Αποθήκευση ενέργειας σε επαναφορτιζόμενα φύλλα χαρτιού

Διαβάστηκε από 2450 αναγνώστες -

Χρησιμοποιώντας εκατομμύρια μικροσκοπικών ινών νανοκυτταρίνης επενδυμένα με ένα αγώγιμο πολυμερές επίστρωμα, οι επιστήμονες δημιούργησαν φύλλα χαρτιού που μπορούν να αποθηκεύσουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικού φορτίου.

 
Χαρακτηρισμένο ως «χαρτί ενέργειας», το υλικό αυτό είναι σε θέση να επαναφορτιστεί εκατοντάδες φορές και σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Επίσης, είναι ελαφρύ, δεν απαιτεί τοξικές χημικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα για την κατασκευή του και μπορεί να αποτελέσει έναν ανανεώσιμο και παραγωγικό τρόπο παροχής ενέργειας σε κάθε είδους συσκευή.

Σύμφωνα με μία από τις ομάδες των ερευνητών που εργάζονται για το νέο αυτό υλικό στο Εργαστήριο Organic Electronics στο Πανεπιστήμιο του Linköping, το χαρτί ενέργειας έχει τα χαρακτηριστικά του απλού χαρτιού με μια μικρή πλαστική γυαλάδα. Για να επιδείξουν την ευελιξία και τη δύναμή του, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ήταν σε θέση ακόμα και να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι για να φτιάξουν ένα κύκνο από οριγκάμι.

Μόνο ένα φύλλο του νέου ηλεκτρικού χαρτιού, με πλάτος περίπου 15 εκατοστών και πάχος μερικά δέκατα του χιλιοστού, είναι σε θέση να αποθηκεύσει ηλεκτρικό φορτίο όσο και ένας πυκνωτής 1 Farad, ένα ποσό παρόμοιο με αυτά που αποθηκεύουν οι σημερινοί διαθέσιμοι υπερπυκνωτές.

Με μια εξαιρετική ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνεχής ανάπτυξη θα προσφέρει τελικά μονάδες ακόμη υψηλότερης δυνατότητας αποθήκευσης. Και με την προετοιμασία του νέου χαρτιού ενέργειας να είναι ίδια με αυτή του απλού χαρτιού, δηλαδή τη χρήση του συνηθισμένου πολτού κυτταρίνης, αποξηραμένου με τον ίδιο τρόπο, η πιο σημαντική πρόκληση είναι να δημιουργηθεί μια διεργασία βιομηχανικής κλίμακας που θα μπορεί να το υιοθετήσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ