Ο Γιάννης Τσιρώνης στην Ημερίδα των αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα «Ελληνικό Do.Co.Mo.Mo – 25 Χρόνια: Πεπραγμένα, προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον της τεκμηρίωσης και προστασίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα».

 
Σημεία του χαιρετισμού του Αν. Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη στην ημερίδα
«Οι πόλεις μας δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης, όσο αφορά την ύπαρξη εξαίρετων δειγμάτων της εποχής του μοντερνισμού. Από τον 20ο αιώνα αναπτύχθηκε μια νέα άποψη για την κατασκευή των κτιρίων, η οποία ήταν ανθρωποκεντρική, η οποία έδινε πολύ μεγάλη έμφαση στην λειτουργικότητα και στις ανάγκες του καθημερινού ανθρώπου. Δυστυχώς, αυτά τα εξαίρετα δείγματα μοντερνισμού, όπως και τα άλλα μνημεία της κλασσικής και της βυζαντινής περιόδου, χάθηκαν ανάμεσα στα στοιβαγμένα, κακοκατασκευασμένα ακίνητα τα οποία άναρχα γέμισαν τις πόλεις μας μεταπολεμικά.

Αυτή η άναρχη ανάπτυξη των πόλεών μας δεν οφείλεται στενά στην απουσία της αρχιτεκτονικής παρέμβασης και στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των κτιρίων χτίστηκε από εργολάβους χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό υπόβαθρο, αλλά κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι η μετεμφυλιακή αστυφιλία εξώθησε στις πόλεις ανθρώπους που ουδέποτε αγάπησαν τις πόλεις αυτές, ουδέποτε τις ένιωσαν πατρίδες τους και με την πρώτη ευκαιρία ήταν έτοιμοι να φύγουν και να επιστρέψουν στις δικές τους.

Σήμερα, στηριζόμενοι σε πόρους που θα βρεθούν από την ενεργειακή και υδατική αυτάρκεια των παλαιών αυτών κτιρίων, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια γενναία φάση ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού που θα αναδείξει αυτά τα κτίρια, θα ενοποιήσει κοινόχρηστους και ακάλυπτους χώρους και είναι βέβαιο - το Υπουργείο μας είναι ανοιχτό σε τέτοιες προτάσεις, όπως και η πολιτική μας - ότι η νέα πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να συνδράμει στην φαντασία και στην επιστημονική αξιοσύνη των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, ώστε να αναδείξουν τις πόλεις μας και να τους δώσουν την αισθητική και την λειτουργικότητα που τους αξίζουν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ