Ορίστηκε η νέα διοίκηση του ΥΠΑΠΕΝ

Τι δήλωσαν οι απερχόμενοι και επερχόμενοι υπουργοί κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 
Ο απερχόμενος υπουργός ΠΑΠΕΝ Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Υπηρεσιακή κυβέρνηση στην προετοιμασία της επιτυχούς διεκπεραίωσης της υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπεται στο Ν. 4336/2015. Για αυτό το λόγο, πέρα από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν σε υπηρεσιακό επίπεδο για την προετοιμασία των ζητημάτων, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίες που συντονίζουν την προετοιμασία αυτή, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει επιτυχημένα και έγκαιρα το έργο της. Στις ομάδες αυτές προεδρεύει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, έχουν ήδη συνεδριάσει και θα συνεχίζουν ώστε πολύ σύντομα και έγκαιρα να φέρουν έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση της συμφωνίας.<...>

Ο δεύτερο άξονας των ενεργειών μας σχετίζονταν με την καθημερινή λειτουργία του Υπουργείου. Προχωρήσαμε σε μια σειρά περιβαλλοντικών αδειών κυρίως για δημόσια έργα, σε εντάξεις έργων στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων κυρίως σχετικά με τη διαχείριση υδάτων στα νησιά, καθώς επίσης την αύξηση ευαισθησίας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Προχωρήσαμε σε διαχειριστικές ενέργειες πάλι εγκεκριμένων προγραμμάτων όπως το Εξοικονόμηση 2 και το Εξοικονομώ κατ οίκον στο πλαίσιο της προσπάθειας να μεγιστοποιήσουμε την απορροφητικότητα καθώς δεν μπορεί να χαθεί καθόλου χρόνος σε αυτά τα τρέχοντα προγράμματα. Και τελευταία εστιάσαμε σε θέματα καθημερινής λειτουργίας του Υπουργείου σε θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων ώστε να προχωρούν απρόσκοπτα αυτά τα σχετικά ζητήματα.<..>

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε:
«Σε αυτό το υπουργείο είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική. Γνωρίζετε και από την προηγούμενη περίοδο ότι είχαμε κάνει βήματα σε σχέση και με τους δύο βασικούς αγωγούς, τον ΤΑΡ και τον ρωσικό αγωγό. Θα προχωρήσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ζητήματα που εμπεριέχονται στην τελευταία συμφωνία. Μέλημά μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα των Σκουριών, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωνε την απόφαση τη προσωρινής αναστολής ενός μέρους των εργασιών. Θέλουμε απλώς να στείλουμε ένα σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω απΆ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων. 

Ο απερχόμενος αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε:
«Γνώμονάς μας τις τρεις αυτές εβδομάδες ήταν η διασφάλιση της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, η συνέχεια του κράτους στα ζητήματα καθημερινής διοίκησης και η επισήμανση στους διαδόχους μας των θεμάτων που υπόκεινται σε χρονοδιαγράμματα, ή χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Στον δικό μου τομέα παρέλαβα προς υπογραφή με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Υπουργείου συνολικά 122 φακέλους για θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

Εξ αυτών μέσα στις τρεις αυτές εβδομάδες διεκπεραιώθηκαν 79 φάκελοι, αυτοί για τους οποίους είχε προηγηθεί έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου άρμοζε και προφανώς θετική υπηρεσιακή εισήγηση ή γνωμοδότηση.

Τονίζω ότι όλα τα θέματα ήρθαν με υπηρεσιακή πρωτοβουλία, υπεγράφησαν με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και δεν αφορούσαν ζητήματα πολιτικής τα οποία θα δέσμευαν την επόμενη ηγεσία.<...>

Θα ήθελα, επίσης, να σταθώ σε δύο ζητήματα:
Το πρώτο αφορά στο οργανωτικό ζήτημα. Είχε γίνει μια προσπάθεια το 2013 για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Υπουργείου. Εκ των υστέρων παρατηρήθηκαν ορισμένα ζητήματα εφαρμογής τα οποία περιπλέκονται με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσίας και πολιτικής ηγεσίας. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να το ξαναδεί η νέα κυβέρνηση ώστε να υπάρχει ένας εξορθολογισμός. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα και για απλούστευση διαδικασιών ώστε το υπουργείο να αποτελέσει καταλύτη για τις πολύτιμες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Οφείλω επίσης να πω πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 είναι ένα σημαντικό οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Αυτό φανερώνει ότι και στα θέματα των δημοσίων επενδύσεων υπήρξε μια στασιμότητα. Νομίζω όμως ότι πλέον τα θέματα αυτά θα τρέξουν, διότι συνδέονται και με το κλείσιμο του προγράμματος περιβάλλοντος 2007-2013 αλλά και με το νέο πρόγραμμα 2014-20.

Ως προς το κλείσιμο επισημάνω ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων. Εκτιμώ ότι το ποσό θα ανέλθει περίπου στα 300 εκατομμύρια Ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ. Έκανα κάποιες προτάσεις και εγγράφως στον κύριο Χριστοδουλάκη. Εύχομαι να επιτευχθεί η παράταση που ζήτησε. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού διερεύνησα την επιλεξιμότητα, πρότεινα τη χρηματοδότηση κινητών περιβαλλοντικών υποδομών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας από τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά. Σε ότι αφορά στην εκκίνηση του νέου προγράμματος 2014-20 σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή η οποία δυστυχώς υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός εξειδίκευσης και παρά τις αιρεσιμότητες που έχουν μπει δεν υπάρχει πρόβλημα ενεργοποίησης.

Μου το επιβεβαίωσε αυτό ο κύριος Χριστοδουλάκης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εγγράφως και εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει πρόσκληση για προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Από εκεί και πέρα ως προς τις αιρεσιμότητες, αυτές συνδέονται και με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και με άλλες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα. Εκτιμώ ότι με μια καλή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα μπορεί να παρακαμφθεί.

Έρχομαι στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων που το θεωρώ ως το πλέον κομβικό. Προσωπικά, από τις προηγούμενες εμπειρίες μου ως ΓΓ αλλά και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσα ότι τα ίδια θέματα παραμένουν δεκαετίες τώρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο εθνικός προϋπολογισμός με πρόστιμα αλλά και να αναγκαζόμαστε να ζητάμε διαρκώς παρατάσεις. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και υπάρχει τρόπος. Νομίζω ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει, σε συνεννόηση πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε ότι αφορά στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Προσωπικά δεν έκανα καμία αλλαγή. Ωστόσο συνεργαζόμενος με τις υπηρεσίες και με βάση τις εισηγήσεις τους διαπίστωσα ότι υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου αλλά και ουσίας, τα οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να τα δείτε κύριε Υπουργέ.


Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε:

«Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση όσων είχαμε αναγγείλει ήδη από τον Ιανουάριο, πιο έμπειροι μετά την συμφωνία. Γνωρίζοντας τα λάθη μας, τα οποία πρέπει να διορθώσουμε, και έχοντας πια την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας -που δεν την είχαμε τον Ιανουάριο- και η οποία είναι εφαλτήριο.

Θα τονίσω μόνο ένα ζήτημα το οποίο έθεσε στο τέλος και ο προκάτοχός μου: Το ζήτημα ότι αυτό το Υπουργείο κρατά τα κλειδιά της ανάπτυξης της χώρας.

Όλοι θεωρούν ότι το μνημόνιο σηματοδοτεί την οικονομική πολιτική της χώρας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Παραμένουν δεκάδες μέτωπα ανοιχτά -κυρίως στο θέμα της παραγωγής- τα οποία θα κρίνουν αν η χώρα μας θα πάει μπροστά ή θα καταρρεύσει. Δεν έχουμε περιθώρια λαθών, έχουμε περιθώρια μόνο για σκληρή δουλειά.

Στο Υπουργείο μας υπάρχουν ζητήματα που άμεσα θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα φέρουν πρόσοδο στην χώρα και θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Πολύ σωστά ένα από αυτά τα στρατηγικά ζητήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που με τον καινούργιο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων σας θυμίζω ότι επιστρέφουν οι πόροι στους δήμους και ο κύκλος εργασιών φεύγει από τα χέρια ολίγων συμφερόντων και πηγαίνει ακριβώς στους πολίτες. Κάτι που συμβαίνει σήμερα σε όλες τις αναπτυγμένες και ευνομούμενες χώρες του πλανήτη.

Επιστρέφουμε δηλαδή στην κυκλική οικονομία, στην οικονομία όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

Εκτός από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων γιατί εκεί υπάρχουν και τεράστια στοιχήματα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, η οποία στην Ελλάδα είναι σε μηδενικό επίπεδο και αυτό θα το τρέξουμε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιχειρηματίες που ξεκινούν σΆ αυτόν τον τομέα και πρέπει να τους συντρέξουμε και σημαίνει θέσεις εργασίας και ενέργεια βάσης που ούτε εισαγόμενη είναι, ούτε υπόκειται σε καιρικές συνθήκες και είναι καθαρά ανανεώσιμη.

ΣΆ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, όπως είπε και ο κ. Σκουρλέτης θα κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις, ευχαριστώ πάλι τον κ. υπουργό για τον φάκελο και καλή μας συνέχεια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ