Γεγονός το πρώτο συνταξιοδοτικό ταμείο για ΑΠΕ!

Το πρώτο στον κόσμο συνταξιοδοτικό ταμείο αποκλειστικά για όσους επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον γεγονός στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση έγινε από την επενδυτική πλατφόρμα Abundance.

 
Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να επιλέγουν πού να επενδύσουν τα χρήματά τους, επιλέγοντας μεταξύ των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου που προσφέρονται στην ιστοσελίδα Abundance.

Η αυτο-τροφοδοτούμενη προσωπική σύνταξη (self-invested personal pension - SIPP) προτείνεται σε συνεργασία με τον βρετανικό πάροχο του SIPP, την European Pensions Management Ltd, η οποία θα λειτουργεί ως αξιόπιστος συνεργάτης και διαχειριστής, ενώ η Abundance θα είναι το σημείο επαφής για τους πελάτες. Ένα ελάχιστο των 5.000 λιρών θα ζητηθεί στους πρώτους 12 μήνες. Το καθεστώς αυτό θα επωφελείται από φορολογικά πλεονεκτήματα και θα υπόκειται σε περιορισμούς πρόσβασης πριν από την ηλικία των 55 ετών, σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από την Abundance, το συνταξιοδοτικό ταμείο ανταποκρίνεται σε τρεις ανησυχίες των αποταμιευτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρώτη είναι να μειωθεί η έκθεση σε κίνδυνο στις παγκόσμιες αγορές. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την OnePoll μεταξύ 2.000 ατόμων έδειξε ότι το 47% ανησυχούν για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς στα συνταξιοδοτικά τους και 44% ενδιαφέρονται για τις επιλογές που μειώνουν την επιρροή από τέτοιους κινδύνους. Η δεύτερη αφορά τη διαφάνεια. 33% των ερωτηθέντων ανησυχούν για το πού επενδύουν τα χρήματά τους και μόλις το 14% πιστεύει ότι ο ασφαλιστικός φορέας είναι διαφανής. 21%, μάλιστα, θα επένδυε περισσότερο στα συνταξιοδοτικά τους αν ήξερε πού πηγαίνουν τα χρήματα. Η τρίτη ανησυχία είναι η αυξανόμενη ζήτηση για καθαρές επενδύσεις από όσους βρίσκονται κοντά στα 30, τη γενιά δηλαδή που ενηλικιώθηκε γύρω στο 2000. Το 34% αυτής της γενιάς είναι πρόθυμο να ξεκινήσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με 100% επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δύο φορές περισσότεροι από αυτούς από μεγαλύτερες ηλιακιακές ομάδες.

Ξεκίνησε σε μια δύσκολη στιγμή για τις ΑΠΕ
Η σύνταξη της Abundance ξεκινά σε μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλά έργα έχουν σταματήσει, καθώς η κυβέρνηση αναθεωρεί την πολιτική επιδοτήσεων, μειώνοντας τη στήριξη στα ηλιακά και αιολικά συστήματα. Ωστόσο, ο Louise Wilson, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Abundance, δήλωσε σε ένα blog ότι «υπάρχουν πολλά έργα των οποίων η μακροχρόνια αξιοπιστία δεν θα κλονιστεί από τη βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα».
Κάποιες κατευθύνσεις για το μέλλον περιέχονται σε έκθεση που ξεκίνησε η βρετανική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος, ένα ανεξάρτητο όργανο που συστάθηκε για τη δράση για τις Κλιματικές Αλλαγές του 2008. Η έκθεση περιγράφει τις επιλογές για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, με σκοπό να συμβουλεύσει την κυβέρνηση σχετικά με τον πέμπτο προϋπολογισμό για τον άνθρακα. Αυτό θα ρυθμίσει το επίπεδο των εγχώριων εκπομπών CO2 μεταξύ 2028 και 2032. Ο τελικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 80% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 1990.

Οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι πιο αποδοτικές

Η έκθεση αναφέρει ότι θα χρειαστούν νέες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην δεκαετία του 2020 για να αντικαταστήσουν τη σταδιακή απώλεια του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την κάλυψη των αναγκών αυτών. Αυτό θα σήμαινε μια αύξηση περίπου 15 λιρών στον ετήσιο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού τη δεκαετία του 2020.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ