Νέος Κανονισμός Προϊόντων Δομικών Κατασκευών

Διαβάστηκε από 1177 αναγνώστες -

Η Nexans προετοιμάζεται για τον Κανονισμό Προϊόντων Δομικών Κατασκευών(Construction Products Regulation, CPR) που θα ορίζει πώς τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές θα αντιδρούν στην φωτιά.

 
Ο Κανονισμός Προϊόντων Δομικών Κατασκευών (CPR) σχετικά με την αντίδραση στη φωτιά φέρει ως επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος για τα καλώδια την 1 Δεκεμβρίου 2015 με περίοδο μετάβασης διάρκειας ενός έτους ήτοι το Δεκέμβριο του 2016. Η Nexans είναι πλήρως προετοιμασμένη για την εφαρμογή του προτύπου, EN50575:2014, και θα υποστηρίξει τους συνεργάτες της καθόλη τη μεταβατική περίοδο του ενός έτους.

Πρότυπο EN 50575:2014, Καλώδια ισχύος, ελέγχου και επικοινωνίας – καλώδια γενικών εφαρμογών στις κατασκευές, απαιτήσεις ως προς την αντίδραση κατά της φωτιάς, , το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OJEU), είναι το γενικό πρότυπο για τα καλώδια. Περιγράφει λεπτομερώς τις απαιτήσεις αντίδρασης στη φωτιά για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, επιτρέποντας να γίνεται Δήλωση Επίδοσης (Declaration of Performance, DoP), έτσι ώστε να τοποθετείται η σήμανση CE στη συσκευασία του προιόντος και στα συνοδευτικά έγγραφα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Επίσης, δημοσιεύθηκαν τα σχετικά πρότυπα και οι μέθοδοι δοκιμών:
  • EN 13501-6: Κατηγοριοποίηση βάση στοιχείων από ελέγχους αντίδρασης στη φωτιά των ηλεκτρικών καλωδίων
  • CLC/TS 50576: Ηλεκτρικά καλώδια – εκτεταμένη εφαρμογή των αποτελεσμάτων των δοκιμών
  • Μέθοδοι δοκιμών EN 50399, EN 60332-1-2, EN 61034-2 και EN ISO 1716

Με τη δημοσίευση του προτύπου EN 50575:2014 θα μπορούν οι αρμόδιες εθνικές αρχές να καθορίσουν την κατηγοριοποίηση των καλωδίων που θα ισχύει για την εκάστοτε εφαρμογή. Οι οργανισμοί πιστοποίησης προϊόντων και τα εργαστήρια δοκιμών μπορούν, επίσης, να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Από την 1η Δεκεμβρίου 2015, οι οργανισμοί πιστοποίησης προϊόντων μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά καλωδίων, επιτρέποντας στη Nexans να μεταφέρει καλώδια με τη σήμανση CE, τα οποία κατηγοριοποιούνται βάση του CPR και των DoP.

Η Nexans ετοιμάζει βοηθητικά έντυπα και τεχνική εκπαίδευση για τους μελετητές, εγκαταστάτες και μεταπωλητές, έτσι ώστε να συνεισφέρει στη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς μόλις τεθούν σε εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του ενός έτους, τόσο ο κανονισμός CPR όσο και οι υπάρχοντες κανονισμοί θα ισχύουν παράλληλα. Μετά την περίοδο αυτή, τα DoPs βάση των νέων κανονισμών θα είναι υποχρεωτικά.

Ο Dario Giordani, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Πυράντοχων Προϊόντων της Nexans δήλωσε, “Η Nexans παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις σχετικά με τον Κανονισμό Προϊόντων Δομικών Κατασκευών για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα μας θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς και για να κρατήσει ενήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Έχοντας μιλήσει με τα ενδιαφέρομενα μέρη για τον κανονισμό CPR κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Nexans στις Βρυξέλλες το 2014 με θέμα τα πυράντοχα καλώδια, αντιμετωπίσαμε τους προβληματισμούς τους και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε κατά τη μεταβατική περίοδο”.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.nexans.gr ή να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Πωλήσεων της εταιρείας μας, Nexans Ελλάς Α.Β.Ε., στο τηλέφωνο 211 120 7710ωκαι το Τμήμα Επικοινωνίας στο τηλέφωνο 211 120 7881

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ