ΚΑΠΕ: Αναγκαία η μείωση του ενεργειακού κόστους της Ελλάδας

Σε ημερίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για το βιοαέριο, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΕ, Βασίλειος Τσολακίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χάραξης νέας ενεργειακής στρατηγικής.

 
«Η συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στην Ελλάδα ακολούθησε μεν πτωτική πορεία στη διάρκεια της κρίσης, αλλά εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ υψηλή σε σχέση με άλλες χώρες. Παρέμεινε στους 2,1 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ)/άτομο, όταν π.χ., στη Γερμανία, που είναι μια πολύ ενεργοβόρος χώρα με εξαγωγική δραστηριότητα, είναι στους 3,7 ΤΙΠ. Προ κρίσης ήταν 2,7 ΤΙΠ. Γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό για την εθνική οικονομία, δεδομένου ιδίως ότι περίπου το 45% αυτού του κόστους είναι φόροι. Κάθε Έλληνας πολίτης πληρώνει αναλογικά περίπου 1200 ευρώ ετησίως από φόρους που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας (πετρελαίου, βενζίνης, αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), όταν το αντίστοιχο ποσό για τον Γερμανό είναι 550 ευρώ. Φανταστείτε πόσο μεγάλο εμπόδιο γα την ανάπτυξη είναι το φορολογικό κόστος τής ενέργειας» είπε ο κ. Τσολακίδης.

Ο πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σημείωσε και τους 3 πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η χάραξη της νέας ενεργειακής στρατηγικής, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από:
  • τον περιορισμό των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων και κυρίως καυσίμων, 
  • τη μείωση της υψηλής φορολογίας στην ενέργεια 
  • την αντικατάσταση των ορυκτών πρώτων υλών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Πάντως, πρόσθεσε ο κ. Τσολακίδης, παρά τη βαθιά κρίση, η Ελλάδα κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να αυξήσει το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Κατά τον κ. Τσολακίδη, οι ΑΠΕ αποτέλεσαν ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την προσέλκυση επενδύσεων, έχοντας καταφέρει να φέρουν επενδύσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση και «παρά τα οποιαδήποτε σχεδιαστικά λάθη έγιναν στην Ελλάδα στον τομέα»- κατόρθωσαν να πλησιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ