Τα φωτοβολταϊκά «κυριαρχούν» τον κόσμο!

Διαβάστηκε από 1576 αναγνώστες -

Η ηλιακή τεχνολογία έχει εξελιχθεί ταχύτατα και σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με εφαρμογές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

 

Οι πρόοδοι σε ευέλικτα, αποτελεσματικά και νανο-κλίμακας υλικά, τελευταία, κατέστησε δυνατό στα ηλιακά κύτταρα να βρεθούν σε όλα τα είδη σχηματισμών και σε μέρη που ίσως κανείς δεν περίμενε.

Μερικές από τις σπουδαίες επιτυχίες της ηλιακής τεχνολογίας:

Ηλιακή ενέργεια στη θάλασσα

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι φανταστικοί, εφόσον έχει βρει το ακίνητο επί του οποίου να τους τοποθετήσετε. Μια ελβετική εταιρεία παίρνει μια νέα προσέγγιση σε αυτόν τον περιορισμό, δημιουργώντας πλωτά νησιά ηλιακών συλλεκτών στη λίμνη Neuchâtel. Κάθε μία από τα τρία προγραμματισμένα, 25 μέτρων διαμέτρου νησιά, πρόκειται να στεγάσουν 100 φωτοβολταϊκά πάνελ, για τα επόμενα 25 χρόνια, για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, με το κόστος των καυσίμων να φαίνεται να είναι πάντα σε άνοδο, οι ναυτιλιακές εταιρείες όλο και περισσότερο αναζητούν τρόπους για την εκμετάλλευση της ενέργειας του έντονου ήλιου που συνεχώς χτυπάει στα καταστρώματα των πλοίων.

Ηλιακή ενέργεια στον αέρα

Το 2013 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την ηλιακά τροφοδοτημένη πτήση, υπό την ηγεσία της ομάδας του Solar Impulse, ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη ηλιακά τροφοδοτούμενη πτήση, στο ταξίδι της σε ολόκληρη την Αμερική, το περασμένο καλοκαίρι.

Ηλιακή ενέργεια στο διάστημα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο rover συλλογής πάγου και νερού, που η ομάδα ελπίζει ότι τελικά θα σταλεί στο φεγγάρι σε έναν πύραυλο SpaceX. Το όχημα, που ονομάστηκε Polaris, τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, η οποία ίσως αποτελέσει τροχοπέδη για την εξερεύνηση των υψηλότερων, γεωγραφικών, σεληνιακών πλατών. Ως εκ τούτου, το rover θα επωφεληθεί από ειδικό λογισμικό, που θα βοηθήσει στην επιβεβαίωση ότι έχει αρκετή ενέργεια για τις περισσότερο σκιερές εξερευνήσεις του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ