Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην τοποθεσία όπου θα εγκατασταθεί η ανεμογεννήτρια.

Ένα μικρό αιολικό πάρκο (50 kW) μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επένδυση.

Η αξιοπιστία του κατασκευαστή εγγυάται τη μέγιστη δυνατή απόδοση του συστήματος.

Οι μικρές ανεμογεννήτριες έως 100KW, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης αδείας παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας.

Αιολική ενέργεια: Επενδύστε εύκολα και γρήγορα

Διαβάστηκε από 16049 αναγνώστες -

Η αιολική ενέργεια είναι και θα συνεχίσει να είναι μια από τις πιο αξιόλογες μορφές παραγωγής ενέργειας. Σας παραθέτουμε τις παραμέτρους κατασκευής ενός μικρού αιολικού πάρκου ισχύος 50 kW.

 
Ένα μικρό αιολικό πάρκο (50 kW) μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επένδυση που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όσους την επιλέξουν. Φυσικά, όπως όλες οι επενδύσεις, απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση των παραμέτρων που την απαρτίζουν με βασικότερους παράγοντες το αιολικό δυναμικό του χώρου εγκατάστασης και την επιλογή αξιόπιστης ανεμογεννήτριας. Η αξιολόγηση λοιπόν, προϋποθέτει την επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη-συμβούλου που θα αναλάβει να εκτιμήσει σωστά και με υπευθυνότητα τα δεδομένα και να καθοδηγήσει κατάλληλα τον επενδυτή ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την απόρριψη της επένδυσης. Στο συγκεκριμένο θέμα, σας παρουσιάζουμε, σε συνεργασία με την εταιρεία Heliosres τα βήματα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για μια τέτοια επένδυση, ενώ επισημαίνονται και τα βασικότερα σημεία που θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Τα βήματα της εγκατάστασης

Βήμα 1ο. Επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας / αγροτεμαχίου
1.Ελέγχουμε αν είναι εντός σχεδίου ή όχι και εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και τη λήψη αδείας οικοδομής. Αγροτεμάχιο το οποίο δεν έχει τις προϋποθέσεις αυτές είναι ακατάλληλο για την συγκεκριμένη επένδυση.
2. Ελέγχουμε αν το ηλεκτρικό δίκτυο είναι σε κοντινή απόσταση από τη συγκεκριμένη έκταση και κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για διασύνδεση (πληροφόρηση από ΔΕΗ). Αν το δίκτυο είναι πολύ απομακρυσμένο ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις διασύνδεσης, η επένδυση δεν χαρακτηρίζεται βιώσιμη.
3. Ενημερωνόμαστε μέσω των αρμόδιων φορέων* για το αιολικό δυναμικό της περιοχής (μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου). Αν η πληροφόρηση είναι αρνητική (αιολικό δυναμικό μικρότερο των 4.0 μ. ανά δευτερόλεπτο), η επένδυση δε χαρακτηρίζεται βιώσιμη.
* ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ή και Ε.Μ.Υ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
4. Αν η ενημέρωση για το αιολικό δυναμικό της περιοχής είναι θετική (μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου τουλάχιστον 4.5 μ. ανά δευτερόλεπτο), τότε σκόπιμο είναι να απευθυνθούμε σε μία εταιρεία που πραγματοποιεί πιστοποιημένες ανεμομετρήσεις και να ζητήσουμε να πραγματοποιήσει μετρήσεις στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Υπάρχουν τέτοιου είδους εταιρείες, οι οποίες μισθώνουν με το μήνα, ένα πλήρες μετεωρολογικό μετρητικό σύστημα και αναλαμβάνουν και την αξιολόγηση των μετρήσεων. Συνηστάται η πραγματοποίηση μετρήσεων τουλάχιστον για τρεις έως τέσσερις μήνες, με δεκάμετρο μετεωρολογικό ιστό. Η εταιρεία εγκαταστάτης μπορεί να αναλάβει, για λογαριασμό των πελατών της, τις απαραίτητες αυτές μετρήσεις μέσω άλλων συνεργαζόμενων εταιρειών ανεμομετρήσεων.
5. Μετά το πέρας του παραπάνω διαστήματος μετρήσεων και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά και η αρχική γνωμάτευση της εταιρείας μετρήσεων είναι επίσης θετική, τότε πηγαίνουμε με σχετική ασφάλεια στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2ο. Διαδικασίες αδειοδότησης
Σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης, οι μικρές ανεμογεννήτριες έως 100KW, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης αδείας παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας. Πλέον απαιτούνται μόνο οι εξής διαδικασίες:
1. Αίτηση προσφοράς όρων σύνδεσης από τη ΔΕΗ
2. Περιβαλλοντική Αδειοδότηση από ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ Περιφέρειας.
3. Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο) για εγκαταστάσεις άνω των 20 kW.
4. Εγκρίσεις από Αρμόδιες Υπηρεσίες:
- Εφορεία Αρχαιοτήτων
- Δασαρχείο (αν το απαιτεί το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο)
- Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
- ΓΕΑ, ΓΕΕΘΑ
- ¶δεια δόμησης από την αρμόδια Πολεοδομία.
- Σύναψη Σύνδεσης με το Δίκτυο της ΔΕΗ

Βήμα 3ο. Επιλογή της κατάλληλης ανεμογεννήτριας
Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη απόφαση που θα ακολουθεί την επένδυση για τα επόμενα είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Τα βασικά σημεία της επιλογής πρέπει να είναι:
- Η αξιοπιστία του κατασκευαστή: Χρόνια παρουσίας στην αγορά – Πλήθος εγκαταστάσεων παγκοσμίως – Υλικά και ποιότητα κατασκευής κ.λ.π
- Οι πιστοποιήσεις της ανεμογεννήτριας σύμφωνα με τις προδιαγραφές IEC: Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της κατάλληλης εταιρείας. Όσο περισσότερες πιστοποιήσεις έχει το προϊόν από διεθνή εργαστήρια, τόσο πιο αξιόπιστο είναι. Τα πλέον σημαντικά διεθνή εργαστήρια πιστοποιήσεων είναι: AWEA (American Wind Energy Association), BWEA (British Wind Energy Association), MCS (Microgeneration Certification Scheme, NOI of Scotland, NREL (National Renewable Energy Laboratory), SANDIA Laboratories, κ.λ.π
- Η κλάση της ανεμογεννήτριας: όσο υψηλότερη κλάση (υψηλότερος βαθμός το Ι) έχει μία ανεμογεννήτρια, τόσο ανθεκτικότερη είναι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των βλαβών και τη μακροβιότητα της κατασκευής. Οι περισσότερες μικρές ανεμογεννήτριες που κυκλοφορούν είναι, είτε χωρίς κατηγοριοποίηση (classification) είτε κλάσεως τρία (CLASS III). Το μοντέλο της ανεμογεννήτριας AOC 15/50 της Καναδέζικης εταιρείας SEAFORTH, είναι ίσως το μοναδικό παγκοσμίως που κατατάσσεται στην κλάση δύο (CLASS II), στην ίδια δηλαδή κλάση που κατατάσσονται οι μεγάλες ανεμογεννήτριες των περισσότερων κατασκευαστών.
- Οι προδιαγραφές της ανεμογεννήτριας: Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που καθορίζουν την κατάταξη της κάθε ανεμογεννήτριας -το αν είναι δηλαδή χαρακτηρισμένη ως 40kW – 50kW – 60kW- όπως είναι το άνοιγμα των πτερύγων, η επιφάνεια σάρωσης (swept area), η ονομαστική ταχύτητα που έγινε η μέτρηση της ισχύος (rated speed) κ.λ.π. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ακόμη το τοπίο είναι σχετικά θολό, αλλά αργά ή γρήγορα θα θεσμοθετηθούν κανονισμοί, οι οποίοι θα πρέπει τουλάχιστον να ταυτίζονται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. ¶ρα, η σωστή επιλογή της ανεμογεννήτριας, βάσει των Ευρωπαϊκών κανονισμών για τις μικρές ανεμογεννήτριες, θα απαλλάξει τον επενδυτή από δυσάρεστες μελλοντικές εκπλήξεις.

Βήμα 4ο. Επιλογή της κατάλληλης εταιρείας για την εγκατάσταση – παρακολούθηση – συντήρηση.
- Εγκατάσταση: Η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας απαιτεί τεχνογνωσία και εμπειρία. Δεν είναι μία απλή υπόθεση, αφού πρόκειται για μία μηχανή που ζυγίζει πάνω από 2.500 κιλά (μερικές φορές έως τα 4.000 κιλά), στηρίζεται σε μία μεταλλική κολόνα, βρίσκεται σε ύψος 20 έως 30 μέτρων πάνω απο το έδαφος, και πρέπει να παραμείνει εκεί με ασφάλεια για πάνω από είκοσι χρόνια αποδίδοντας παράλληλα έργο.
- Παρακολούθηση – Συντήρηση: Η ανεμογεννήτρια είναι μία μηχανή που παράγει ρεύμα. Είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που, ως κινητήρια δύναμη για την περιστροφή της γεννήτριας, χρησιμοποιεί τον αέρα. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν βλαβών ή δυσλειτουργιών, απαιτείται συνεχής τηλεπαρακολούθηση (7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο). Παράλληλα, απαιτείται ετήσια συντήρηση και προληπτικός έλεγχος της ανεμογεννήτριας, για την ομαλή λειτουργία του συγκροτήματος. Έτσι, διασφαλίζεται ο επενδυτής για τη μέγιστη απόδοση της επένδυσής του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ