Ηλιακό απωθητικό κουνουπιών που λειτουργεί με υπέρηχους.

Hλιακός φορτιστής μπαταριών.

Φωτοβολταϊκή κάµερα

Ηλιακός προβολέας εξωτερικού χώρου

Ηλιακός φορτιστής κινητού

Hλιακός ανεµιστήρας

Ηλιακό φανάρι

Ηλιακός φακός

Solar Camp Shower

Πρωτότυπες εφαρμογές: Ηλιακή σκηνή

Μην αμελήσετε ποτέ, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα στοιχεία για τις πρώτες βοήθειες.

Διακοπές με τον ήλιο

Διαβάστηκε από 3793 αναγνώστες -

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα βρίσκουν εφαρμογή και στον εναλλακτικό τουρισμό, διευκολύνοντας τη ζωή μας στην περίπτωση που πρόκειται να κάνουμε διακοπές με σκηνή ή τροχόσπιτο.

 

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της χώρας μας, αναγκάζοντας τους περισσότερους από εμάς να σφίξουμε το ζωνάρι, όμως το σίγουρο είναι ότι και αυτή τη φορά θα εφεύρουμε κάποιους τρόπους, ώστε να περάσουμε έστω και λίγες ημέρες ξέγνοιαστων διακοπών. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εναλλακτικός τουρισμός (με τροχόσπιτο, σκηνή και κα.), φαντάζει ως η καλύτερη και η πιο οικονομική επιλογή.
Και αν αρκετοί από εμάς πιστεύουμε ότι, ο συγκεκριμένος τρόπος διακοπών απαιτεί «εκπτώσεις» από την πλευρά μας σε ευκολίες, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Έτσι, στα οργανωμένα κάμπινγκ (στην περίπτωση χρήσης τροχόσπιτου ή σκηνής) παρέχονται όλες οι ευκολίες, καθιστώντας τις θερινές μας διακοπές πραγματική απόλαυση. Τι γίνεται, όμως, αν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο οργανωμένο κάμπινγκ ή εάν θέλουμε να κατασκηνώσουμε σε κάποιο απόμακρο σημείο;

 Μονόδρομος τα φωτοβολταϊκά
Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μας, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να δώσουν «έξυπνες» λύσεις για κάθε πρόβλημα. Έτσι και στην περίπτωση του ελεύθερου κάμπινγκ (με σκηνή ή τροχόσπιτο), μπορούμε να καλύψουμε ένα πλήθος αναγκών, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα που προορίζονται για χρήση σε τροχόσπιτα ή σκηνές. Ανάλογα με το budget που διαθέτετε προκύπτει και το πλήθος των αναγκών που θα καλύπτετε από την ηλιακή ενέργεια. Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να έχετε σε λειτουργία ένα λαμπτήρα, ένα πολύ μικρό ψυγείο και ένα φορτιστή για το κινητό σας τηλέφωνο, το κόστος του συστήματος μπορεί να διαμορφωθεί αρκετά κάτω από τα 1.000 ευρώ. Αν πάλι οι ανάγκες σας είναι ιδιαίτερα αυξημένες (για ένα τροχόσπιτο με μεσαίο ψυγείο, τηλεόραση κτλ.), τότε το κόστος που θα απαιτηθεί για να χρησιμοποιήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, ένα τυπικό αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, τέτοιου είδους, παράγει ρεύμα 12V και άρα εξυπηρετεί και τις αντίστοιχες συσκευές. Για αυτό το λόγο, αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε συσκευές 230V, θα πρέπει να εφοδιαστείτε και με έναν μετατροπέα τάσεως (inverter), ώστε να μπορούν να λειτουργούν με τις μπαταρίες όπου αποθηκεύεται η ενέργεια.

 Από τι αποτελείται ένα σύστημα που εξυπηρετεί συσκευές 12V και πως λειτουργεί; 
Ένα αυτόνομο σύστημα, όπως αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω, αποτελείται από ένα ή περισσότερα φωτοβολταϊκά πλαίσια, από μία ή περισσότερες μπαταρίες των 12V, ένα ρυθμιστή φόρτισης και την απαραίτητη καλωδίωση. Όσον αφορά στη λειτουργία του συστήματος, δεν παρατηρούνται διαφορές σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε. Δηλαδή, τα πάνελς παράγουν ενέργεια με τη βοήθεια του ήλιου, η οποία μετέπειτα αποθηκεύεται στις μπαταρίες, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις συσκευές μας. Η αυτονομία του συστήματος προσεγγίζει τις 24 ώρες και μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση μεγαλύτερου αριθμού μπαταριών. 

 Πληθώρα ηλιακών gadgets  
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ένα πλήθος ηλιακών gadgets που αποδεικνύονται αρκετά χρήσιμα στην καθημερινότητά μας και ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Φυσικά, η χρήση τους δεν προορίζεται μόνο για εκείνους που θα επιλέξουν τη λύση του camping, αλλά αφορά και σΆ εκείνους που επιδιώκουν να περνούν ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς σε κάποια παραλία, αφού η βασική τους λειτουργία βασίζεται εξ ολοκλήρου στη συλλογή ηλιακής ενέργειας.
• Hλιακός φορτιστής μπαταριών.
• Ηλιακό απωθητικό κουνουπιών
που λειτουργεί με υπέρηχους.
• Φωτοβολταϊκή κάµερα
Ένα πολύ ενδιαφέρον «ηλιακό» gadget αποτελεί η φωτοβολταϊκή κάμερα, η οποία σας απαλλάσσει από το άγχος των μπαταριών και σας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξετε αρκετές ώρες βίντεο ή μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.
• Ηλιακός προβολέας εξωτερικού χώρου
• Ηλιακός φορτιστής κινητού
Απαλλαχθείτε από το άγχος που δημιουργεί η αποφόρτιση της μπαταρίας του κινητού, μέσω των ηλιακών φορτιστών. Η συγκεκριμένη συσκευή σας δίνει τη δυνατότητα να φορτίσετε το κινητό σας, μέσω της ενέργειας που δίνει ο ήλιος.
• Hλιακός ανεµιστήρας
Στερεώστε τον ηλιακό ανεμιστήρα στο σημείο που σας βολεύει και απολαύστε τις ανάσες δροσιάς που χρειάζεστε. Το μόνο που απαιτείται για την απρόσκοπτη λειτουργία του είναι η μετωπική τοποθέτηση της φωτοβολταϊκής πλάκας προς την κατεύθυνση του ηλίου.
• Ηλιακό φανάρι
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ηλιακά επαναφορτιζόμενα φανάρια για εξωτερική ή για εσωτερική χρήση, με την αυτονομία τους να κινείται στις 3 με 4 ώρες. Επίσης, ορισμένα από αυτά διαθέτουν και ενσωματωμένο ραδιόφωνο.
• Ηλιακός φακός
Ο ηλιακός φακός σας απαλλάσσει από τις μπαταρίες και το μόνο που χρειάζεται είναι η έκθεση του στον ήλιο για μερικές ώρες.
• Solar Camp Shower
Η παροχή ζεστού νερού δεν είναι προνόμιο που μπορούμε να απολαύσουμε μόνο σε ένα ξενοδοχείο ή σε οργανωμένο camping. Το συγκεκριμένο προϊόν σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε ζεστό νερό ακόμη και αν βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε το δοχείο με νερό και το αφήσετε στον ήλιο. Λόγω του μαύρου χρώματός του, η θερμοκρασία του νερού θα ανέβει κατακόρυφα μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

 Πρωτότυπες εφαρμογές: Ηλιακή σκηνή 
Η ηλιακή σκηνή της αγγλικής εταιρείας Orange διαθέτει  ειδικές φωτοβολταϊκές ίνες και συλλέγει ηλιακή ενέργεια την οποία και αποθηκεύει για να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
Η μεγαλύτερη σε μέγεθος εκδοχή της (6x6 μέτρα), μπορεί να τροφοδοτήσει λάμπες, φορητούς υπολογιστές, ανεμιστήρες ακόμα και ψυγεία. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει χαρακτηριστεί ως η σκηνή του μέλλοντος.

 Πόσο θα μου κοστίσουν;
Φυσικά, μπορεί σε αυτό το σημείο να αναρωτιέστε αν το κόστος αγοράς εξοπλισμού στις παραπάνω περιπτώσεις (είτε με τροχόσπιτο είτε με σκηνή) είναι τόσο μικρό, ώστε να μας συμφέρει. Ωστόσο, μετά από μια έρευνα που πραγματοποιήσαμε προκύπτει ότι, όντως το κόστος είναι αρκετά μικρό, με δεδομένο ότι θα εξοικονομείτε χρήματα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο τροχόσπιτο (για 4 άτομα) σε τιμή ακόμη και κάτω από τα 3.000 ευρώ σε αρκετά καλή κατάσταση.
Επίσης, το κόστος αγοράς μια σκηνής 2 ατόμων ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ με όλα τα παρελκόμενα, ενώ μια σκηνή που τοποθετείτε στην οροφή του αυτοκινήτου κοστίζει από 500 περίπου ευρώ.
Φυσικά, το όφελος σας μεγιστοποιείται στην περίπτωση όπου διαθέτετε κάποιο χώρο στάθμευσης για το τροχόσπιτό σας και δεν χρειάζεται να καταβάλλετε επιπλέον χρήματα για τη φύλαξη του.

 Κόστος παραμονής σε κάμπινγκ
Ας πάρουμε για παράδειγμα μια 4μελή οικογένεια (2 ενήλικοι και 2 παιδιά) που επιθυμεί να περάσει τις 10ήμερες διακοπές. Όσον αφορά στη διαμονή μας στο κάμπινγκ, οι υποψήφιοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρεώνονται:
Α) Για την παραμονή των ατόμων ανά ημέρα
Β) Για την παραμονή του τροχόσπιτου ή της σκηνής ανά ημέρα
Γ) Για την στάθμευση του αυτοκινήτου ανά ημέρα
Δ) Για την παροχή ρεύματος (ενδεχομένως σε ορισμένα κάμπινγκ να υπάρχουν και άλλες έξτρα χρεώσεις για άλλες παροχές)
Επίσης, εντός των οργανωμένων κάμπινγκ υπάρχουν διάφορες ευκολίες, όπως εστιατόριο (για όσους δεν επιθυμούν να μαγειρεύουν), τουαλέτες κα., ενώ η συνύπαρξη με άλλα άτομα εντός του κάμπινγκ- κατά γενική ομολογία-αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. 
Το κόστος σε αυτή την περίπτωση διαμορφώνεται ως εξής:
• Χρέωση ατόμων (ενήλικες και ανήλικες) για 10 ημέρες: 180 ευρώ
• Χρέωση τροχόσπιτου για 10 ημέρες: 60 ευρώ
• Χρέωση πάρκινγκ αυτοκινήτου για 10 ημέρες: 20 ευρώ
• Παροχή ρεύματος για όλες τις ημέρες: 50 ευρώ
Σύνολο: 310 ευρώ περίπου (χωρίς το φαγητό και λοιπά στοιχεία διασκέδασης και αναψυχής)

 Τι να πάρω μαζί μου  
Μπορεί η διαμονή σε ένα τροχόσπιτο να παρέχει όλες τις ανέσεις-που αρκετές φορές προσεγγίζουν εκείνες ενός σπιτιού, ωστόσο η λύση της σκηνής απαιτεί καλύτερη οργάνωση.
Ειδικότερα, αν πρόκειται να μείνετε σε σκηνή φροντίστε να έχετε μαζί σας τα παρακάτω αντικείμενα:
• Ένα φορητό ψυγείο και θερμός
• Κάτι για να δημιουργήσετε σκιά (ψάθα, πανί ή ειδικές τέντες)
• Ένας πολύ-σουγιάς
• Ένα γκαζάκι και ένα τηγάνι
• Σπίρτα και αναπτήρες
• Πλαστικά πιάτα, ποτήρια και πιρούνια 
• Μαχαίρι 
• Ένα-δύο πλαστικά μπολ
• Απορρυπαντικό πιάτων
• Ένα οργανωμένο φαρμακείο
• Έναν ηλιακό φακό
• Έναν ηλικακό φορτιστή μπαταριών και κινητού
• Ηλιακό ραδιόφωνο
• Έναν ηλιακό ανεμιστήρα
• Ένα δοχείο solar camp shower
• Εντομοαπωθητικά (σώματος και σπείρες)
• Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας υπνόσακους, αλλά και φουσκωτό στρώμα, ώστε ο ύπνος σας να είναι απροβλημάτιστος
Όσον αφορά στο φαγητό, τα περισσότερα οργανωμένα κάμπιν διαθέτουν εκτός των εστιατορίων, μίνι μάρκετ αλλά και κοινόχρηστες κουζίνες όπου μπορείτε να μαγειρέψετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ