Αντλία θερμότητας Keymark: Ενιαίο πιστοποιητικό για όλη την Ευρώπη

Η πιστοποίηση Solar Keymark είναι γνωστή σε ολόκληρη την ηλιοθερμική βιομηχανία. Τώρα ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αντλιών Θερμότητας (EHPA) θέλει να δημιουργήσει ένα παρόμοιο σήμα για τις αντλίες θερμότητας.

 
Ένα ενιαίο σήμα για όλη την Ευρώπη, το οποίο θα βασίζεται στο πρόγραμμα τυποποίησης (CEN) Keymark της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα κάνει την πιστοποίηση των αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη απλούστερη. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τη νέα ετικέτα είναι ότι οι συμμετέχοντες κατασκευαστές θα συμφωνήσουν σε ελέγχους τρίτων στα προϊόντα τους.

Η νέα ετικέτα θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά και να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν αν μια αντλία θερμότητας πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει δοκιμαστεί από επικυρωμένες εργαστηριακές δοκιμές. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συστήματος Keymark είναι ότι μετά την πιστοποίηση με το Keymark σε μία χώρα δεν υπάρχει ανάγκη για εκ νέου δοκιμή ενός προϊόντος έναντι των ευρωπαϊκών προτύπων σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε ο Sören Scholz, επικεφαλής πιστοποίησης στο σώμα αξιολόγησης της συμμόρφωσης DIN CERTCO τόνισε: «Το Keymark θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Ελέγχει και πιστοποιηθεί μία φορά, είναι αποδεκτό παντού και αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά». Υπάρχει ήδη πιστοποίηση Keymark για θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα και η νέα αντλία θερμότητας Keymark θα είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού και της ενεργειακής ταυτότητας. Η Ευρωπαϊκή Ηλιοθερμική Βιομηχανική Ομοσπονδία ESTIF, που έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με την εμπειρία της στη Solar Thermal Keymark, παρέχει κάποιες πληροφορίες.

Οι προϋποθέσεις μιας Αντλία θερμότητας Keymark
Οι προϋποθέσεις της νέας αντλίας θερμότητας περιλαμβάνουν ένα σύνολο απαιτήσεων εκτέλεσης των δοκιμών που πραγματοποιούνται από ένα τρίτο εξεταστικό ινστιτούτο. Οι δοκιμές θα πρέπει να βασίζονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα EN 14511, EN 15879 και EN 16147. Το δοκιμαστικό τμήμα θα πρέπει να έχει μια ισχυρή και αξιόπιστη προσέγγιση (προσομοίωση) για να πιστοποιήσει τα μοντέλα όλων των προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να δοκιμαστούν όλα ξεχωριστά.

Επιπλέον, απαιτείται ένας έλεγχος της παραγωγής του προϊόντος στο εργοστάσιο και μια αρχική επιθεώρηση του ελέγχου παραγωγής. Τα προϊόντα και ο έλεγχος της παραγωγής στο εργοστάσιο, φυσικά, θα πρέπει επίσης να εξετάζονται τακτικά.

Στο τέλος «αξίζει τα λεφτά της»
Σύμφωνα με πηγές του S & WE, η νέα Keymark δεν θα είναι τόσο φθηνή, όπως μερικά από τα ενιαία εθνικά σήματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι ισχύει για όλη την Ευρώπη, η συνολική τιμή θα είναι χαμηλότερη από την απόκτηση πολλών εθνικών σημάτων.

Σύντομα η ιστοσελίδα www.heatpumpkeymark.com θα βρίσκεται online και θα δημοσιεύει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και την εισαγωγή της αντλίας θερμότητας Keymark. Το σύστημα θα εισαχθεί στην ευρωπαϊκή αγορά τώρα και θα είναι διαθέσιμο στους τελικούς καταναλωτές κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ