Η απολιγνιτοποίηση θα επιφέρει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Δεν έχετε λιγνίτη; Φάτε ημιαγωγούς, λέει η Ε.Ε. στην Ελλάδα;

2.007 επισκέψεις στο άρθρο

Kατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις των εργαζομένων, σχετικά με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, η οποία θα επέλθει από την απολιγνιτοποίηση.

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, επηρεάζοντας τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα, στα τρόφιμα και πολλά ακόμα αγαθά, αλλά φαίνεται πως κάποιοι δεν δείχνουν να προβληματίζονται ιδιαίτερα από αυτό, ειδικά αν πρόκειται για χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν να ανακάμψουν οικονομικά, έπειτα και από τη μεγάλη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (λίγο έξω από τη Κοζάνη), ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., Ελίζα Φερέιρα, έκανε λόγο για ημιαγωγούς, απαντώντας στην αγωνία των εργαζομένων για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, η οποία θα επέλθει από την απολιγνιτοποίηση.

Τι είπε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους

Η κ. Φερέιρα, απαντώντας σε επιχειρήματα εργαζομένων, όπως ό,τι η περιοχή αρχίζει να θυμίζει «νεκροταφείο», σημείωσε ό,τι «εμείς δεν επιθυμούμε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θέλουμε τα χρήματα των φορολογουμένων να πηγαίνουν σε μια νεκρή περιοχή και θέλουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε ώστε να διακόψουμε το braindrain», όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του euro2day.gr. Επιπροσθέτως, η Επίτροπος υπογράμμισε ό,τι «η αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από νέες επενδύσεις και είναι σημαντικό στον σχεδιασμό που θα κάνουμε, να δούμε ποιοι νέοι κλάδοι της μεταποίησης και της βιομηχανίας, π.χ. όπως ο τομέας των ημιαγωγών μπορούν να φιλοξενηθούν στη περιοχή σας».

Παράλληλα, η κ. Φερέιρα, δήλωσε ό,τι η Ε.Ε. έχει ως συνομιλητή την ελληνική κυβέρνηση, αλλά επεσήμανε ό,τι στους όρους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιλαμβάνεται η δέσμευση για την επικοινωνία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, η Επίτροπος έδειξε να είναι ιδιαίτερα βιαστική λέγοντας ό,τι «είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε γρήγορα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών».

Η κυβέρνηση αποφασίζει για την ημερομηνία απολιγνιτοποίησης και όχι η Ε.Ε.

Σε μία προσπάθεια να μην κατηγορηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιασύνη απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων τόνισε ό,τι «την ημερομηνία της απολιγνιτοποίησης δεν τη βάζουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κάθε κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό πλαίσιο, καθότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να αποφασίσει για τη χώρα της». Έδειξε όμως χαρούμενη για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ό,τι «η κυβέρνηση έχει καλούς λόγους για το χρονικό όριο της μετάβασης. Αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εγγύτερο ή μακρύτερο χρόνο μετάβασης, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τον συντομότερο δρόμο».

Η Ε.Ε. αγνοεί ό,τι άλλες μεγάλες χώρες-παίκτες –και ευρωπαϊκές- επενδύουν στο λιγνίτη;

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενη και στις αποφάσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, υπογράμμισε ό,τι «συμφωνούν απολύτως στην πλήρη απεξάρτηση από το κάρβουνο, ανεξάρτητα του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει». Αίσθηση όμως προκάλεσε η δήλωσή της, η οποία συνοψίζεται στο «ο συγκεκριμένος ενεργειακός πόρος δεν είναι πια ανταγωνιστικός σε κανένα μέρος της Ευρώπης». Ίσως η κ. Φερέιρα δεν γνωρίζει ό,τι η Γερμανία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία ένα από τα πιο υπερσύγχρονα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη, αλλά και ό,τι άλλες μεγάλες χώρες-παίκτες επενδύουν στο λιγνίτη (διάβασε περισσότερα εδώ και εδώ).

Καμία εγγύηση από την Ε.Ε  στην Ελλάδα για επενδύσεις ως αντικατάσταση της χρήσης λιγνίτη

Αναμφίβολα, θα πρέπει να δούμε κάποια στιγμή το θέμα της απολιγνιτοποίησης και τις επενδύσεις σε νέες μορφές εξασφάλισης ενέργειας, νέες ιδέες, καινοτομίες και οτιδήποτε άλλο. Είναι όμως αυτή η κατάλληλη στιγμή, κατά τη διάρκεια μίας ενεργειακής κρίσης, η οποία δεν φαίνεται να λήγει σύντομα;

Ασφαλώς και θα ήταν πολύτιμες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές στη κατασκευή ημιαγωγών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρξει πρώτα σχεδιασμός, επενδυτικό πλάνο και υλοποίησή του; Πως θα εξασφαλίσει η Ελλάδα την ενεργειακή της επάρκεια; Πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι μέχρι να γίνουν όλα αυτά που θα αντικαταστήσουν το λιγνίτη; Πολλά τα ερωτήματα; Μπορεί. Το θέμα δεν είναι το πόσα είναι τα ερωτήματα, αλλά πόσες είναι οι απαντήσεις των αρμοδίων και κυρίως το πόσο πειστικές είναι…

Εσύ τι σκέφτεσαι για όλα αυτά; Πιστεύεις ό,τι η Ελλάδα είναι αυτή που θα σώσει το παγκόσμιο κλίμα και μάλιστα μόνη της; Είναι σωστό οι άλλοι να κάνουν τη δουλειά τους,  δηλαδή να κοιτούν τα συμφέροντα των πολιτών τους και των οικονομιών τους και να κουνούν το δάκτυλο προς τους άλλους; Είναι η Ελλάδα που θα σώσει τον κόσμο; 
 
 

Kοινοποίησε το »