Αύξηση της απόδοσης των CIS thin-film κυψελών έως 22,3%

Η Solar Frontier, σε κοινή έρευνα με τη New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) της Ιαπωνίας, πέτυχε την αύξησης της απόδοσης μετατροπής μιας ηλιακής κυψέλης 0.5cm² σε 22,3%, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CIS.

 
Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 0,6% από το προηγούμενο ρεκόρ της βιομηχανίας thin-film που έφτανε στο 21,7%. Το Ινστιτούτο Fraunhofer, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οργάνωση για την εφαρμοσμένη έρευνα, έχει επαληθεύσει μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα.

«Πρόκειται για ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι στη Solar Frontier και μια σημαντική εξέλιξη για την τεχνολογία CIS. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία CIS περνά το όριο απόδοσης 22% - ένα επίπεδο που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία λεπτού υμενίου ή πολυκρυσταλλικού πυριτίου», δήλωσε ο Satoru Kuriyagawa, Chief Technology Officer της Solar Frontier. «Πετύχαμε το τελευταίο μας ρεκόρ μέσω βελτιώσεων στη διαδικασία του στρώματος απορρόφησης και στο σχηματισμό των ενώσεων. Αυτή η τελευταία εξέλιξη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά προς την πραγματοποίηση του μακροπρόθεσμου στόχου μας, δηλαδή της υπέρβασης του 30% της αποδοτικότητας με χρήση της τεχνολογίας CIS».

«Η Solar Frontier είναι περήφανη που συνιστά έναν ηγέτη στην τεχνολογία του κλάδου της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Atsuhiko Hirano, Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Frontier. «Η αύξηση της απόδοσης μετατροπής είναι ένα βασικό συστατικό στην οδήγηση κάτω από το συνολικό κόστος ζωής της ηλιακής ενέργειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις».

Εκτός από την απόδοση της μετατροπής, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν πόση ενέργεια θα παράγει τελικά μια ηλιακή μονάδα σε πραγματικές συνθήκες και, αναπόφευκτα, και το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της. Οι CIS μονάδες της Solar Frontier παράγουν περισσότερη ενέργεια (κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ αιχμής) σε σύγκριση με τις μονάδες κρυσταλλικού πυριτίου σε πραγματικές συνθήκες.

(Φωτογραφία: κυψέλη thin-film CIS (0.5cm2), Πηγή: Solar Frontier)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ