Το εγκατεστημένο σύστημα λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο ήδη

H avelion διαθέτει δεκαετή εμπειρία στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στην Ελλάδα η ηλιακή ενέργεια είναι άφθονη και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Aυτόνομο σύστημα για ρεύμα και νερό

Διαβάστηκε από 9162 αναγνώστες -

Σκοπός του έργου είναι η αυτόνομη ηλεκτροδότηση κατοικίας, τόσο για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών της, όσο και για τη λειτουργία συστήματος αφαλάτωσης για την παραγωγή γλυκού νερού.

 
Καινοτόμος σχεδιασμός

Το σύστημα σχεδιάστηκε ώστε να χρησιμοποιείται εφεδρικά η γεννήτρια, μόνο δηλαδή τις ημέρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια και με αυξημένες καταναλώσεις των χρηστών. Η λειτουργία της αφαλάτωσης έχει επιλεγεί να ενεργοποιείται τις πρωινές ηλιόλουστες ώρες, με σκοπό την απευθείας διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο, αποτρέποντας έτσι την καταπόνηση των μπαταριών. Για την κάλυψη των υψηλών απαιτήσεων του συστήματος έχει επιλεγεί η χρήση συστημάτων ιχνηλάτησης του ήλιου που εξασφαλίζει την παροχή σταθερής ισχύοςστη μονάδα αφαλάτωσης καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η αφαλάτωση πρακτικά αποθηκεύει παραγόμενο γλυκό νερό τις ώρες που υπάρχει επαρκές ηλιακό δυναμικό. Με την κατάλληλη μηχανολογική μελέτη και διαστασιολόγιση του συστήματος, έχουν προσδιοριστεί ο εξοπλισμός που απαιτείται αλλά και οι ώρες λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, ώστε να παράγεται και αποθηκεύεται σε ετήσια βάση όλη η ποσότητα νερού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της κατοικίας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 90% του παραγόμενου γλυκού νερού χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς, ενώ η ετήσια ανάγκη γλυκού νερού ανέρχεται σε περίπου 2.000 κυβικά μέτρα.

Η κατοικία ηλεκτροδοτείται με τριφασική διάταξη, ενώ καλύπτονται όλες οι ανάγκες ενός σύγχρονου νοικοκυριού. Βασικές συσκευές που καλύπτονται:
  • Ψυγειοκαταψύκτης
  • Πλυντήριο ρούχων
  • Πλυντήριο πιάτων
  • 2 κλιματιστικά
  • Στεγνωτήριο ρούχων
  • Σιδερωτήριο
  • 2 τηλεοράσεις LED
  • Laptop-PC-wifi
  • 3 Αντλίες-πιεστικά
  • Φωτισμός οικίας
  • Διάδρομος γυμναστικής

Το ζεστό νερό χρήσης καλύπτεται με χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα 200lt, ενώ οι ανάγκες μαγειρέματος με εστίες γκαζιού. 


Ο εξοπλισμός του συστήματος

Το έργο αποτελείται από φωτοβολταικά πάνελ, μετατροπείς, μετατροπείς ενέργειας για τις μπαταρίες, μπαταρίες, σύστημα παρακολούθησης του ήλιου (Solar Trackers), το σύστημα αφαλάτωσης για την παραγωγή γλυκού νερού, καθώς και γεννήτρια για εφεδρική χρήση.
 
Φωτοβολταϊκά πάνελ aleo S-19 290 24,8kWp
Μετατροπείς φωτοβολταϊκών SMA STP 12000TL
Μετατροπείςμπαταριών SMA SI 8.0H
Μπαταρίες Rolls 5000 series 2KS33P
Solar Trackers DegerEnergie TOPtracker 8.5 30o
Σύστημα αφαλάτωσης Sychem  
Γεννήτρια Caterpillar 30kVA 3phase Diesel
 
 
Πληροφορίες συστήματος αφαλάτωσης

•       Δυναμικότητα 1 m3/h
•       Ανηγμένη κατανάλωση ηλ. ενέργειας: ~3,20 kWh/m3
•       Εγκατεστημένη ισχύς: ~7,00kW, 3-φασικά
•       Ενσωματωμένη διάταξη ανάκτησης ενέργειας 2ης γενιάς
•       Δυνατότητα τηλε-ελέγχου & τηλε-χειρισμού μέσω internet. Δυνατότητα σύνδεσης με SCADA
•       Παραγωγή 100% πόσιμου νερού από θάλασσα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία
 

Υψηλή απόδοση χωρίς blackout

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης της aleo, δίνουν αξιόπιστα πολύ περισσότερη ενέργεια από την χρήση συμβατικού πλαισίου, μειώνοντας την επιφάνεια. Κάθε ιχνηλάτης (tracker) έχει περιορισμό ως προς την επιφάνεια φωτοβολταϊκών που μπορεί να οδηγήσει. Απώτερος σκοπός είναι η μεγιστοποίηση της ισχύος των κινούμενων πλαισίων. Έτσι η ενέργεια που παράγεται από τους trackers της DegerEnergie, μεγιστοποιείται με χρήση υψηλής απόδοσης φωτοβολταϊκών πλαισίων της aleo. Οι μετατροπείς της SMA, τόσο φωτοβολταϊκών, όσο και μπαταριών προσδίδουν υψηλή απόδοση, ευελιξία και επεκτασιμότητα, ταυτόχρονα με τις πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης και αυτοματισμών που διαθέτουν. Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου πολλών ανεξάρτητων παραμέτρων και ρύθμιση της συμπεριφοράς ολόκληρου του συστήματος μέσω του ενσωματωμένου κέντρου ελέγχου.

Βασικότερο όμως κριτήριο όλων των παραπάνω υλικών που έχουν επιλεγεί είναι η ελαχιστοποίηση των βλαβών, μιας και στα αυτόνομα συστήματα κάθε βλάβη είναι κρίσιμη και μπορεί να επιφέρει blackout. Με τους παραπάνω Γερμανικούς οίκους εξοπλισμού εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν αδιάλειπτη λειτουργία της εγκατάστασης.

Το εγκατεστημένο σύστημα λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο ήδη. Μέχρι σήμερα, η γεννήτρια δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ενώ κατά μέσο όρο παράγεται γλυκό νερό 6-7m3τις ημέρες με καλή ηλιοφάνεια. Η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια είναι επαρκής για την αυτόνομη ηλεκτροδότηση της οικίας ενώ ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες παράγεται επαρκής ενέργεια για τη συντήρηση του συστήματος. Το σύστημα παρακολουθείται απομακρυσμένα και υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου σε κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη συμπεριφορά κατανάλωσης των χρηστών παρά μόνο  σεβασμός στο περιβάλλον με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτύπωμα της αυτόνομης κατοικίας σε ρύπους είναι μηδενικό, μιας και όλες οι διεργασίες πραγματοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Ένα μικρό πράσινο εργοστάσιο στο σπίτι. Με σωστή μελέτη μπορεί πραγματικά να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητά μας, αρκεί να ληφθούν υπόψηόλες οι παράμετροι που επηρεάζουν ένα σύστημα.

Με την δεκαετή εμπειρία της avelion στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και τις γνώσεις των μηχανικών της, είναι σε θέση να μελετά, σχεδιάζει και να να κατασκευάζει με απόλυτη σιγουριά και υπευθυνότητα κάθε είδους έργο που σχετίζεται με την αξιοποίηση ηλιακού δυναμικού. Από οικιακά φωτοβολταϊκά, μεγάλα επαγγελματικά πάρκα, netmetering μέχριαυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης υψηλών απαιτήσεων και εφαρμογών. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και στην χώρα μας αποτελεί ξεχωριστό αγαθό. Με σωστή μελέτη μπορεί πραγματικά να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητά μας, αρκεί να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν ένα σύστημα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της εταιρείας στο 217 700 0600 ώστε να σας προταθεί η βέλτιστη λύση εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ