20 χρόνια Solarising Greece

Διαβάστηκε από 1637 αναγνώστες -

Με την οικονομική υποστήριξη και πλήθος ανθρώπων, η Greenpeace έχει καταφέρει να αναδείξει στην πράξη την αξία της ηλιακής ενέργειας και τη δυνατότητά της να αντικαταστήσει… τη ΔΕΗ!

 
Όσο υπάρχει ήλιος, κάθε σπίτι μπορεί να έχει δωρεάν ρεύμα. Ζεις στην Ελλάδα, στη χώρα με τον ομορφότερο ήλιο στην Ευρώπη. Έχεις δικαίωμα να παράγεις το δικό σου ρεύμα δωρεάν. Να μην εξαρτάσαι αποκλειστικά από τη ΔΕΗ ή οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή σου τάζει μία μικρή έκπτωση. Να ρυθμίζεις τη ζωή σου και όχι τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δράσεις που κάναμε μαζί άνοιξαν το δρόμο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ελληνικό ήλιο και την εξοικονόμηση ενέργειας. ¶λλαξαν τη ζωή πολλών παιδιών που δεν θα κρυώσουν ποτέ ξανά και πολλών οικογενειών που είδαν το λογαριασμό του ρεύματός τους να μειώνεται κατά 80%.

Τα παραπάνω έχει καταφέρει να αποδείξει στην πράξη τα τελευταία χρόνια και μέσω των δράσεών της, η Greenpeace στην Ελλάδας, όπως φαίνεται και από τους «σταθμούς» που ακολουθούν:
  • Το 1996 ξεκίνησε περιοδεία στην Κρήτη με την κινητή ηλιακή μονάδα CYRUS με σκοπό την προώθηση της ηλιακής ενέργειας στο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Με συναυλίες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που ηλεκτροδοτήθηκαν αποκλειστικά από τον ήλιο, 10.000 Κρητικοί ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας.
  • Κατόπιν εγκατέστησαν φωτοβολταϊκό σύστημα στο Δημοτικό σχολείο του Γούδουρα, με τους κατοίκους να ξεσπούν σε κλάματα όταν το ρολόι της ΔΕΗ άρχισε να «γυρίζει» ανάποδα.
  • Στα τέλη του 1996 παρουσίασαν τον πρώτο πρακτικό οδηγό για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, με 1.000 πολίτες να δηλώνουν ότι θα τοποθετούσαν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους, αν η κυβέρνηση παρείχε κίνητρα.
  • Το 2005, μετά από δράσεις της, αναβλήθηκε η κατασκευή νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Μυτιλήνη και οι τοπικές αρχές δεσμεύθηκαν για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
  • Μετά από 5 χρόνια συνεχών δράσεών της, το 2009 υιοθετούνται οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στον οικιακό τομέα.
  • Χάρη στην οικονομική υποστήριξη 2.005 ανθρώπων, αναβαθμίστηκε ενεργειακά το σχολείο στους Στρόπωνες Ευβοίας. Προστέθηκε μόνωση στο κτίριο, μπήκαν σύγχρονα κουφώματα και αντικαταστάθηκε ο λέβητας πετρελαίου με λέβητα βιομάζας.
  • 1.633 άνθρωποι στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια να βοηθήσουν τη Στέγη Θηλέων στο Π. Φάληρο, όπου αντικαταστάθηκε ο λέβητας πετρελαίου με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά που θα παράγουν δωρεάν ρεύμα. Δωρεάν θέρμανση για τη Στέγη σημαίνει όφελος έως και 12.000¤ το χρόνο. Χρήματα που τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες των κοριτσιών.
  • Στη Ρόδο, πολύ σύντομα 6 οικογένειες θα έχουν δωρεάν ρεύμα από φωτοβολταϊκά συστήματα. Χάρη στην εκστρατεία crowdfunding «Solarize Greece», συγκεντρώθηκαν $42,248 από περισσότερα από 1000 άτομα απΆ όλο τον κόσμο.
  • Από την ενεργειακή αναβάθμιση 700.000 κτιρίων, κάθε νοικοκυριό εξοικονομεί 1.000 ευρώ/ χρόνο, ενώ δημιουργούνται 30-35.000 θέσεις εργασίας ετησίως.
    Η δωρεάν εγκατάσταση 2 kW φωτοβολταϊκών σε 300.000 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα καλύψει το 70% των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας. Μία ηλιακή επανάσταση για την Ελλάδα, με έμφαση στα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σπίτι με δωρεάν ρεύμα σε 5 απλά βήματα:

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται βρώμικα και ακριβά ορυκτά καύσιμα όταν μπορεί να έχει δωρεάν και απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Πλέον με την αυτοπαραγωγή (net-metering) έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι μας για να παράγουμε τη δική μας καθαρή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για ιδία χρήση (και όχι για πώληση).
  1. Καταρχήν πόσα πάνελ χρειάζεσαι; Δες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πόσες κιλοβατώρες (kWh) καταναλώνεις κάθε χρόνο. 1kW = 4 πάνελ = 1.400 kWh/έτος.
  2. Βρες έναν ειδικευμένο εγκαταστάτη για να ξεκινήσεις τη διαδικασία.
  3. Κάνε αίτηση στον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ.
  4. Το αργότερο μετά από ένα μήνα, ο ΔΕΔΔΗΕ σου κάνει προσφορά σύνδεσης.
  5. Υπόγραψε τη νέα συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και ξεκίνα την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Τώρα μπορείς να παράγεις και να καταναλώνεις το δικό σου δωρεάν ηλιακό ρεύμα, μειώνοντας έως και 80% το λογαριασμό της ΔΕΗ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ