Ανεμογεννήτριες κάτω από γέφυρες: Βιώσιμη λύση ή όχι;
Διαβάστηκε από 1760 αναγνώστες -
Μπορεί το θέαμα των ανεμογεννητριών να είναι κάτι κοινό για όλο τον κόσμο, αλλά η τοποθέτησή τους σε απλωτή γη ή στις κορυφογραμμές των βουνών δεν αποτελεί πάντα μια πρακτική επιλογή.
Σχετικά με αυτό, έχουν προταθεί ιδέες περί τοποθέτησης των ανεμογεννητριών κάτω από γέφυρες, ακόμα όμως πλανάται το ερώτημα αν αυτή είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, η απάντηση είναι ναι.
Η μελέτη βασίζεται σε μοντέλα και προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον ερευνητή Όσκαρ Σότο και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Kingston στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές από την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησαν το Juncal Viaduct στα Κανάρια Νησιά, ως βάση για προσομοιώσεις σε υπολογιστή, ειδικά προσαρμοσμένο ώστε να διαπιστωθεί αν ο άνεμος που πνέει μεταξύ των πυλώνων στις γέφυρες είναι επαρκής για την κίνηση των τουρμπίνων και την παραγωγή ενέργειας.
Η μελέτη έδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος για την παραγωγή ενέργειας θα ήταν να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικού μεγέθους στρόβιλοι, ή ακόμη και να δημιουργηθεί μια μήτρα 24 μικρών ανεμογεννητριών με χαμηλό βάρος και να παράγεται το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ενέργειας από κάθε μονάδα.
Από την άποψη της πρακτικότητας, ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν δύο πανομοιότυπες μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτριες 0,25 MW, οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να παράγουν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 450-500 σπίτια, καθώς και να μειώσουν τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τις πηγές ορυκτών καυσίμων .
«Αυτό το είδος της εγκατάστασης θα αποσοβήσει την εκπομπή 140 τόνων CO2 ετησίως, ποσό που αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα που επιφέρουν περίπου 7.200 δέντρα», δήλωσε ο ερευνητής Όσκαρ Σότο.