Μετά τις «Big Oil», έρχονται οι «Big Solar»

Διαβάστηκε από 1156 αναγνώστες -

Σημαντικά οφέλη αναμένεται να έχουν εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης από την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που επετεύχθη πρόσφατα στο Παρίσι.

 
Τον Δεκέμβριο, 195 κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εγκρίνοντας ένα σύμφωνο που, μεταξύ άλλων, δεσμεύει τις κυβερνήσεις να διατηρούν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις και εταιρείες υπολογίζουν το κόστος και τα οφέλη από τη συμφωνία, η οποία καλεί για μια ολική μεταμόρφωση της ενέργειας, των μεταφορών, και δεκάδων άλλων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων και οι χώρες που εξαρτώνται από αυτές, καθώς και οι εταιρείες πετρελαίου, άνθρακα και παλαιών αυτοκινήτων, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τεράστια, δαπανηρή αναστάτωση. Στον αντίποδα, ανερχόμενες βιομηχανίες, όπως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, «βλέπουν» μπροστά τους μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία.

Η συμφωνία πιθανόν να επιταχύνει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ετησίως καταγράφεται άνω του 1 τρισ. δολ. σε δαπάνες που απαιτούνται για την απο-ανθράκωση της παγκόσμιας οικονομίας και την αποτροπή ανόδου της θερμοκρασίας, που, σύμφωνα με επιστήμονες, θα μπορούσε να πλημμυρήσει παράκτιες πόλεις, να διαταράξει τη γεωργία και να καταστρέψει οικοσυστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες με επιχειρηματικά μοντέλα που απειλούνται από έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, και γρήγορα, δήλωσε ο Lyndon Rive, διευθύνων σύμβουλος της SolarCity Corp., αμερικανικής παρόχου οικιακών ηλιακών συστημάτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λεγόμενες εταιρείες «Big Oil» θα… κατεβάσουν ρολά σύντομα. Σύμφωνα με μια σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη για τις μειώσεις εκπομπών από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της ενεργειακής ζήτησης το 2030.

Για να προλάβουν τις νέες πολιτικές, οι ενεργειακοί κολοσσοί τοποθετούν τα μεγαλύτερά τους στοιχήματα στο φυσικό αέριο. Ενώ η ηλιακή ενέργεια εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς από άποψη κόστους και αποτελεσματικότητας, η βιομηχανία δεν έχει ακόμη βρει τον τρόπο να αποθηκεύει επαρκή ισχύ για περιόδους που ο ήλιος δεν… λάμπει. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα -πιθανόν με σημαντικές βελτιώσεις στις μπαταρίες- θα υπάρχει σημαντική ζήτηση για άνθρακα, φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια.

Οι ενεργειακές επενδύσεις, όμως, θα στραφούν όλο και περισσότερο προς την πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο του ΙΕΑ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσελκύσουν περίπου το 59% των κεφαλαίων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία, φθάνοντας περίπου τα δύο τρίτα από το 2026 έως το 2040. Η γαλλική Total, για παράδειγμα, ενισχύει τις ηλιακές της δραστηριότητες, μετατοπίζοντας τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και επεκτείνοντας τις υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη νέα κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ