Supergrid για 100% χρήση ΑΠΕ έως το 2050

Ένα «σούπερ δίκτυο», το οποίο θα ενώνει τη Βόρειο Αφρική με την Ευρώπη, είναι δυνατό να λειτουργήσει προς όφελος αμφότερων, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου.

 
Η αποθήκευση ενέργειας και η διασύνδεση στο δίκτυο, αποτελούν συμπληρωματικές τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας, προσδίδοντας ευελιξία και διατηρώντας το κόστος χαμηλά για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ινστιτούτου Fraunhofer ISE, μια μελέτη του οποίου εξετάζει τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός διασυνδεδεμένου δικτύου μεταξύ της Βορείου Αφρικής και της Ευρώπης. Η μελέτη ξεκίνησε το 2011 και πλέον υποστηρίζει ότι με τη χρήση φωτοβολταϊκά, αιολικής ενέργειας και συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP), ένα «σούπερ δίκτυο» (supergrid), το οποίο θα ενώνει το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ευρώπη, θα μπορούσε να εξασφαλίσει για όλες τις περιοχές, ηλεκτρική ενέργεια, 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες μέχρι το 2050. Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δε, σημειώνεται και η δυνατότητα της Βόρειας Αφρικής, με σωστή υποστήριξη, να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας καλύψει ήδη τη δική της ζήτηση. Ωστόσο, ένα τέτοιο «Supergrid» απαιτεί πολιτική βούληση και ένα φιλόδοξο σχεδιασμό της αγοράς, για να προχωρήσει στο σημείο να γίνει πράξη, όμως η αξία τους για τις εμπλεκόμενες χώρες, σίγουρα αξίζει τον κόπο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Όσον αφορά τη μελέτη, αυτή διαμόρφωσε 4 σενάρια με ορόσημο το 2050 και ποικίλους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και της ενεργειακής ζήτησης. Τα εν λόγω σενάρια εξέτασαν μία σειρά από βελτιστοποιημένες βασικές τεχνολογίες και προκλήσεις που περιελάμβαναν την ενσωμάτωση αμφότερων των καλωδίων HDVC DC και του μεταδότη εναλλασσόμενου ρεύματος AC, με ενσωμάτωση και την τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας, για την αναμόρφωση των αγορών ενέργειας ώστε να «μετρήσουν» τη ζήτηση σε τοπικό και χρονικό επίπεδο. Κατέληξαν λοιπόν, ότι η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες και η άντληση με υδροηλεκτρική ή άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες, μπορεί να περιορίσει την ανάγκη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ικανοποιώντας παράλληλα τη ζήτηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ