H κατανάλωση ενέργειας σε θέρμανση και κλιματισμό στον οικιακό τομέα ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης των κτιρίων είναι πολύ μεγάλη.

Οι αυτοματισμοί για τον έλεγχο συστημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο κεντρικής θέρμανσης, προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά του και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια με ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

Αυτοματισμοί οικονομίας

Διαβάστηκε από 45986 αναγνώστες -

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση. Συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να εξασφαλίζουν πως τα θερμαντικά μας μέσα θερμαίνουν το χώρο μας όσο ακριβώς χρειάζεται, χωρίς να σπαταλούν επιπλέον ενέργεια.

 
Aρθρο του Δημήτρη Μαναγούδη, Mechanical Engineer και Product Manager της Icon Group
 
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένα μεγάλο τμήμα της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων αφορά την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και κλιματισμό. Βέβαια, η κατανάλωση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κατασκευή, ο τύπος του κτιρίου, οι κλιματολογικές συνθήκες, τα χρησιμοποιούμενα συστήματα, οι υποδομές, η χρονική διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων και άλλοι.
 
Κάνοντας μια ανασκόπηση στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα διαπιστώσουμε ότι η κατανάλωση ενέργειας σε θέρμανση και κλιματισμό στον οικιακό τομέα ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης των κτιρίων είναι πολύ μεγάλη. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί, είναι σημαντική, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί βασικό μέρος του λειτουργικού κόστους του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από τους εκπεμπόμενους ρύπους. 
 
Τομείς εξοικονόμησης 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια με ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται κυρίως στους παρακάτω τομείς:
- Θερμομόνωση κτιρίων
- Βιοκλιματικό σχεδιασμό
- Φυσικό δροσισμό
- Αποδοτικότερα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού
- Ηλιακά συστήματα (παθητικά και ενεργητικά)
- Αυτοματισμοί για τον έλεγχο των συστημάτων
- Συντήρηση των συστημάτων
 
Αυτοματισμοί συστημάτων
Οι αυτοματισμοί για τον έλεγχο συστημάτων που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο κεντρικής θέρμανσης (ακόμη και στον καυστήρα πετρελαίου), προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά του και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. 
Πρόκειται για απλές και οικονομικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος, ελέγχοντας την απόδοση της θέρμανσης και μειώνοντας τη σπατάλη ενέργειας. 
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τρεις τέτοιους αυτοματισμούς: την αντιστάθμιση, το θερμοστάτη χώρου και τον θερμιδομετρητή. 
 
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ