LEED: Το παγκόσμιο σύστημα πιστοποίησης αειφόρων κτρίων

Διαβάστηκε από 11723 αναγνώστες -

Tο LEED είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα πιστοποίησης αειφόρων κτιρίων στον κόσμο. Με πιστοποιημένα κτίρια σε περισσότερες από 140 χώρες, το LEED είναι ένα σύστημα πιστοποίησης ικανό να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης.

 
Ιστορικό
Tο 1993, ο Rick Fedrizzi, David Gottfried και ο Mike Italiano ίδρυσαν το United States Green Building Council (USGBC). Η αποστολή τους ήταν η προώθηση της αειφορίας στον κλάδο των κατασκευών.

Τον Απρίλιο του 1993 εκπρόσωποι από περίπου 60 εταιρείες κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου και μερικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις συναντήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων του. Εκεί προβλήθηκαν οι ιδέες για την ίδρυση ενός ανοικτού συνασπισμού που εκτείνεται σε ολόκληρη την οικοδομική βιομηχανία των ΗΠΑ και ένα πράσινο σύστημα διαβάθμισης κτιρίου.

Σήμερα, η εκλογική βάση του USGBC περιλαμβάνει κατασκευαστές και οικολόγους, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εκλεγμένους αξιωματούχους και ενδιαφερόμενους πολίτες, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε αριθμούς, μέλη του USGBC είναι πλέον, πάνω από 13.000 επιχειρήσεις και οργανισμοί και περισσότεροι από 181.000 επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν την διαπίστευση του LEED.

Από τα αποκαλυπτήρια του, το Μάρτιο του 2000 δε, το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) το πράσινο σύστημα πιστοποίησης κτηρίων, έχει κατακτήσει ηγετική θέση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Η επέκτασή του συνεχίζεται, μάλιστα, με γοργούς ρυθμούς, με το όραμα του USGBC να περιλαμβάνει ένα αειφόρο δομημένο περιβάλλον για όλους, μέσα στα χρονικά όρια μιας γενιάς.

Τι εξετάζει το LEED σε ένα κτίριο
Διαδικασία Ενσωμάτωσης 
Δίνεται κίνητρο, με βαθμοδότηση, και ένα εφαρμόσιμο εργαλείο για να καθίσουν όλοι οι μελετητές σε ένα τραπέζι από την αρχή, και να εκμεταλλευτούν όλες τις πιθανές συνέργειες. Εάν η διαδικασία ακολουθηθεί χωρίς παρέκκλιση, τότε εκτός από τα καλά αποτελέσματα σε επίπεδο αειφορίας, θα κρατηθεί το κόστος του κτηρίου σε χαμηλά επίπεδα. 
Θέση του Ακινήτου και Μεταφορικά Μέσα
Πριμοδοτούνται θέσεις στα κέντρα των πόλεων με επαρκείς υποδομές, ευρεία πρόσβαση σε πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν ενθαρρύνεται έτσι η επέκταση των πόλεων και η συνεπαγόμενη ανάγκη για νέα έργα υποδομών, καθώς και η χρήση του συμβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου για την πρόσβαση των ενοίκων του κτιρίου σε αυτό.
Υλικά και φυσικοί πόροι
Στόχος αυτής της κατηγορίας είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων. Ενθαρρύνεται η ανακύκλωση, η επιλογή υλικών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το έργο και η επιλογή ανακυκλωμένων υλικών.
Ορθολογική Χρήση Νερού 
Τίθεται περιορισμός στη μέγιστη κατανάλωση νερού ενός κτιρίου. Δίνονται βαθμολογικά κίνητρα π.χ. για την επιλογή και χρήση αποδοτικών μπαταριών και καζανακιών, για την επιλογή φυτών με μηδενικές ανάγκες άρδευσης κ.α..
Ενέργεια και Ατμόσφαιρα
Τίθεται περιορισμός στη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας. Δίνονται και εδώ βαθμολογικά κίνητρα για ένα ενεργειακά αποδοτικό κέλυφος καθώς και για την επιλογή μηχανημάτων υψηλής απόδοσης. Ενθαρρύνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, π.χ. με φωτοβολταϊκά συστήματα επί του κτηρίου ή του οικοπέδου. Απαιτείται commissioning (λειτουργική παραλαβή συστημάτων) έτσι ώστε να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των καλών προθέσεων των μελετητών και του τελικού παραδοτέου.
Αειφόρος Χωροθέτηση 
Ένα κτίριο σε οικόπεδο περιοχής με υψηλή πιθανότητα πλημυρών δεν μπορεί να πιστοποιηθεί κατά LEED. Ενθαρρύνεται η καλή διαχείριση του βρόχινου νερού και οι βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. 
Ποιότητα του Εσωτερικού Περιβάλλοντος του Κτιρίου
Ένα κτίριο για να πιστοποιηθεί κατά LEED πρέπει να πληρεί ελάχιστες προδιαγραφές της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Ενθαρρύνεται η χρήση υλικών με μηδενική ή πολύ χαμηλή εκπομπή Πτητικών Οργανικών Ενώσεων. Επίσης δίνονται κίνητρα για την επίτευξη επαρκούς φυσικού φωτισμού σε όλους τους κύριους χώρους του κτιρίου. 
Καινοτομία
Δίνονται βαθμολογικά κίνητρα για την εφαρμογή καινοτόμων αειφόρων πρακτικών. 
Προτεραιότητες ανάλογα με τη Γεωγραφική Θέση του Ακινήτου
Το σύστημα θέτει προτεραιότητες ανάλογα με την γεωγραφική θέση ενός κτιρίου. Για παράδειγμα, η βαρύτητα της βαθμολογίας ενός κτιρίου στην Αφρική ως προς την Ορθολογική Χρήση Νερού είναι μεγαλύτερη, για ευνόητους λόγους, από ένα κτίριο στην Αγγλία. 

Τα επίπεδα της πιστοποίησης LEED
Tο LEED έχει ενέργειες οι οποίες είναι προαπαιτούμενες για την πιστοποίηση ενός κτηρίου. Για να πιστοποιηθεί ένα κτίριο, πρέπει να πληρεί όλα τα προαπαιτούμενα, να επιτυγχάνει δηλαδή ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές. Επίσης υπάρχουν και ενέργειες επιλεκτικές, οι οποίες δίνουν βαθμούς στο κτίριο. Η ανώτατη βαθμολογία είναι το 100.  
ΚατΆ ελάχιστο, για να πιστοποιηθεί κατά LEED ένα κτίριο, θα πρέπει να επιτύχει όλα τα προαπαιτούμενα και να επιτύχει 40 βαθμούς για να πιστοποιηθεί ως CERTIFIED που είναι το πρώτο επίπεδο πιστοποίησης. Τα επόμενα επίπεδα είναι τα εξής:
  • SILVER με την επίτευξη 50 βαθμών
  • GOLD με την επίτευξη 60 βαθμών
  • PLATINUM με την επίτευξη 80 βαθμών

Η Επιχειρηματική Διάσταση του LEED
Tο 2015 αναμένεται ότι το 44% των νέων εμπορικών κτιρίων και το 15% των κτιρίων κατοικιών θα πιστοποιηθεί κατά LEED στις ΗΠΑ. Εκτός ΗΠΑ σήμερα υπάρχουν 69.000 κτίρια υπό πιστοποίηση ή πιστοποιημένα κατά LEED. To 44% των κτιρίων υπό πιστοποίηση, σήμερα, είναι εκτός ΗΠΑ. 
Σε τι οφείλεται, όμως, η μεγάλη παγκόσμια διάδοση του LEED; Την απάντηση δίνουν οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία:
  • Τα κτίρια LEED έχουν μεγάλη ζήτηση από μισθωτές και αγοραστές. Τα πλεονεκτήματα είναι τα χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας (χαμηλό κόστος ενέργειας και νερού), οι βελτιωμένες συνθήκες εντός αυτών (βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού αέρα, πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, συνθήκες θερμικής άνεσης, και ο άπλετος φυσικός φωτισμός).
  • Τα κτίρια αυτά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από επενδυτές, υψηλότερα ενοίκια και υψηλότερες τιμές πώλησης. Η εμπεριστατωμένη έρευνα των Eichholtz, Kok και Quigley “The economics of GreenbuildingΆΆ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κτήρια LEED πωλούνται σε τιμή υψηλότερη κατά 13% και μισθώνονται με μίσθωμα κατά 5% υψηλότερο από μη πιστοποιημένα κτίρια ανάλογης ποιότητας. 

Η περίπτωση της Ελλάδας
H οξεία οικονομική κρίση στη χώρα μας την τελευταία πενταετία έχει καθολικά σταματήσει την ανάπτυξη νέων κτιρίων. Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην αειφόρα ανάπτυξη νέων κτιρίων, αλλά και στην αειφόρα ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων. Σήμερα, στη χώρα μας έχουν πιστοποιηθεί κατά LEED μόνο 4 κτήρια (αν και υπάρχουν αρκετά προς πιστοποίηση). Την ίδια ώρα, οι αντίστοιχοι αριθμοί των πιστοποιημένων κτιρίων, κατά LEED, σε χώρες της ευρύτερης γειτνίασης με την Ελλάδα, έχει ως εξής:
  • Στην Τουρκία 94
  • Στην Ιταλία 96
  • Στη Ρουμανία 16
Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων στη χώρα μας αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη των κτηρίων, και να πολλαπλασιάσει την πιστοποίηση κτηρίων κατά LEED.

Υποσυστήματα του LEED (Rating Systems)
Tο LEED διαθέτει πλήθος υποσυστημάτων (Rating Systems) για την πιστοποίηση κτιρίων ανάλογα με το σημείο που αυτά βρίσκονται στον κύκλο ζωής τους και ανάλογα με την χρήση τους. Αυτά είναι:

Νέες κατασκευές και ριζικές ανακαινίσεις (New Construction & Major Renovations)
Αυτό είναι το κατάλληλο σύστημα για την πιστοποίηση των νέων κτιρίων καθώς και των κτιρίων που τελούν υπό ριζική ανακαίνιση

Εσωτερικές Ανακαινίσεις (Commercial Interiors)
Το σύστημα αυτό απευθύνεται σε ενοίκους κτιρίων που δεν ελέγχουν ολόκληρο το κτίριο παρά ένα μέρος αυτού. Εξετάζονται οι προδιαγραφές των εσωτερικών χώρων. Είναι το κατάλληλο σύστημα πιστοποίησης για μία εταιρεία που θέλει να μετακομίσει σε τμήμα ενός κτιρίου και θα ανακαινίσει τον εν λόγω χώρο. 

Ολόκληρες Γειτονιές (Neighborhood Development)
Είναι το κατάλληλο σύστημα για την πιστοποίηση ολόκληρων γειτονιών υπό ανάπτυξη.

Υφιστάμενα κτίρια (Existing Buildings)
Στα υφιστάμενα κτίρια εξετάζεται η πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση αυτών. 

Κέλυφος Κτιρίου (Core & Shell)
Αυτό το σύστημα απευθύνεται σε κατασκευαστές/ developers, οι οποίοι ανεγείρουν ένα κτίριο, και δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι τελικοί ένοικοι αυτού. Εξετάζει το κέλυφος του κτιρίου και τα κοινόχρηστα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. 

¶ρθρο του κ. Φραγκίσκου Λεβαντή, LEED AP BD+C, επικεφαλής της εταιρείας Sustain.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ