H γυναίκα που έλαβε το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 για Έργο Ζωής

Η κυρία Ε.-Ν. Ευθυμιάτου-Κατσούνη απεφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών το 1964 και μέχρι το 1992 εργάσθηκε ως Φιλόλογος στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση.

 
Το 1992 παραιτήθηκε και έκτοτε ιδιωτεύει.

Ο λόγος της παραίτησής της ήταν η έφεσή της προς την Φυσιογνωσία, οπότε αφιερώθηκε αποκλειστικώς στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της είναι η ίδρυση και ο εμπλουτισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης (Μ.Φ.Ι.Κ.-Ι.), με σημαντικότατα εκθέματα πετρωμάτων, φυτών, ζώων (κοχυλιών – πεταλούδων – ερπετών κ.λπ.), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συλλογές της ιδίας!

Η ακατανίκητη έφεση της προς τις φυσιογνωστικές επιστήμες της έδωσε την αξιοθαύμαστη δύναμη να αποκτήσει και την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση. Έτσι, το 2006 έλαβε με τον βαθμό άριστα τo Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) με τίτλο “Συμβολή στην έρευνα της Βιοποικιλότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης (Ιόνιοι Νήσοι), του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών” των Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), Πατρών (Τμήμα Βιολογίας) και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιολογίας).

Έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα το 2012 με τίτλο: “Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα: μελέτη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση”, από την Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η λαμπρή και αποτελεσματική ενασχόλησή της με τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Κεφαλονιάς, από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο, του οποίου η διαρκής και επίμονη μελέτη της κατηύθυνε την ίδρυση του Μουσείου.

Με αγάπη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους ορεινούς χώρους του νησιού τον Αίνο με την οροσειρά του, με το ελατόδασος, με την περίφημη μαύρη Κεφαλληνιακή Ελάτη και τα τόσα άλλα είδη φυτών.

Παράλληλα η εμπλοκή της και η παρουσία της στην εκπαίδευση για τα περιβαλλοντικά θέματα πρόσφερε ορίζοντες καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στην περιοχή της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ