ΣΕΦ: Χωρίς ελπίδα, αφήνει, η παράταση αναστολής αδειοδότησης

Διαβάστηκε από 1490 αναγνώστες -

Καταστροφική για την αγορά και το μέλλον, κρίνει ο ΣΕΦ, την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ, με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.

 

Η παράταση αυτή, τρίτη στη σειρά από τον Αύγουστο του 2012, αφήνει την αγορά στο κενό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Συνδέσμου, (αφού δεν υπάρχουν πλέον ώριμα προς υλοποίηση έργα), ενώ δεν ξεκαθαρίζει αν συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση του Ν.4203/2013 (ΦΕΚ 235Α, 1/11/2013) με την οποία εξαιρούνται της αναστολής τα έργα από αυτοπαραγωγούς, που κάνουν χρήση του συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering).

«Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΚΑ είναι ακατανόητη, δεδομένου ότι, με τις ισχύουσες πλέον τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, τα νέα φωτοβολταϊκά δεν επιβαρύνουν πια τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και δεν διακυβεύουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Αντιθέτως, η περαιτέρω διείσδυση φωτοβολταϊκών με χαμηλές τιμές αποζημίωσης οδηγεί σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Τα νέα φωτοβολταϊκά αποζημιώνονται πλέον με τις χαμηλότερες ταρίφες απ όλες τις τεχνολογίες και δεν είναι συνεπώς κατανοητό ποιος ωφελείται από τη μη ανάπτυξη της φθηνότερης τεχνολογίας ΑΠΕ και την παράταση της αναστολής, αφού δεν υπάρχει κανένα οικονομικό ή περιβαλλοντικό επιχείρημα υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας».

Η αναστολή, συνεχίζει το δελτίο, θα επιτείνει την κρίση στην αγορά και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα χάθηκαν τα 2/3 των θέσεων εργασίας που άμεσα ή έμμεσα συντηρούσε η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, που μεταφράζεται σε 34.000 χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων.

Για τους λόγους αυτούς, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών ζητά την απόσυρση της απαράδεκτης και καταστροφικής τροπολογίας και την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ