Τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ενός δωματίου ή στο ταβάνι. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην υπάρχει μπροστά τους κάποιο άλλο αντικείμενο.

Ένα σώμα υπέρυθρης θέρμανσης μπορεί να έχει τη μορφή που επιθυμούμε, απεικονίζοντας ακόμη και ένα πίνακα ζωγραφικής.

Tips για θέρμανση: Pellet ξύλου & Υπέρυθρη θέρμανση

Διαβάστηκε από 4537 αναγνώστες -

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το pellet, καθώς αποτελεί μια σαφώς πιο συμφέρουσα εναλλακτική λύση σε σχέση με τo πετρέλαιο, ενώ και τα υπέρυθρα πάνελ είναι αρκετά αποδοτικά και σε θέση να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδά μας.

 
 ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ PELLET ΞΥΛΟΥ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το pellet, καθώς αποτελεί μια αρκετά συμφέρουσα εναλλακτική, σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Βιομάζα ονομάζεται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται από στοιχεία όπως το ξύλο, τα υπολείμματα καλλιεργειών κα., το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το pellet ξύλου ή συσσωματώματα, τα οποία προκύπτουν μετά από συμπίεση πριονιδιού, χωρίς άλλες πρόσθετες συγκολλητικές ουσίες.  Oι συσκευασίες που διατίθεται το πέλετ έχουν τυποποιημένες διαστάσεις, ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα και διατίθενται σε συσκευασίες των 15 η 50 κιλών ή ακόμη και χύμα (επίσης διατίθενται και σε μπρικέτες  των 10 με 15 κιλών που είναι στην ουσία κάτι σαν κούτσουρο ξύλου). Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς καυστήρες, σε τζάκι και σε σόμπα πέλετ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη απόδοση την εμφανίζουν όταν χρησιμοποιούνται σε ειδικούς καυστήρες ή σόμπες πέλετ. Επίσης, τονίζουμε ότι η χρήση pellet σε σόμπες ή καυστήρες διαφέρει από τα όσα γνωρίζουμε για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς απαιτείται συχνός καθαρισμός και ανεφοδιασμός του συστήματος. 

Πώς προκύπτει το όφελος 

Το όφελος για τον καταναλωτή προκύπτει από τη χαμηλή τιμή pellet σε σύγκριση με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Ειδικότερα, το pellet στοιχίζει περίπου 0,35-0,37 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης που διαμορφώνεται στα 1,35-1,40 ευρώ ανά λίτρο. Από θερμοδυναμικής απόδοσης, η αναλογία μεταξύ των δύο τύπων καυσίμου είναι: 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης = 2,14 κιλά pellets. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρω την ενέργεια που μου αποδίδει ένα λίτρο πετρελαίου κατά την καύση του, θα πρέπει να καταναλώσω 2,14 κιλά pellets. Δηλαδή, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα pellets για τη θέρμανση του ίδιου χώρου, όμως το όφελος παραμένει υψηλό λόγω της αυξημένες τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. 

Σημαντικό στοιχείο η ποιότητα 

Τα προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά διαφέρουν σε επίπεδο ποιότητας κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και τη θερμοδυναμική τους απόδοση. Ειδικότερα, φροντίζουμε να αγοράζουμε προϊόντα που φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, όσον αφορά στη διάμετρο, στο μήκος, στην περιεκτικότητα σε υγρασία, στη θερμογόνο δύναμη κα. Οι πιο διαδεδομένες νόρμες κατασκευής πέλετ ξύλου που συναντάμε είναι οι DIN PLUS και ΕΝ 14961-2. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχετε να είναι μικρότερη του 10% η υγρασία του πέλετ, σε κάθε περίπτωση. Τέλος, τονίζουμε ότι επιλέγοντας κάποιος pellet που φέρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, εξασφαλίζει την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος, μικρότερη κατανάλωση καύσιμης ύλης και φυσικά, μεγαλύτερα διαστήματα καθαρισμού και συντήρησης. 

Πώς μπορώ να ελέγξω την ποιότητα του pellet που επέλεξα; 

Οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ελέγξουμε την ποιότητα του pellet ξύλου είναι οι εξής: 
•Αγοράστε μια μικρή ποσότητα δειγματοληπτικά. Εντός της συσκευασίας δε θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος όγκος σκόνης και τριμμάτων. 
•Πάρτε ένα κομμάτι pellet και πιέστε το στο χέρι σας. Το κομμάτι δε θα πρέπει να θρυμματιστεί και αν σπάσει δεν πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης. 
•Αφού τοποθετήσετε την ποσότητα pellet μέσα στον λέβητα, ελέγξτε την ποσότητα του καπνού και τη λειτουργία του συστήματος. Η φλόγα εντός του λέβητα θα πρέπει να πλησιάζει το λευκό χρώμα. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας δείτε έντονο καπνό εντός της συσκευής, τότε ή απαιτείται ρύθμιση του καυστήρα ή η ποιότητα του pellet δεν είναι καλή. 
•Αφού ολοκληρωθεί η καύση όλης της ποσότητας, ελέγξτε την ποσότητα της στάχτης. Αν είναι αρκετά μεγάλη και εντοπίσετε πετραδάκια μέσα σε αυτή, τότε το προϊόν που επιλέξατε δεν είναι καλής ποιότητας. 


ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση; 
Η «Υπέρυθρη Θέρμανση» είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την απευθείας θέρμανση οργανικών και μη στερεών σωμάτων, χωρίς να είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος-αέρας. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, καθώς δεν παρατηρούνται οποιασδήποτε μορφής θερμικές απώλειες. 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης θέρμανσης είναι:
• Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης
• Χαμηλότερο κόστος κτήσης από τη συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C)
• Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου (οικονομία χώρου)
• Δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης)
• Αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για χαμηλά έπιπλα (οικονομία χώρου)
• Υγιεινή θέρμανση, στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους (προστατεύει το κτίριο από τη διάβρωση)
• Χαμηλότερη κατανάλωση από το συμβατικό τρόπο θέρμανσης κατά 50% και από το Α/C 80%
• Δε δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι

Πως λειτουργεί ένα σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης;  
Για τη χρήση του συστήματος υπέρυθρης θέρμανσης απαιτείται η εφαρμογή-τοποθέτηση υπέρυθρων πάνελς. Τα συγκεκριμένα, μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ή ακόμη και σε οροφές και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούνται από μια ειδική θερμομονωτική πλάκα, ίσου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξουμε και μπορεί να είναι κρύσταλλο ασφαλείας, μέταλλο, κεραμικό, καθρέπτης, αλλά και εικόνα της επιλογής μας. Όπως κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, έτσι και το υλικό του πάνελ όταν θερμαίνεται συσσωρεύει ένα μέρος της θερμότητας και ένα άλλο το εκπέμπει ως υπέρυθρη θερμότητα. Με τη βοήθεια αυτής, θερμαίνονται τα στερεά σώματα, οργανικά και μη, που βρίσκονται σε έναν χώρο, σε ωφέλιμη ακτίνα 4 μέτρων .

Ποιο είναι το κατάλληλο πάνελ για το χώρο μου;
Η τελική επιλογή εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, τη θερμομόνωση του κτιρίου και τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου δωματίου. 
Ενδεικτικά, η ισχύς των υπέρυθρων πάνελ σε σχέση με την έκταση του χώρου που θέλουν να θερμάνουμε προκύπτει ως εξής: 

• 12 τετραγωνικά μέτρα: 800-1.000 Watt
• 17 τετραγωνικά μέτρα: 1.200 –1.500 Watt
• 25 τετραγωνικά μέτρα: 1.700-2.000 Watt

Ποια είναι η κατάλληλη θέση τοποθέτησης των πάνελ; 
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετούνται σε απόσταση 1,5 μέτρου από το δάπεδο ή μισού μέτρου από το ταβάνι. Επίσης, δε θα πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από παράθυρα ή πίσω από μεγάλα αντικείμενα (π.χ. τραπέζια ή ντουλάπες). 

Σε πόση απόσταση εκπέμπουν τα υπέρυθρα πάνελ την θερμότητα που παράγουν; 
Η απόσταση που το ανθρώπινο σώμα «εισπράττει» τη θερμότητα ανέρχεται περίπου στα 4 μέτρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ