Γενναία Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Ωφειλών προς τη ΔΕΗ

Διαβάστηκε από 1892 αναγνώστες -

«Γενναίο» σχέδιο για διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που προβλέπει προκαταβολή 10% και μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ενώ για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι δόσεις αυξάνονται σε 40 έως 60.

 
Το σχέδιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και τον Γενικό Δ/ντη Εμπορίας της Επιχείρησης, Λάζαρο Καραλάζο.

Ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών ανακοινώθηκε και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι καταναλωτές είχαν διακανονίσει τις οφειλές τους στο παρελθόν με λιγότερο ευνοϊκούς όρους. Από αύριο οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές θα μπορούν να ζητούν διακανονισμό της οφειλής τους σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της ΔΕΗ, ή στο τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών 11770, αναφέροντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό της παροχής.

«Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο» δήλωσε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι καμία άλλη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, εάν δεν ήταν Δημόσια. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι αυτό το γενναίο πρόγραμμα διακανονισμών θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι καμία αύξηση του ΦΠΑ δεν θα επιβληθεί στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ της Επιχείρησης, με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και επιχειρηματικά, καθώς εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών προς την Επιχείρηση, που σήμερα ξεπερνούν τα 1,9 δισ. Ευρώ.


Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών για εξόφληση των οφειλών προς τη ΔΕΗ
Με στόχο τη μέγιστη κατά το δυνατό στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το Δ.Σ. της ΔΕΗ, εξαντλώντας τα οικονομικά περιθώρια της Επιχείρησης, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα τη θέσπιση νέου προγράμματος διακανονισμών, με το οποίο καθιερώνονται εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι ρύθμισης για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών.

Συγκεκριμένα για την εξόφληση των οφειλών προβλέπονται τα εξής :
α. Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις (πλην των εποχιακών). Με το ισχύον πρόγραμμα προβλέπονταν 8 δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και τις μικρές επιχειρήσεις και 4 έως 6 δόσεις για τις μεσαίες και μεγάλες.

β. Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής, από 20% σε 10%.

γ. Πολυάριθμες δόσεις (40 έως 60) για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ.

δ. Προκαταβολή από 10% και από 8 μέχρι 18 δόσεις για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.

ε. Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

στ. Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων τους με την Επιχείρηση.

Θεωρούμε ότι με τις ανωτέρω ρυθμίσεις – γενναία προσφορά της ΔΕΗ προς τους δοκιμαζόμενους από την κρίση πελάτες της, απόρροια της κοινωνικής της υπευθυνότητας, θα προκύψουν βιώσιμοι διακανονισμοί σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων.

Ταυτόχρονα, καλούνται όλοι οι καταναλωτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού της ρόλου.

Εξυπακούεται ότι προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Τα καταστήματα της ΔΕΗ και το τηλεφωνικό της Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770, είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ