Ενημερωτικές διευκρινήσεις από τον ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π

Διαβάστηκε από 1907 αναγνώστες -

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης EPS, με γραπτή του παρέμβαση θέλησε να τοποθετήσει στη σωστή τους βάση τις πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στο site www.4green.gr και στο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», για τη Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS.

 
Με αφορμή το άρθρο με θέμα «Κέλυφος προστασίας από τα … έξοδα», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.) παρέχει διευκρινήσεις ως προς τα στοιχεία που αφορούν τα προϊόντα του κλάδου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την ορθή ενημέρωση του Αγοραστικού Κοινού και του Τεχνικού Κόσμου της χώρας ως εξής:

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: «Η μόνωση ενός κτιρίου γίνεται με τρεις τρόπους, είτε με εξηλασμένη πολυστερίνη, είτε με διογκωμένη πολυστερίνη , φελιζόλ δηλαδή, ή με ινώδη υλικά, όπως ο πετροβάμβακας και ο υαλοβάμβακας. Στην Ελλάδα κυρίως χρησιμοποιείται η εξηλασμένη πολυστερίνη, λόγω των δομικών υλικών που επιλέγονται κυρίως για δόμηση, όπως είναι το μπετόν και τα τούβλα».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το αληθές είναι ότι:
Κατά τα πρότυπα: ΕΛΟΤ ΕΝ 13163 (EPS) και ΕΛΟΤ ΕΝ 13164 (ΧPS):
1. Οι παραγωγοί εξηλασμένης πολυστερίνης υποχρεούνται να αναφέρουν τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας του υλικού μετά την περίοδο γήρανσης ή να αναφέρουν τον συντελεστή γήρανσης του υλικού. Αντιθέτως, η διογκωμένη πολυστερίνη έχει σταθερές όλες τις ιδιότητές της που αναφέρονται στη σήμανση CE του προϊόντος για τουλάχιστον 100 χρόνια.
2. Το EPS έχει την ίδια (σχεδόν μηδενική) υδαταπορροφητικότητα με το XPS και σε πάχη μέχρι 20 εκ. συγκριτικά μικρότερη, σύμφωνα με τα πρότυπα,
3. ΜΟΝΟ η διογκωμένη πολυστερίνη EPS δεν μεταβάλει τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ στο χρόνο, σύμφωνα με τα πρότυπα,
4. Υπερτερεί σαφώς σε διαπνοή (περίπου τριπλάσια), με αποτέλεσμα νε επιτρέπει την καλύτερη φυσική λειτουργία των τοίχων των κτιρίων, σύμφωνα με τα πρότυπα.

Με βάση τις ανωτέρω διευκρινήσεις, είναι αντιληπτό ότι διαφοροποιούνται δραματικά τα κριτήρια επιλογής του μονωτικού υλικού, τα οποία καθορίζουν τη διεθνή αποδοχή της διογκωμένης πολυστερίνης - EPS ειδικότερα σε εφαρμογές ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ, σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 85 με 90% των εφαρμογών διεθνώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία του CEPMC (Council of European Producers of Materials for Construction) - Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Παραγωγών Δομικών Υλικών) και του E.A.E. (European Association for External Thermal Insulation Composite Systems).

Βιβλιογραφία:
(1) ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ ΕΝ 13163:2012
(2) ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ ΕΝ 13164:2012
(3) EUMEPS: APPLICATIONS OF EPS AND PRODUCT TYPES
(4) XPSA: FTC Proposed Rule Comments (R-Value)
(5) EPS PRESS RELEASE: FTC To Announce Final Notice of Proposed Ruling for R-Value
(6) ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ: ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΕΩΑΦΡΩΝ EPS ΓΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ)
(7) Ιστοσελίδα Συνδέσμου: www.epshellas.com

Περισσότερες πληροφορίες:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ
Γαρδενίων 10 -14, Τ.Κ. 15238, Πάτημα Χαλανδρίου,
Τηλ./ Φαξ: 210 6049306, Κιν.: 6972429826
e-mail: [email protected], www.epshellas.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ