Σαπιρίδης Γεώργιος, Iδιοκτήτης της εταιρίας «Προένταση - Ενεργειακή» και Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. M.Sc.

“Οι ενεργειακές κατοικίες λοιπόν είναι η νέα τάση στην κατασκευή των κτιρίων” τονίζει ο κ. Σαπιρίδης Γεώργιος.

Προένταση-Ενεργειακή: Ενεργειακές κατοικίες με ΑΠΕ

Διαβάστηκε από 3461 αναγνώστες -

Οι λύσεις για περιορισμό των εξόδων μιας κατοικίας μπαίνουν, σε πρώτο πλάνο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Προένταση - Ενεργειακή» μας εξηγεί αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από συγκεκριμένο ζήτημα.

 
Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ορισμένα στοιχεία για τους τομείς δραστηριότητας της εταιρίας σας και έργα που έχετε πραγματοποιήσει.
Απ.: Κύριο αντικείμενο της εταιρίας, είναι η μελέτη και κατασκευή τεχνικών έργων. Οι δραστηριότητες της εταιρίας εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα μελέτης και κατασκευής οικοδομικών έργων (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, οικιστικά συγκροτήματα, βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα, συγκροτήματα γραφείων, υπόγειοι σταθμοί αυτοκινήτων, ιεροί ναοί, αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων, ανακαινίσεις κ.α.), καθώς επίσης και στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα τελευταία 10 έτη η «Προένταση» μελετά τα κτίρια της με γνώμονα το ενεργειακό όφελος και τη βέλτιστη απόδοση. Εφαρμόζει τον βιοκλιματικό σχεδιασμό στα κτίρια της χρησιμοποιώντας εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης όπως, η ενδοδαπέδια, οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία και η υποβοήθηση θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια. Από το 2009 προβλέποντας την σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ, η «Προένταση» άρχισε να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε η «Προένταση - Ενεργειακή» η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και συμβουλών, για την υλοποίηση ενεργειακών έργων με εξειδίκευση στις φωτοβολταϊκές εφαρμογές. Η «Προένταση - Ενεργειακή» προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των πελατών της. Η έδρα της εταιρίας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η δράση της, όμως, καλύπτει το σύνολο του Ελλαδικού χώρου.

Ποια τα οφέλη από τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και γενικότερα από τις ενεργειακές κατοικίες, όροι που μπήκαν πρόσφατα στη ζωή μας;
Απ.: Ό σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τις τελευταίες δεκαετίες σε μια ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Η ενέργεια αυτή προερχόταν σε ένα μεγάλο ποσοστό από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Αυτό έχει σαν συνέπεια αφενός μεν την μόλυνση του περιβάλλοντος, αφετέρου δε την συνεχόμενη μείωση των αποθεμάτων των φυσικών πόρων. Αυτό οδήγησε στην αναζήτηση τρόπων εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των νέων κτιρίων αλλά και επεμβάσεις με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια. Έτσι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν νέα υλικά και νέοι τρόποι δόμησης των κτιρίων με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας. Οι ενεργειακές κατοικίες, λοιπόν, είναι η νέα τάση στην κατασκευή των κτιρίων, η οποία συνδυάζει αρμονικά τον βιοκλιματικό σχεδιασμό με νέα υλικά και συστήματα δόμησης. Τα νέα, ελαφριά, φιλικά προς το περιβάλλον και με υψηλό βαθμό ανακυκλωσιμότητας υλικά, συνδυαζόμενα με σύγχρονα και υψηλού βαθμού απόδοσης συστήματα θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού, δημιουργούν ένα άριστο από κάθε άποψη αποτέλεσμα με πληθώρα ενεργειακών οφελών. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα από αυτά:
• Εξοικονόμηση ενέργειας από την μείωση των θερμικών απωλειών λόγω της εξαιρετικά βελτιωμένης προστασίας του κτιριακού κελύφους.
• Δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης λόγω της μείωσης των έντονων εναλλαγών της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου του κτιρίου κατά τη διάρκεια και της ημέρας αλλά και του χρόνου.
• Αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και δροσισμού του κτιρίου με κατάλληλη διάταξη των ανοιγμάτων και σωστή διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου ανάλογα με την χρήση τους που οδηγούν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από την χρήση των επικουρικών μηχανικών συστημάτων.
• Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας τόσο για την υποβοήθηση της θέρμανσης του κτηρίου όσο και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
• Βελτίωση του μικροκλίματος έξω και γύρω από το κτίριο με χρήση στοιχείων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Ποιες λύσεις θα προτείνατε σε εκείνους που θέλουν να μειώσουν τα κόστη χρήσης της κατοικίας τους;
Απ.: Για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός υφιστάμενου κτιρίου μπορεί να γίνει μια σειρά επεμβάσεων οι οποίες γενικώς μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις κλίμακες ανάλογα με τον βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνουν αλλά και το κόστος τους:
• Μεγάλες επεμβάσεις: θερμομόνωση εξωτερικού κελύφους κτιρίου (εξωτερικοί τοίχοι, δώμα, πιλοτής κτλ.), αντικατάσταση κουφωμάτων, προσθήκη εξωτερικών συστημάτων σκίασης, μετατροπή συμβατικού τοίχου σε ηλιακό, κ.α.
• Μικρές επεμβάσεις: κλείσιμο χαραμάδων, εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, εσωτερικά κινητά σκίαστρα, αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, κ.α.
• Ανέξοδες ενέργειες σωστής λειτουργίας και χρήσης του κτιρίου και των συστημάτων: σωστή χρήση των παραθύρων (σκίαση και νυχτερινός αερισμός το καλοκαίρι, ηλιασμός το χειμώνα), ορθολογική χρήση συσκευών, κ.α.
ΠαρΆ όλα αυτά όμως, προτού κάποιος μπει στη διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας του είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί έναν κατάλληλο επί των συγκεκριμένων θεμάτων μηχανικό.

Τι θα λέγατε σε όσους καταναλωτές παραμένουν δύσπιστοι προς τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Απ.: Οι Α.Π.Ε. είναι οι μορφές ενέργειας του μέλλοντος. Στις ανεπτυγμένες χώρες της κεντρικής Ευρώπης παρατηρείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες μια «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η νεοελληνική νοοτροπία δυστυχώς υπαγορεύει μια μεγάλη δυσπιστία σε οτιδήποτε ¨νέο¨ και καινοτόμο. Απαιτούνται αρκετά χρόνια για να εμπεδωθεί κάτι το τεχνολογικά νέο στον μέσο Έλληνα. Φανταστείτε για παράδειγμα, πως η Γερμανία που έχει λιγότερο από το μισό της ηλιοφάνειας που έχει η χώρα μας, έχει εγκαταστήσει ήδη 8GW σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Εκτός αυτού, ήδη με το πρόγραμμα “Ήλιος” γίνεται μια προσπάθεια ώστε να βρεθούν τρόποι μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα φ/β πάρκα που θα είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Μπορεί αυτή τη στιγμή το κλίμα στη χώρα μας να μην δίνει τα εχέγγυα για ασφάλεια στις επενδύσεις, η επένδυση όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στα φ/β είναι ασφαλής λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και λόγω της επιτακτικής ανάγκης για απεξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη που είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος. Επίσης, τα οφέλη των εταιριών διαχείρισης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο μεγάλα από την ένταξη των φ/β συστημάτων στο δίκτυο, που οι τιμές που προσφέρουν δεν πρέπει να μας φαίνονται εξωπραγματικές. Τα κυριότερα οφέλη είναι ότι μειώνονται δραστικά οι απώλειες λόγω της μεταφοράς της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις μαζί με την μείωση των προστίμων λόγω εκπομπής αερίων ρύπων. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι πλέον οι τεχνολογίες εκμετάλλευσης των ΑΠΕ έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που και οικονομικά προσιτές είναι αλλά και ενεργειακά αποδοτικότερες σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Πως βλέπετε να κινείται ο χώρος των ΑΠΕ στο επόμενο διάστημα;
Απ.: Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ δεν είναι απλώς μια μόδα αλλά μια άμεση αναγκαιότητα με την οποία θα πρέπει να πορευτεί ο πλανήτης τις επόμενες δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλούς στόχους για την ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης με παράλληλα οικονομικά οφέλη για του πολίτες της μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα, λοιπόν, εντασσόμενη σε αυτήν την οικογένεια έχει ήδη κληθεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την στρατηγική. Όπως, όλοι μας γνωρίζουμε, η χώρα μας διαθέτει υψηλό δυναμικό σε όλες τις μορφές ΑΠΕ που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των νέων τεχνολογιών μεγιστοποιώντας έτσι τα οικονομικά και κοινωνικά της οφέλη. Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι το μέλλον των ΑΠΕ προβλέπεται λαμπρό και σε συνδυασμό με την ανάληψη δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων θα δώσει νέα δυναμική και προοπτική ανάπτυξης στην δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια χώρα μας.

www.pro-energy.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ