Εντείνονται οι διεργασίες για το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, η οποία και δεν μπορεί να παραταθεί, το ΥΠΑΠΕΝ συνεχίζει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις που διατυπώνονται.

 
Η άμεση έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι κατεπείγουσα υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί προϋπόθεση χρηματοδότησης των σχετικών έργων υποδομών και δράσεων στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Δεν εμποδίζει όμως τη συνέχιση του διαλόγου κατά την διαδικασία διαμόρφωσης του συνόλου των νομοθετικών, διοικητικών και θεσμικών ρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, έγινε συζήτηση εφ όλης της ύλης, γύρω από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, με τον κ. Τσιρώνη να παρουσιάζει στους παρευρισκόμενους, τη φιλοσοφία και τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που εισάγει ο νέος ΕΣΔΑ, με άξονες προτεραιότητας
  • την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, 
  • την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, 
  • τη μικρή κλίμακα μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, 
  • την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, 
  • την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων, 
  • την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και 
  • την επανεξέταση όλων των σχεδίων ΣΔΙΤ που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα.

Γ. Πατούλης: Μείζον ζήτημα τα «άδικα» πρόστιμα σε Δήμους
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των δήμων. Υπογράμμισε όμως, ότι πρέπει να διασφαλιστούν από την Πολιτεία όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος και οριστική λύση του προβλήματος, ενώ σημείωσε την ύπαρξη κι άλλων ζητημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με πρώτο, η πληρωμή των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί σε πολλούς μικρούς, κυρίως νησιωτικούς Δήμους, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για την αδυναμία τους να διαχειριστούν το πρόβλημα των απορριμμάτων. Επ αυτού έλαβε τη διαβεβαίωση του υπουργού, ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμα αυτοί που δεν έχουν ευθύνη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέδειξε, τέλος, την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους και τα «πράσινα σημεία» στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή διημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις 14 και 15 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου αναμένεται να κατατεθούν αναλυτικά οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για τον νέο ΕΣΔΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ