Οι ΕΠΑ για τις δημοπρασίες και τιμολόγια πρόσβασης σε Δίκτυα Διανομής

Αναφορικά με τη συμμετοχή των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε.& ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διεξάγει η ΔΕΠΑ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή ήδη προβλέπεται από το έτος 2012.

 
Αυτό, μάλιστα, έχει καθοριστεί στους σχετικούς όρους συμμετοχής των δημοπρασιών και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 και την επιλεξιμότητα των ΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου.Στο πλαίσιο αυτό, οι Εταιρείες είχαν τη δυνατότητα και έλαβαν μέρος κατά το παρελθόν στη διαδικασία. 

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. εφαρμόζοντας την κοστοστρεφή τιμολογιακή πολιτική στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς Πελάτες τους, στοχεύουν πρώτιστα στη μείωση του ενεργειακού κόστους και την παροχή ανταγωνιστικών τιμών σε όλους τους καταναλωτές μεταφέροντας άμεσα τις σχετικές εκπτώσεις που προκύπτουν από το κόστος αγοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου, είτε από τη ΔΕΠΑ είτε από τις δημοπρασίες.

Αναφορικά με τα τιμολόγια πρόσβασης σε Δίκτυα Διανομής, ο ν. 4336/2015 προβλέπει ρητά την έκδοση Κανονισμού Τιμολόγησης Δικτύων Διανομής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα τιμολόγια που θα εκδοθούν με βάση τον ανωτέρω Κανονισμό, θα στηρίζονται στην κοινά αποδεκτή μεθοδολογία, που προβλέπει τον ετήσιο υπολογισμό του απαιτούμενου εσόδου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αναπόσβεστη αξία επενδύσεων(συνολικού ύψους άνω των 284 εκ. ¤ έως το 2014 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. & την ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε.), το κεφάλαιο κίνησης, τις νέες επενδύσεις, το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου, λειτουργικά κόστη, αποσβέσεις και ενδεχόμενες επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα με τον Νόμο, έως τον χρόνο θέσης σε ισχύ των ανωτέρω τιμολογίων, ισχύει η προσωρινή τιμή που καθορίστηκε για την χρέωση Βασικών Δραστηριοτήτων προς τους Χρήστες.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε., από το 2000 έως σήμερα, τήρησαν με σεβασμό τους νόμους, τις ¶δειες, τις συμβάσεις πώλησης με τη ΔΕΠΑ, τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών με τους Καταναλωτές, τις αποφάσεις της ΡΑΕ και της Πολιτείας. Ομοίως, θα τηρήσουν τη νέα νομοθεσία και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ