Δύο εκδηλώσεις για το έργο adapt2change σε Δράμα και Κοζάνη

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των κύκλων ενημέρωσης του κοινού, των ιδιωτικών και των Δημοσίων φορέων με θέμα: "Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη χρήση των Υδάτινων Πόρων στον τομέα της Γεωργίας.

 
Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ (ΕΨΥΚΑ) στη Δράμα, Αβδήρων & Μακρή, στις 18.30 και την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Κε.Δι.Βι.Μ. 2 «ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ Μ. ΕΠΕ» στην Κοζάνη, δ/νση : Ανατολικής Ρωμυλίας 9Α, στις 18.30, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Έργου adapt2change «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» (LIFE 09 ENV/GR/000296).

Το έργο adapt2change «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» (Adapt agricultural production to climate change and limited water supply), με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτείται 50% από την Ε.Ε. κατατέθηκε το 2009 από τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κο Αλέξανδρο Παπαχατζή και τους συνεργάτες του στον φορέα του Life+.

Στο εταιρικό σχήμα του Έργου, εκτός του συντονιστή φορέα που είναι το ΤΕΙ Θεσσαλίας, συμμετέχουν: το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ της Κύπρου, το ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Α.Ε. και η εταιρία ICON GROUP L.t.d.

Μέσα από το έργο, η ΕΕ αναγνωρίζει την αδυναμία που θα παρατηρηθεί στο εγγύς μέλλον στον πρωτογενή τομέα του Μεσογειακού χώρου αλλά και την αμεσότητα λήψης αποφάσεων που απαιτείται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να δείξει την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή νερού. Ειδικότερα, στοχεύει στη μείωση του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή εισάγοντας μια μέθοδο ανακύκλωσης του νερού μέσα από ένα κλειστό, πλήρως αυτοματοποιημένο, υδροπονικό σύστημα θερμοκηπίου.

Η εξοικονόμηση του νερού επιτυγχάνεται με την κατασκευή θερμοκηπίων κλειστού τύπου για την αποφυγή διαρροών καθώς και την δυνατότητα ελέγχου του κλίματος εντός του θερμοκηπίου με την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου αυτοματισμού. Προβλέπεται η χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων υδροπονικών θερμοκηπίων τροποποιημένου τοξωτού τύπου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα δεδομένα που συνηγορούν για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων στον τομέα της γεωργίας εξ αιτία ςτων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όπως επίσης και το σύστημα που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα και στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ στο Ζύγι της Κύπρου, με δύο κλειστά πλήρως αυτοματοποιημένα θερμοκήπια, με υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας και τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν προκύψει σε σχέση με την παραγωγή, την εξοικονόμηση νερού καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας για τη λειτουργία της μονάδας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε γεωπόνους, αγρότες, ιδιοκτήτες θερμοκηπίων και σε φορείς του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή και τη διαχείριση υδάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ