Επιτυχής λειτουργία του SMA Fuel Save Solution στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού

Διαβάστηκε από 1487 αναγνώστες -

Το πρώτο υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ, με SMA Fuel Save Solution, τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στο νησί Vava’u στον Ειρηνικό.

 

Το σύστημα αυτό συνδυάζει τη χρήση γεννητριών ντίζελ με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία. Έτσι, στο νησί του Ειρηνικού μπορεί να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα ο βαθμός εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Κεντρικό στοιχείο της λύσης του συστήματος είναι το SMA Fuel Save Controller, το οποίο επιτρέπει την έξυπνη ενσωμάτωση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των γεννητριών ντίζελ. Χάρη στην αποθηκευτική του μονάδα το σύστημα μπορεί να λειτουργεί ακόμα και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έντονων για παράδειγμα νεφώσεων. Το υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ καλύπτει κατά τις μεσημεριανές ώρες έως και 70% της συνολικής ανάγκης ρεύματος του νησιού Vava’u και παράγει ετησίως περίπου 13% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού.

Το νέο ηλιακό πάρκο συμπεριλαμβάνει φωτοβολταϊκά πλαίσια επί εδάφους και συστήματα συστοιχίας μπαταριών, που είναι πλήρως ενσωματωμένα στο σταθμό ντίζελ του νησιού. Το σύστημα των 500 kW μπορεί να παράγει ετησίως έως 873 MWh καθαρού ρεύματος, αντικαθιστώντας έτσι κατά μέσο όρο 225.000 λίτρα καυσίμου. Στην εγκατάσταση χρησιμοποιούνται 21 μετατροπείς SMA Sunny Tripower 20000 TL, 15 μετατροπείς SMA Sunny Backup 5000 καθώς και το SMA Fuel Save Controller. «Η SMA είναι υπερήφανη που μπορεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Βασιλείου του Tonga στην προσπάθειά της να μειώσει τον βαθμό εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Mark Twidell, Διευθύνων Σύμβουλος της SMA Australia. Το έργο έχει μεγάλα οφέλη από τη χρήση της λύσης SMA Fuel Save Solution, η οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση του δικτύου και αποτρέπει τη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος.»

 «Το SMA Fuel Save Solution επιτρέπει την ενσωμάτωση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας σε συστήματα με γεννήτριες ντίζελ, με τεχνολογία αιχμής, χωρίς απώλειες λειτουργίας, με αξιοπιστία και ενεργειακή αποδοτικότητα», δηλώνει ο Rodger Whitby, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ingenero, υπεύθυνης για την εγκατάσταση του ηλιακού πάρκου.

Το Vava’u είναι ένα σύμπλεγμα νήσων στο Νότιο Ειρηνικό, το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλο νησί και 40 μικρότερα. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος έχει επιφάνεια 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Βασιλείου του Tonga. Έως τώρα το Vava’u κάλυπτε τις ενεργειακές του ανάγκες με γεννήτριες ντίζελ. Ο σχεδιασμός του υβριδικού συστήματος ξεκίνησε ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές CO2. Στόχος του Tonga Energy Road Map (TERM) είναι να καλύψει έως το 2020 50% των ενεργειακών αναγκών του Βασιλείου μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η Masdar, μία επιχείρηση στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα στο Abu Dhabi. Το έργο χρηματοδοτείται από το Abu Dhabi Fund for Development.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ