8 άξονες πολιτικής και η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) παραχώρησε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2015.

 
Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου
Κάθε χρόνο, στις 15 Ιουνίου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), εθνικός εκπρόσωπος των οποίων είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ, οργανώνουν σε όλον τον πλανήτη εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη και την αναγκαιότητα άμεσης ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας. Φέτος οργανώνονται εκδηλώσεις σε δεκάδες χώρες από την Αυστραλία έως το Βέλγιο και από τη Βραζιλία έως την Τουρκία.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετέχει στον εορτασμό με εκδηλώσεις και ειδικό περίπτερο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαγωνισμούς καλλιτεχνικής έκφρασης και συγκεκριμένα παιδικής ζωγραφικής, φωτογραφίες, αφίσας, λογοτύπου ποίησης και συνθήματος (σλόγκαν). Φέτος λόγω της ποικιλίας των καλλιτεχνικών εκφράσεων και της παράτασης του διαγωνισμού μέχρι τις 19 Ιουνίου, αναμένεται αυξημένη συμμετοχή. Όλα τα έργα θα συμπεριληφθούν σε άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2015. Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 ολοκληρώνεται επίσης το 6ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 στο οποίο συμμετέχουν 15 ομάδες από τις επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου και κυρίως των Α.Π.Ε.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια επηρεάζει την εικόνα της πατρίδας μας στην διεθνή κοινότητα, αποτελεί καθήκον της να συμμετάσχει ισότιμα στις διεθνείς δράσεις του χώρου της, διεκδικώντας τη θέση της στη διεθνή σκηνή, διατηρώντας υψηλό ηθικό χωρίς μίζερη εσωστρέφεια. Σε αυτό αποσκοπεί, με τις ταπεινές της δυνάμεις, να πράξει η ΕΛΕΤΑΕΝ στο ειδικό χώρο της παγκόσμιας αιολικής κοινότητας.

Φέτος, σε αυτή την προσπάθεια μας συνδράμει ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας Δρ. Κλάους Ρέϊβ, ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί την Ελλάδα, να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Κυριακής 14/6 και Δευτέρας 15/6 και να έχει επαφές και συναπαντήσεις με αρμόδιους παράγοντες, φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου.

Δυστυχώς όμως φέτος είναι η πρώτη φορά που οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στην Ελλάδα δεν τελούν υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου.

Η Συνέντευξη Τύπου
Κατά τη Συνέντευξη Τύπου τις βασικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν:

* Ο Ιωάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος, εκτός από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2015, αναφέρθηκε στην διαφαινόμενη κυβερνητική πολιτική για τις Α.Π.Ε. και ειδικότερα την Αιολική Ενέργεια.

Δημοσιοποίησε επίσης το «Πλαίσιο Δράσεων για την Ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας» το οποίο κατάρτισε η ΕΛΕΤΑΕΝ και υπέβαλε στην ηγεσία του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ από τις 27 Απριλίου 2015.

* Ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, που παρουσίασε τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας και αναφέρθηκε στο κλίμα και στις προοπτικές των επενδύσεων το επόμενο διάστημα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. Μύριαμ Ροντρίγκεζ και Κώστας Κατώπης.

Οι προτάσεις
Ειδικά το Πλαίσιο Δράσεων που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ένα συνεκτικό κείμενο προτάσεων πολιτικής που στηρίζεται στην ανάλυση της παρούσας κατάστασης και την εμπειρία του επιστημονικού και επιχειρηματικού κλάδου της αιολικής ενέργειας. Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας αποτελεί μια βέλτιστη λύση για την εξυπηρέτηση τριών στόχων ταυτόχρονα:
  1. Περιβαλλοντική προστασία και ποιότητα ζωής
  2. Οικονομική ανάπτυξη και μείωση του ενεργειακού κόστους
  3. Κοινωνική συνοχή και απασχόληση

Οι προτεινόμενες δράσεις οργανώνονται σε 8 άξονες πολιτικής:
  1. Χρηματοδότηση και διαχείριση ταμειακού προβλήματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
  2. Βιωσιμότητα Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.
  3. Νέα νομοθεσία για το μηχανισμό υποστήριξης των νέων επενδύσεων Α.Π.Ε.
  4. Υποδομές
  5. Κλιματική Πολιτική προς το 2030 και μετά
  6. Μικρές Ανεμογεννήτριες
  7. Η πορεία προς τη νέα οργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς
  8. Καινοτομία και Τεχνολογία

Δυστυχώς σε αυτές τις προτάσεις, όπως και στις οχλήσεις μας προς την πολιτεία για δημοκρατικό διάλογο, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από το ΥΠΑΠΕΝ.

Αυτός ο αποκλεισμός συμπίπτει χρονικά με την αύξηση της αρνητικής δημοσιότητας ενάντια στις «μεγάλες» αιολικές εγκαταστάσεις, τις ΒΑΠΕ όπως αρέσκονται να τις αποκαλούν ορισμένες ομάδες πίεσης.

Η επιλογή της αιολικής ενέργειας και των Α.Π.Ε. είναι ενεργειακός, περιβαλλοντικός και οικονομικός μονόδρομος. Δεκάδες χώρες και επιχειρήσεις κολοσσοί στρέφονται επενδυτικά στην αιολική ενέργεια, δίνοντας σε αυτήν ψήφο εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα απο-επενδύοντας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Στην Ελλάδα φαίνεται να έχουμε άλλη ημερήσια διάταξη. Καλούμε την νέα Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με το κλάδο της αιολικής ενέργειας και να οραματιστεί μαζί του ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον, ώστε να μην ξεμείνει η πατρίδα ουραγός στην ανανεώσιμη κοσμογονία που γίνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Ιστοσελίδα: http://eletaen.gr/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ