Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά από την πράσινη οικονομία

Χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά το διήμερο εργασιών του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργάνωσε η επενδυτική Πρωτοβολία Α-Energy Investments Energy.

 
Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, ήταν το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν την Τετάρτη, από διαφορετικές αφετηρίες, οι ομιλητές στην πρώτη ημέρα των εργασιών του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργανώνει η Επενδυτική Πρωτοβολία Α-Energy Investments Energy, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του ΥΠΑΠΕΝ, του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ.

Το κύριο θέμα των παρεμβάσεων ήταν οι ενεργειακές υποδομές, η συμβολή τους στην ανάπτυξη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων. Την Πέμπτη, οι εργασίες του φόρουμ θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το net metering και τη διαχείριση απορριμμάτων, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή εκπροσώπων περιφερειών, δήμων, επενδυτών και εταιρειών ανακύκλωσης.

Στις πρωινές εργασίες του φόρουμ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη, του πρώην υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, καθώς και στο πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, τους έξυπνους μετρητές και το έργο του πρότυπου Γεωθερμικού Πεδίου Αλεξανδρούπολης.

Και ενώ στην πρώτη μέρα αναφέρθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τους κοινοτικούς πόρους, καθώς και στη «μεγάλη επιστροφή» των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δεύτερη μέρα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης απορριμάτων και των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως επίσης στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα των οικιακών φωτοβολταϊκών.

Ακόμη, τονίστηκαν οι προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας, εν μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους για τη συμφωνία, ενώ οι ομιλίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θανάση Πετράκου, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτή της ΝΔ, κ. Σταύρου Καλαφάτη, καθώς και του πολιτικού υπευθύνου Περιβάλλοντος για το «Ποτάμι», καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Κίμωνα Χατζημπίρου, συγκέντρωσαν, επίσης, έντονο ενδιαφέρον.

www.a-energy.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ