Ηλιακός «υπολογιστής» παράγει ενέργεια

Διαβάστηκε από 2244 αναγνώστες -

Καθαρό νερό, «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια και σύνδεση στο internet δύναται να προσφέρει ο λεγόμενος και «μεγαλύτερος ηλιακός υπολογιστής του κόσμου».

 
Ένα συνδυασμό φωτοβολταϊκών συστημάτων, μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας, φίλτρου νερού και τηλεπικοινωνιακού κόμβου, αποτελεί η νέα επιστημονική δημιουργία της εταιρείας Watly, η οποία και την χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο ηλιακά τροφοδοτούμενο υπολογιστή του κόσμου». Στην πράξη πρόκειται για ηλιακούς κόμβους, που έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν αυτόνομα, καθαρό νερό, «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια και συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, για τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.
Το πρότζεκτ της εταιρείας έχει ήδη λειτουργήσει πιλοτικά σε ένα χωριό της Γκάνας, όπου η δεύτερη έκδοση του ηλιακού κόμβου, κατάφερε να αναπτυχθεί ικανοποιητικά, προσφέροντας καθαρό νερό στους κατοίκους της περιοχής.
Η Walty όμως, σχεδιάζει πλέον την τρίτη έκδοση του συστήματος, η οποία θα είναι μήκους 40 μέτρων και θα είναι σε θέση να παράσχει 5.000 λίτρα νερού την ημέρα, για τουλάχιστον 15 χρόνια, με παράλληλη παραγωγή και ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες 3.000 ανθρώπων. Στόχος είναι δε, οι παραπάνω υπηρεσίες να μπορούν να συνδυαστούν και με έναν κόμβο internet και τηλεπικοινωνίας που θα συνδέεται με δεδομένα 3G και 4G.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020», ενώ για την κατασκευή της ενιαίας μονάδας Watly 3.0, θα χρειαστεί περίπου 150.000.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ