«Πρωτιά» για την Ελλάδα στα ηλιακά

Διαβάστηκε από 1077 αναγνώστες -

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφάνισε το 2014, η εγχώρια ηλιακή αγορά, σύμφωνα με της διεθνή έκθεση της IEA SHC για τη θέρμανση μέσω του ηλίου.

 
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, Ηλιακής Θέρμανσης και Ψύξης (IEA) κυκλοφόρησε πρόσφατα την έκδοση του 2016 για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά της ηλιακής θέρμανσης και ψύξης, με στοιχεία του 2014, από 61 χώρες που διαθέτουν το 95% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος στα ηλιοθερμικά συστήματα.
Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, τα ηλιακά συστήματα για ζεστό νερό χρήσης συνεχίζουν να αποτελούν τη μακράν κορυφαία ηλιακή τεχνολογία, με βάσει την εγκατεστημένη ισχύ, αφού τα τελευταία στοιχεία τη φέρνουν στα 435 GWth, έναντι 227 GWth των φωτοβολταϊκών και 5 GWth των ηλιοθερμικών συστημάτων. Το 2014 πάντως, η αγορά επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιβράδυνση στις δύο σημαντικότερες για αυτή περιοχές, την Ευρώπη και την Κίνα, παρουσιάζοντας όμως αύξηση στις εφαρμογές μεγάλης κλίμακας και την ηλιακή θέρμανση στις βιομηχανίες.
Η θέρμανση πάντως, φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο και γενικότερα στην παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά το 47% αυτής, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεση και ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ken Guthrie.
Όσον αφορά τη μείωση στην Ευρώπη το 2014, ο ρυθμός της εγκατεστημένης ισχύος περιορίστηκε κατά 3% (και έφθασε τα 47.5 GWth), ενώ στην Κίνα κατά 18% (καταλήγοντας στα 289.5 GWth), σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αρκετές όμως χώρες, εμφάνισαν θετικά πρόσημα, με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση στο σχετικό
top 10 της παγκόσμιας κατάταξης για τα ηλιακά συστήματα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας εμφάνισε ενισχυμένο ρυθμό ανάπτυξης της εγκατεστημένης ισχύς της, κατά 19,1%, με το Μεξικό να την ακολουθεί κατά πόδας, με 18,2% και την Ινδία (+7%), τη Βραζιλία (+4.5%) και τις ΗΠΑ (+0.9%) να βρίσκονται αρκετά πιο πίσω.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ (στα αγγλικά)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ