LISTEN: Το «έξυπνο σπίτι» σας πλέον θα σας... ακούει!

Διαβάστηκε από 1596 αναγνώστες -

Το LISTEN είναι ένα νέο σύστημα hands-free για τον έλεγχο των smart home εφαρμογών που αναπτύσσονται ως μέρος ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος.

 
Εταίροι από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα συνεργάζονται σε ένα φυσικό λεκτικό περιβάλλον για τον έλεγχο των υπηρεσιών του Διαδικτύου, καθώς και τις λειτουργίες σε ευφυείς κατοικίες.

Ο στόχος του ευρωπαϊκού σχεδίου φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετικό: συστήματα λογισμικού για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, του φωτισμού, των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας θα καταστήσουν τη ζωή μέσα στο σπίτι πιο άνετη και οικονομική. Συστήματα που εφαρμόζονται σε ένα έξυπνο σπίτι θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, θεωρεί ότι ο έλεγχος τέτοιων συστημάτων είναι ακόμη υπερβολικά περίπλοκος. Για το λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να προσθέσει μια απλή παράμετρο: τη φωνή ενός ατόμου.

Οι ειδικοί από το χώρο της γλωσσικής τεχνολογίας και της επεξεργασίας σήματος εργάζονται μαζί για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συστήματος αναγνώρισης φωνής για έξυπνα σπίτια που θα επιτρέψει επίσης σε εφαρμογές Διαδικτύου, όπως οι μηχανές αναζήτησης, e-mail και κοινωνικά δίκτυα να ελέγχονται με αξιοπιστία και, φυσικά, με τη χρήση φωνητικών εντολών. Τα δύο βασικά στοιχεία είναι το μεγάλο λεξιλόγιο αναγνώρισης και η κατάλληλη διάταξη στο μικροφώνων εσωτερικό ενός κτιρίου.

«Είμαστε στο στάδιο βελτιστοποίησης του συστήματος αναγνώρισης φωνής μας, ώστε να μπορέσει να ελέγξει τόσο τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, καθώς και έξυπνες λειτουργίες στο σπίτι», λέει ο Δρ Siegfried Kunzmann, διευθυντής της EML. «Θα υποστηρίζει, μάλιστα, πολλές γλώσσες», τονίζει, πάντως το έργο επικεντρώνεται προς το παρόν στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Ιταλικά και τα Γερμανικά.

Το όραμα των δημιουργών είναι να «επιτρέψουν στους κατοίκους του έξυπνου σπιτιού να αλληλεπιδρούν με το σύστημα χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή τους». Οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να μιλήσουν απευθείας σε ένα μικρόφωνο, σε ακουστικά ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Αντί αυτού, οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ένα πανταχού παρόν σύστημα ανίχνευσης φωνής χρησιμοποιώντας ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων. Όταν άνθρωποι θα βρίσκονται μέσα σε ένα κτίριο, το έξυπνο σύστημα του θα τους ακούει σε πραγματικό χρόνο.

Το τετραετές πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2015. Στους εταίρους του έργου περιλαμβάνεται το EML European Media Laboratory GmbH της Χαϊδελβέργης, το οποίο παρέχει το λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας, η ομάδα Language Processing and Pattern Recognition του Πολυτεχνείου του ¶αχεν, το Cedat 85 από την Ιταλία, και το Ελληνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Greek Foundation for Research and Technology Hellas (FORTH), το οποίο επίσης συντονίζει το έργο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ