Υπερ-προσφορά πετρελαίου ως τα τέλη του 2016

Στη διατήρηση της υπερβάλλουσας προσφοράς πετρελαίου τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, θα συμβάλουν οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η αύξηση της παροχής.

 
Αυτά αναφέρει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ο ζεστός χειμώνας σε όλο τον κόσμο συνέβαλε στην επιβράδυνση της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στο χαμηλό έτους του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δ τρίμηνο του 2015, από το σχεδόν υψηλό 5ετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα στο γ τρίμηνο.

Ο IEA διατήρησε αμετάβλητη την προηγούμενη εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016, στο 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σημειώνεται πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έχουν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη του 2003, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ενός τρίτου συνεχόμενου έτους κατά το οποίο η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα υπάρξει τεράστια πίεση στη δυνατότητα του συστήματος πετρελαίου να την απορροφήσει αποτελεσματικά», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Την ίδια ώρα, και καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του αργού πετρελαίου του OPEC το 2016, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, στα 31,7 εκατ. βαρέλια.

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει την παραγωγή αρχικά κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων, αλλά ο ΙΕΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως η αύξηση θα είναι πιο μέτρια, της τάξης των 300.000 βαρελιών την ημέρα, έως τα τέλη του α τριμήνου του 2016.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για μια μείωση της τάξεως των 600.000 βαρελιών την ημέρα επί της παραγωγής από χώρες εκτός του OPEC, που, όπως ανέφερε, έχει εμφανίσει σημαντική ανθεκτικότητα απέναντι στη «βουτιά» των τιμών του αργού.

Οι τιμές του Μπρεντ ανέκαμψαν χθες, βρίσκοντας στήριξη στα ισχυρά στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα, ωστόσο οι ανακοινώσεις από τον ΙΕΑ οδήγησαν σε «μάζεμα» των κερδών αργότερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ