Ηλιακά κύτταρα που φορτίζουν το αυτοκίνητο εν κινήσει

Διαβάστηκε από 1526 αναγνώστες -

Eρευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει τον σωστό συνδυασμό του τύπου ηλιακών κυττάρων και μπαταρίας για να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία με υψηλότερη απόδοση από ποτέ.

 
Η ομάδα πίσω από την έρευνα, λέει ότι το σύστημα θα μπορούσε σύντομα να καταστεί δυνατό να ενσωματωθούν μικρά ηλιακά κύτταρα σε ένα αυτοκίνητο που θα φορτίζουν το όχημα ενώ κινείται – τουλάχιστον όποτε έχει ήλιο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve συνέδεσαν τέσσερις ηλιακές κυψέλες από περοβσκίτη σε σειρά για να φορτίσουν απευθείας χρέωση μπαταρίες φωτο-λιθίου με 7,8% της αποδοτικότητα, πράγμα το οποίο πιστεύουν ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν κύτταρα με τρεις στρώσεις που μετατρέπονται σε ένα ενιαίο φιλμ από περοβσκίτη και στη συνέχεια συνέδεσαν τέσσερα κύτταρα 1 mm στη σειρά, επιτυγχάνοντας μια μετατροπή από ηλιακή σε ηλεκτρική ενέργειας απόδοσης ισχύος της τάξης του 12,65%.

Όταν συνέδεσε τα κύτταρα για να φορτίσουν μπαταρίες λιθίου-ιόντων μικρού μεγέθους, η ομάδα πέτυχε απόδοση μετατροπής και αποθήκευσης 7,8%, που διατηρήθηκε για ένα ικανοποιητικό αριθμό κύκλων.

«Οραματιζόμαστε, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αυτό να είναι ένα σύστημα που θα μπορούσατε να έχετε στο σπίτι για να ανεφοδιάζετε με καύσιμα το αυτοκίνητό σας και, τελικά, επειδή τα ηλιακά κύτταρα από περοβσκίτη μπορούν να κατασκευαστούν ως ένα εύκαμπτο φιλμ, να βρίσκονται και πάνω στο ίδιο το αυτοκίνητο," είπε ο ένας από τους υπεύθυνους του έργου, Jiantie Xu.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ