Από το 2016 η αυτονομία γίνεται… νόμος

Διαβάστηκε από 5021 αναγνώστες -

Η αυτόνομη θέρμανση με την –υποχρεωτική πλέον- θερμιδομέτρηση συνιστά την απόλυτη εναλλακτική λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας (μειωμένη κατανάλωση καυσίμου), συνδυασμένη με ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης.

 
Πρόσφατα ψηφίστηκε στη χώρα μας ο Νόμος 4342/15 που αποτελεί προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας σε Ευρωπαϊκή οδηγία και αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου η χώρα να συνεισφέρει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 20% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων έως το 2020.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για ψύξη ή θέρμανση στα κτίρια (κατοικίες, εργασιακούς ή εκπαιδευτικούς χώρους, κ.λ.π.) αποτελεί, βάσει μελετών, τουλάχιστον το 40% της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας. Έτσι, γίνεται πλέον αναγκαία αφενός η υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των νέων κτιρίων και αφετέρου η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων που αποτελούν και το μεγαλύτερο κεφάλαιο ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι: Σε πολυκατοικίες και κτίρια πολλαπλών χρήσεων όπου η θέρμανση /ψύξη παρέχεται από κεντρική πηγή ή δίκτυο τηλεθέρμανσης ή από κεντρική πηγή που εξυπηρετεί πολλαπλά κτίρια, εγκαθίστανται ατομικοί μετρητές κατανάλωσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για την μέτρηση της κατανάλωσης για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό σε κάθε μονάδα, εφόσον αυτό είναι εφικτό και οικονομικώς αποδεκτό. 

Τι ορίζει ο νέος νόμος
Γίνεται, λοιπόν, υποχρεωτική η ακριβής μέτρηση της καταναλισκόμενης ενέργειας στα κτίρια και ειδικά η ενέργεια που καταναλώνεται για ψύξη και θέρμανση που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας. Να σημειωθεί πως μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του Ά80, ο σχεδιασμός και η λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης με το κλασσικό δισωλήνιο σύστημα είχε ως αποτέλεσμα η κατανομή δαπανών θέρμανσης να μην πραγματοποιείται ισομερώς και να υπάρχει σημαντική σπατάλη ενέργειας. ΓιΆ αυτά τα κτίρια καθίσταται πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση Κατανεμητών Δαπανών Κόστους (Heat cost allocators) σε κάθε θερμαντικό σώμα, προκειμένου να επιτευχθεί η ακριβής μέτρηση της θερμότητας (θερμιδομέτρηση).

Ταυτόχρονα, με το σύστημα κατανεμητών Δαπανών κόστους (θερμιδομέτρηση), δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αυτονομίας θέρμανσης στις παλιές πολυκατοικίες, όπου η διαχείριση της λειτουργίας της θέρμανσης γίνεται συνήθως μέσω ενός κοινού χρονοδιακόπτη, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα και διαξιφισμοί ανάμεσα στους κατοίκους για:
  • τη συχνότητα των περιόδων θέρμανσης στο εικοσιτετράωρο
  • τη διάρκεια λειτουργίας τους
  • την παράμετρο της εξωτερικής θερμοκρασίας ως κριτήριο λειτουργίας της θέρμανσης
  • τη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα.
Αυτά τα προβλήματα λύνονται με τη χρήση των Κατανεμητών Δαπανών Κόστους Θέρμανσης, που επιτρέπουν την αυτονόμηση κλασσικών συστημάτων θέρμανσης. Ο κάθε ένοικος επιλέγει πότε θα ενεργοποιήσει το σύστημα θέρμανσης (με χρήση θερμοστατικών κεφαλών) και ποια θα είναι η επιθυμητή θερμοκρασία για κάθε δωμάτιο, ενώ παράλληλα καταγράφεται με ακρίβεια η καταναλισκόμενη ενέργεια.

Πλεονεκτήματα 
- Χρέωση της πραγματικής κατανάλωσης καυσίμου που παρέχει το σύστημα θέρμανσης.
- Οικονομία στο καύσιμο αφού ο κάθε ένοικος χρησιμοποιεί τη θέρμανση όταν πραγματικά τη χρειάζεται.
- Πρόσθετη θέρμανση για όποιον το επιθυμεί, χωρίς να επιβαρύνει τους γείτονές του.
- ¶νεση, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της επιθυμητής θερμοκρασίας του κάθε χώρου και χρέωση μόνο γιΆ αυτήν.
- Έκδοση λογαριασμού κατανάλωσης του κάθε ενοίκου με βάση τις ενδείξεις των κατανεμητών.

Τα οφέλη της εφαρμογής
Η αυτόνομη θέρμανση με θερμιδομέτρηση είναι η απόλυτη εναλλακτική λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας (μειωμένη κατανάλωση καυσίμου), συνδυασμένη με ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης. Σε συνδυασμό, μάλιστα με την εγκατάσταση αυτοματισμών εξοικονόμησης ενέργειας στο λεβητοστάσιο (π.χ. ελεγκτή αντιστάθμισης) επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση 25%-45% στη συνολική κατανάλωση καυσίμου. 

Επίσης, η απόλυτη αξιοπιστία και η ακρίβεια των αυτόνομων κατανεμητών κόστους θέρμανσης (είναι πιστοποιημένες μετρητικές συσκευές κατανομής δαπανών θέρμανσης και δεν παραβιάζονται), χωρίς καμία επέμβαση στη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων, χωρίς μερεμέτια και καλωδιώσεις και με πολύ σύντομη τοποθέτηση, δίνουν αυτονομία για πάντα και θέτουν τέλος στις τυχόν προστριβές μεταξύ των ενοίκων. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται, ακόμη, το γεγονός ότι ο χρόνος τοποθέτησής τους είναι μικρότερος της μίας ώρας για κάθε διαμέρισμα, αλλά και ότι η ανάγνωση των μετρήσεων γίνεται  ασύρματα, χωρίς επίσκεψη μέσα στο διαμέρισμα (κάτι πολύ βασικό για τον διαχειριστή). Τέλος, το σύστημα της αυτονομίας με θερμιδομέτρηση υπάγεται στα κριτήρια αναβάθμισης κατηγορίας στη βαθμολόγηση των ενεργειακών πιστοποιητικών των κτιρίων («ΚΕΝΑΚ»). Ο μέσος χρόνος απόσβεσης του κόστους εγκατάστασης του συστήματος αυτονομίας θέρμανσης με θερμιδομετρηση  υπολογίζεται σε 12 έως 24 μήνες και είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλα εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης ή άλλες επεμβάσεις. 

¶ρθρο του κ. Μάρκου Αλικάρη, Μηχανολόγου Μηχανικού της Energy Saving

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ