη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Αυτό γίνεται ξεκάθαρο μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό μας που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα αφορά τόσο στις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω των κλιματικών συνθηκών, της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης και του κυκλοφοριακού, όσο και των πρωτοβουλιών σε ατομικό επίπεδο, όπως τα φωτοβολταϊκά για κάθε νοικοκυριό, οι πράσινες στέγες και προσόψεις κατοικιών». Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη διαδικασία απομάκρυνσης των άγριων ζώων από το ζωολογικό κήπο, γεγονός που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων και στον εναρμονισμό με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΤΚΜ, Πάρις Μπίλιας, εκτίμησε ότι μέσα από το φετινό πλέγμα εκδηλώσεων το Επιμελητήριο ενδυναμώνει τη σχέση του με το Δήμο Θεσσαλονίκης. «Από πλευράς μας αποφασίσαμε ότι φέτος θα έπρεπε να απευθυνθούμε στους νέους πολίτες της Θεσσαλονίκης, στους μαθητές, με ανοικτές εκδηλώσεις στις οποίες ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, που θα πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα όλων μας, πολιτών και φορέων» κατέληξε ο κ. Μπίλιας.

Στον τομέα της ανακύκλωσης και στα οφέλη που μπορεί να αποφέρει έδωσε έμφαση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 10 % ενώ ο στόχος έως το 2020 είναι να ξεπεράσει το 50%. «Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση συσκευασιών και συσκευών είναι τεράστια, ωστόσο δεν παραβλέπουμε και το οικονομικό σκέλος, αφού μόνο μέσα στο 2014 εξοικονομήσαμε 350.000 ευρώ, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των δημοτικών τελών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ανέφερε ότι για την περιβαλλοντική οργάνωση που εκπροσωπεί, η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τους παραχωρήσει τα τέσσερα άγρια ζώα σηματοδοτεί μία ιστορική στιγμή στην 25ετή προσπάθεια προφύλαξης των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων της χώρας μας.

Από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου διευκρινίστηκε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των ζώων θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία ο Ζωολογικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό και θα ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του τμήματος άγριας ζωής του ΑΠΘ.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ